Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKRA_Pitannya_ta_praktich_navich (1).docx
Скачиваний:
1523
Добавлен:
05.01.2018
Размер:
933.86 Кб
Скачать

Структурні особливості бактерій

У складі клітини мікроба, як правило, є стінка клітини (оболонка), цитоплазматична мембрана, а також безпосередньо цитоплазма, що містить нуклеотид і включення (наявність гранул). Деякі різновиди бактерій володіють джгутиками, пілямі (фимбрії або війки), утворюють спори або капсули.

Оболонка мікроорганізмів визначає форму клітини, забезпечує її захист від несприятливих впливів навколишнього середовища, а також від підвищення осмотичного тиску всередині бактерії. Стінка мікроба має складну структуру і хімічний склад, які розрізняються у грампозитивних і грамнегативних бактеріальних клітин. Грампозитивні мікроби володіють товстою клітинною стінкою, що містить тейхоєві кислоти і невелику кількість ліпідів. Стінка грамнегативних мікробів складається з полісахаридного і поліпептидного шарів.

Зовнішня поверхня клітинної стінки покрита слизовим шаром. У частини мікроорганізмів цей шар може збільшуватися за рахунок набухання, утворюючи при цьому капсулу. Вона також має у своєму складі полісахариди, іноді – поліпептиди. Капсула малосприйнятлива до барвників. З цієї причини для вивчення таких мікробів використовують негативні методики тинкторіального фарбування структур бактерій (наприклад, Бурі-Гінса).

Будова бактерільної клітини

Для частини патогенних бактерій (наприклад, пневмокока) характерне утворення капсули лише в організмах людини або тварини. При мікроскопічному дослідженні бактерії також звертають увагу на особливості фарбування цитоплазми і її структур. Фарбування цитоплазми може бути гомогенним (однорідним) або гетерогенним (визначаються включення, або гранули, неорганічної та органічної природи). Для вивчення включень клітини застосовують також спеціальні методики фарбування цитоплазми (за Нейссером). У складі цитоплазми також визначають наявність таких структур, як ядро, або нуклеоїд.

Фарбування стрептококів

Це грампозитивні мікроорганізми, які виявляють методом забарвлення за Грамом в мазках змиву лаважу бронхів, гною, частинках тканини перикарда. Найбільш яскраво дані бактерії забарвлюються синькою Леффлера. Вони характеризуються розташуванням клітин подібно ланцюжку.

Фарбування стафілококів

Відмінність стафілококів від стрептококів полягає в тому, що останні добре фарбуються при виявленні тинкторіальних властивостей аніліновими барвниками. Морфологічно в тканинах або виділених хворого добре визначаються мікроколонії стафілококів в вигляді зошит. Виключно за морфологічними і тинкторіальних властивостей стафілококів важко їх диференціювати від стрептококів. Тому доцільно також проведення бактеріологічного дослідження на наявність стафілокока.

Фарбування пневмококів

Виявлення пневмококів відбувається при дослідженні цереброспінальної рідини, промивних вод, а також легеневої тканини, отриманої при розтині. Тинкторіальні та морфологічні властивості пневмококів виглядають так: вони представлені грампозитивними диплококами, покритими капсулою, розташованими у вигляді ланцюжка або поодиноко. Фарбування пневмококів досить ефективна аніліновими барвниками (наприклад, метиленовим синім). Однак у разі наявності капсули клітини необхідне спеціальне фарбування.