Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Контроль виробництва

Доцільно розглянути зміст основних розділів проектів.

Характеристика готової продукції виробництва має містити:

- найменування продукції відповідно до АНД чи статті ДФУ;

- найменування, категорію та номер чинного АНД;

- для індивідуальних сполук хімічного та біологічного походження зазначають хімічну та структурну формулу, молекулярну масу та вміст основної речовини;

- для продукції, що складається з декількох окремих речовин, зазначають склад компонентів у відсотках, в одиницях маси або об’єму (згідно АНД).

Схеми виробництва та технологічний процес виробництва представляють у вигляді хімічних (біохімічних) схем трансформацій речовин та у вигляді схем, що входять у графічну частину проекту (технологічна схема виробництва).

Для виробництв, які мають хімічні перетворення, технологічний процес викладають у вигляді схеми зі структурними хімічними формулами , що відображають основні хімічні перетворення, включаючи побічні реакції. Операцію або стадію процесу виділяють фігурною дужкою, зазначивши над дужкою їхній індекс та номер. Хімічні формули речовин, які не виділяються у процесі виробництва, наводяться у квадратних дужках. Послідовність перетворень рекомендується відображати горизонтальними стрілками між формулами. Над стрілкою позначають умовними позначками особливо важливі умови проведення хімічної реакції (позначка каталізатора у квадратних дужках, температура, тиск, водневий показник середовища тощо) та вихід речовин у відсотках від теоретичного. Під структурною хімічною формулою зазначають назву продукту та його молекулярну масу.

Для виробництв, які передбачають біологічні чи комбіновані перетворення, включають в регламенти біологічну чи комбіновану схему. В розділі описують якісні перетворення вихідної сировини і проміжних продуктів на кожній стадії по ходу технологічного процесу. Послідовність перетворень зображається стрілками. Над стрілкою наводиться назва того основного агента, за допомогою якого здійснюється перетворення. Під стрілкою вказуються коротко головні умови проведення процесу (рис. 2.1.).

Підготовка пророщених спор Penicillium chrysogenum

Підготовка поживного середовища та його стерилізація

Підготовка стерильного повітря для аерації

Процес вирощування інокулюма

Процес вирощування посівного матеріалу

Процес ферментації

Фільтрування

Міцелій

Нативний розчин

Підкислення (Пеніцилін у вигляді кислоти, pH 6.0-6.5)

Очищення методом адсорбції

Двоступенева екстракція водним буферним розчином при pH 7.0

Водний розчин Na-солі пеніциліну. Добавка н-бутанолу

Розчин Na-солі пеніциліну у водному бутанолі

Відгін азеотропної суміші у вакуумі при 40С

Суспензія Na-солі пеніциліну

Кристалізація при охолодженні Na-солі пеніциліну

Фільтрація

Na-сіль пеніциліну

Рис 2.1. Біологічна схема виробництва субстанції пеніциліну

Технологія виробництва представляє собою послідовність дій яка закінчується очікуваним результатом. Практична реалізація технології представляється у вигляді технологічної схеми (блок-схеми).

Блок-схема виробництва – технологічна схема виробництва у вигляді блок-схеми з назвою операції або стадій з переліком технологічних параметрів у них відображати послідовність виконання робіт з поділом їх на стадії та операції технологічного процесу, з графічним позначенням основних матеріальних потоків (сировини, допоміжних матеріалів, отримання проміжних продуктів) та місць утворення втрат, відходів, стічних вод, викидів газів у атмосферу, систем їх очищення та утилізації.

Кожна стадія та операція мають характеризуватися назвою та індексом, який їх позначає та який складається з умовної позначки та порядкового номеру. Нумерація стадій здійснюється за послідовністю їх виконання відповідно до ходу технологічного процесу, починаючи з надходження та підготовки сировини та закінчуючи відвантаженням готової продукції. Потоки сировини, матеріалів, а також зв’язок між стадіями та операціями показують у вигляді ліній з стрілками або без них.