Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

4.4.2. Чисті приміщення у виробництві стерильних лікарських засобів, які підлягають фінішній стерилізації у первинній упаковці

Для цього конкретного випадку виробництва стерильної продукції використовують ряд стандартних способів та прийомів, які спрямовані на зменшення ризику контамінації на всіх етапах технології, які передують фінішній (термінальній) обробці продукції. В якості термінальної стадії технології використовують стерилізацію і для даного процесу передбачена термічна стерилізація – стерилізація вологим жаром.

Для даного типу технології підготовка компонентів і більшості продуктів повинна приводитися принаймні в зоні D, щоб забезпечити рівень ризику забруднення мікроорганізмами і частками, достатній для фільтрації і стерилізації. Там, де існує підвищений ризик забруднення мікроорганізмами, наприклад, коли продукт є можливим поживним середовищем для мікроорганізмів і він повинен (за вимогами технології) зберігатися протягом тривалого часу до стерилізації або його необхідно виготовляти, як правило, не в закритій тарі, підготовка повинна проводитися в навколишнім середовищі типу С.

Наповнення продуктами для стерилізації на завершальній стадії повинно проводитися, принаймні, у зоні С.

Там, де продукт піддається підвищеному ризикові від навколишнього середовища, наприклад, якщо операції наповнення проходять повільно або контейнери мають широке горло або їх необхідно тримати відкритими більше декількох секунд до герметизації, наповнення повинно проводитися в зоні А, що має навколишнє середовище, принаймні, типу С. Приготування і (фасування) наповнення мазями, кремами, суспензіями й емульсіями повинне, як правило, проводитися в зоні С перед стерилізацією на завершальній стадії.

4.4.3. Чисті приміщення у виробництва стерильних лікарських засобів у асептичних умовах

Як було зазначено раніше існує значна кількість виробництв, у яких використовують або отримують термолабільні речовини, які виконують роль напівпродукту або субстанції. У цьому випадку пред’являються такі вимоги до організації виробництва та використання чистих приміщень.

Після мийки компоненти повинні знаходитися принаймні у зоні D. Збереження стерильних вихідних матеріалів і компонентів, якщо не передбачена стерилізація або фільтрація через фільтри, що утримують мікроорганізми в наступних стадіях процесу, повинне проводитися в зоні А, що знаходиться в оточенні середовища типу В.

Приготування розчинів, що протягом технологічного процесу підлягають стерилізуючій фільтрації, повинне проводитися в зоні С. Якщо фільтрація не передбачена, приготування матеріалів і продуктів повинне проводитися в зоні А, що знаходиться в навколишнім середовищі типу В.

Збереження і наповнення приготованих в асептичних умовах продуктів повинне проводитися в зоні А, що знаходиться всередині зони В.

Передача (транспортування) частково закритих контейнерів, як наприклад, при ліофільній сушці, повинне до завершення закупорювання проводитися або в зоні А, що знаходиться в оточенні зони типу В, або в герметичних передаточних боксах в оточуючому середовищі типу В.

Приготування і (фасування) наповнення стерильних мазей, кремів, суспензій і емульсій повинне проводитися в зоні А, що знаходиться в навколишньому середовищі типу В, коли продукт відкритий і не підлягає подальшій стерилізуючій фільтрації.