Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Валідація. Дослідження з валідації мають сприяти реалізації нвп; їх слід проводити відповідно до встановлених методик. Результати і висновки повинні бути запротокольовані.

Якщо вводять нову виробничу рецептуру або спосіб виготовлення, то мають бути виконані дії, які демонструють їхню придатність для рутинного (серійного) виробництва. Повинно бути доведено, що встановлений процес при використанні специфікованих речовин і обладнання дозволяє постійно одержувати продукцію необхідної якості.

Істотні зміни виробничого процесу, включаючи будь-яку зміну обладнання або речовин і матеріалів, яка може вплинути на якість продукції і/або відтворюваність процесу, повинні пройти валідацію.

Процеси і процедури слід піддавати періодичній критичній ревалідації, щоб гарантувати, що вони зберегли здатність приводити до очікуваних результатів.

Вихідна сировина. Основним принципом по відношенню до вихідної сировини є її відповідність майбутній партії (серії) при гарантії якісних показників.

Якщо одне постачання сировини складається з різних серій, то кожну серію необхідно розглядати як окрему щодо відбору проб, проведення випробування і видачі дозволу на використання.

Вихідна сировина, що знаходиться у складській зоні, повинна бути відповідним чином маркірована. Етикетки повинні містити принаймні таку інформацію:

- присвоєне найменування продукції та при необхідності посилання на внутрішньозаводський код;

- номер серії, присвоєний при одержанні;

- при необхідності статус вмісту (наприклад: у карантині, на випробуванні, дозволено, відбраковано);

- при необхідності термін придатності або дату, після якої необхідний повторний контроль.

За допомогою відповідних методик і заходів повинна бути гарантована ідентичність вмісту кожного контейнера з вихідною сировиною. Контейнери з нерозфасованою продукцією, з яких були відібрані проби, повинні бути ідентифіковані.

Слід використовувати тільки ту вихідну сировину, яка дозволена відділом контролю якості й термін придатності якої ще не закінчився.

Вихідну сировину повинні видавати тільки призначені особи згідно з письмовою методикою, щоб гарантувати, що потрібна сировина точно зважена чи відміряна в чисту і належним чином маркіровану тару.

Необхідно здійснювати незалежну перевірку кожної виданої речовини, а також її маси чи об’єму; ця перевірка повинна бути запротокольована.

Технологічні операції: проміжна і нерозфасована продукція. Критичні процеси мають пройти валідацію. Перед початком будь-якої технологічної операції повинні бути вжиті заходи, які гарантують, що робоча зона й обладнання є чистими і вільними від будь-якої вихідної сировини, продукції. Проміжна і нерозфасована продукція повинні зберігатися у відповідних умовах.

Повинен бути проведений і запротокольований весь необхідний контроль у процесі виробництва і контроль навколишнього середовища.

Пакувальні матеріали. Закупівлі та контролю первинного і друкованого пакувального матеріалу, а також поводженню з ним слід приділяти таку ж увагу, як і вихідній сировині.

Особливу увага необхідно приділяти друкованим матеріалам. Вони повинні зберігатися в достатньо безпечних умовах, що виключають доступ сторонніх осіб. Розрізані етикетки й інші розрізнені друковані матеріали слід зберігати і транспортувати окремо в закритій тарі для запобігання плутанини. Пакувальні матеріали повинні видаватися для використання тільки уповноваженим на це персоналом відповідно до затвердженої та документованої методики.

Кожному постачанню або серії друкованого або первинного пакувального матеріалу повинен бути привласнений спеціальний номер або ідентифікаційний знак.

Операції по упаковуванню. При проведенні операцій по упаковуванню особлива увага повинна бути приділена зведенню до мінімуму ризику перехресної контамінації, плутанини або підміни. Різну продукцію не слід упаковувати в безпосередній близькості одна від одної, за винятком випадків, що передбачають фізичний розподіл.

Перед початком операцій по упаковуванню повинні бути вжиті заходи, які гарантують, що робоча зона, пакувальні лінії, друкарські машини й інше обладнання є чистими і вільними від будь-яких препаратів, що раніше використовувалися, матеріалів або документів, якщо вони не потребуються для запланованої операції.

Найменування і номер серії оброблюваної продукції повинні бути наочно показані на кожному пакувальному місці або лінії.

Всі використовувані пакувальні матеріали і продукція повинні бути перевірені при поставці у відділення упаковування стосовно кількості, ідентичності та відповідності до інструкцій з упаковування.

Як правило, етикетування має здійснюватися якомога швидше після наповнення й закупорювання. Якщо це не відбувається, необхідно застосовувати відповідні методики, які гарантують, що не відбудеться плутанини або помилкового етикетування.

Правильність виконання будь-якої операції по штампуванню (наприклад, номерів серій, дат закінчення терміну придатності), здійснюваної або як окрема технологічна операція, або виконуваної в процесі упаковування, повинна бути перевірена і запротокольована.

Інформація на пакувальних матеріалах, що наноситься шляхом друкування або тиснення, повинна бути виразною, стійкою до дії світла і стирання.

Зразки, взяті з пакувальної лінії, не можна повертати назад.

Якщо при упаковуванні продукції відбулися непередбачені події, то така продукція може бути знову повернута в процес після проведення спеціальної інспекції, дослідження і з дозволу уповноваженого на це персоналу. Необхідно зберегти докладний протокол цієї операції.

Після завершення операції по упаковуванню весь невикористаний пакувальний матеріал із нанесеним номером серії повинен бути знищений, а факт знищення запротокольований.

Готова продукція. Готову продукцію до видачі остаточного дозволу на її реалізацію слід тримати в карантині в умовах, установлених виробником.

Оцінка готової продукції та документації, необхідна перед видачею дозволу на продаж продукції і проводиться після контролю якості.

Після видачі дозволу на реалізацію готову продукцію необхідно зберігати як придатний для використання запас в умовах, установлених виробником.

Відбраковані, регенеровані та повернені матеріали. Відбраковані речовини, матеріали і продукція повинні бути чітко маркіровані як такі й зберігатися окремо в зонах з обмеженим доступом. Їх необхідно або повертати постачальникам, або за можливістю переробляти, або знищувати. Будь-яка з виконаних дій повинна бути дозволена і запротокольована уповноваженим на це персоналом.

Переробка відбракованої продукції може проводитися у виняткових випадках. Це дозволяється тільки в тому разі, якщо якість готової продукції не погіршується.

Регенерація всієї серії або частини попередніх серій необхідної якості шляхом введення в серію такої ж продукції на певній стадії виробництва повинна бути заздалегідь санкціонована. Таку регенерацію необхідно здійснювати відповідно до встановленої методики після оцінювання ризику.

Необхідність додаткових випробувань будь-якої готової продукції, яка була перероблена або в яку була включена регенерована продукція, повинна бути визначена відділом контролю якості.

Продукція, повернута з продажу і та, яка вийшла з-під контролю виробника, повинна бути знищена за винятком випадків, коли немає сумнівів, що її якість є задовільною; питання про її повернення в продаж, перемаркірування або включення в наступну серію може бути розглянуте лише після критичної оцінки відділом контролю якості, проведеної згідно з письмовою методикою.

Будь-яка виконана дія підлягає відповідному протоколюванню.