Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

83.Вірус імунодифіциту людини (віл). Властивості. Симптоматика сніДу та принципи лікування.

ВІЛ (англ. Human Immunodeficiency Virus, HIV) — вірус імунодефіциту людини, що призводить до захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД. ВІЛ схильний до стрімких мутацій. Передається через прямий контакт слизових оболонок або крові з рідиною тілесного походження, яка містить ВІЛ, як то кров, сперма, піхвові виділення, передсемінна рідина і грудне молоко. В ході ВІЛ-інфекції в однієї і тієї ж людини формуються все нові штами (різновиди) вірусу, що є мутантами, абсолютно різні за швидкістю відтворення і здатні ініціювати і вбивати ті або інші типи клітин.

Геном вірусу складається з двох копій молекули РНК — ВІЛ є ретровірусом.

На сьогоднішній день в світі, мабуть, не залишилося людини, якій не було б відомо про те, що собою являє ВІЛ інфекція.

ВІЛ, або вірус імунодефіциту людини, є збудником ВІЛ -інфекції та СНІДу - синдрому набутого імунодефіциту.

СНІД, або синдром набутого імунодефіциту, є кінцевою стадією ВІЛ -інфекції, при якій ураження імунної системи людини доходить до такого рівня, що вона виявляється не в змозі чинити опір будь-яким видам інфекції.

Прогресуючи, ВІЛ вражає все більше число лімфоцитів CD 4 (імунних клітин), з часів їх кількість зменшується, поки їх не стане критично мало, що і буде вважатися початком СНІДу.

Яким чином можна заразитися ВІЛ- інфекцією 1. При статевому контакті. 2. У ін'єкційних наркоманів - під час спільного використання шприців і голок.

3. Під час процедури переливання крові або її компонентів.  4 . Від матері дитині. ВІЛ має здатність проникати через плаценту, тому зараження плоду може трапитися в період вагітності або при пологах. 5 . Від хворих медперсоналу і навпаки.

Лікування

На сьогодні використовуються препарати базовані на близько 25 діючих речовинах (препаратів набагато більше, оскільки для покращення ефекту застосовують суміші 2 та більше активних речовин). Більшість діючих речовин блокують зворотну транскриптазу вірусу.

Стійкість до ліків

ВІЛ має велику здатність мутувати. 

СНІД - розгорнута стадія ВІЛ Дана стадія характеризується активізацією так званих опортуністичних інфекцій, тобто інфекцій, які викликаються умовно-патогенними мікроорганізмами, які, в свою чергу, відносяться до нормальних мешканців людського організму і в звичайному стані не можуть дати початок захворювання. Профілактика ВІЛ На жаль, на сьогоднішній день не існує дієвої вакцини проти ВІЛ, незважаючи на те, що вчені багатьох країн проводять дослідження в даному напрямку, з якими пов'язують великі надії. При цьому в даний час профілактика ВІЛ ґрунтується на загальних заходах: 1. Безпечний секс. Уникнути зараження допомагає оберігання за допомогою презерватива при статевому контакті. Але використання даного методу запобігання не може дати 100%-ної гарантії навіть при правильному використанні. Щоб переконатися в тому, що ризик зараження відсутній, обидва статевих партнера повинні пройти спеціальне обстеження. 2. Уникати вживання наркотиків. У разі неможливості відмови від згубної звички, потрібно користуватися тільки одноразовими іграми, не застосовувати шприци та голки, які вже були кимось використані. 3. Якщо мати ВІЛ-інфікована, необхідно виключити грудне вигодовування дитини.

Часто використовуваний метод діагностики ВІЛ-імуноферментний аналіз (ІФА)