Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

3.2.7. Документація

Належна документація становить невід'ємну частину системи забезпечення якості. Ясно написана документація запобігає помилкам і дозволяє простежити історію формування серії.

Специфікації докладно описують вимоги, яким повинні відповідати продукція або матеріали, що використовуються чи одержуються під час виробництва. Вони є основою для оцінювання якості.

Виробничі рецептури, технологічні інструкції та інструкції з упаковування містять відомості про всю використовувану вихідну сировину й установлюють усі технологічні процеси й операції по упаковуванню.

Методики дають указівки для виконання визначених операцій, наприклад: очищення, перевдягання, контролю навколишнього середовища, відбору проб, випробування, експлуатації обладнання.

Протоколи (протоколи серії препарату). Їх ведуть для проведення аналізу та пошуку причин у разі зміни показників якості готової продукції. Протоколи серії препарату документально підтверджують історію кожної серії продукції, включаючи її розповсюдження, і також всі інші обставини, що стосуються якості готової продукції.

Документи повинні бути старанно розроблені і підготовлені. Вони повинні чітко відповідати певним частинам досьє виробничої ліцензії та реєстраційної документації.

Протоколи слід укладати і комплектувати під час кожної дії, що здійснюється, і таким чином, щоб можна було простежити всю значиму діяльність, що стосується виробництва лікарських засобів. Вони повинні зберігатися принаймні один рік після закінчення терміну придатності готової продукції.

Необхідна документація. Специфікації. Необхідно мати в наявності відповідним чином санкціоновані й датовані специфікації на вихідну сировину, пакувальні матеріали і готову продукцію, а при необхідності - специфікації на проміжну і нерозфасовану продукцію.

Виробнича рецептура і технологічні інструкції

Виробнича рецептура і технологічні інструкції чи технологічний регламент, у якому ці два документи об’єднуються, що передбачені даним стандартом, укладаються підприємствами-виробниками замість технологічного регламенту, вимоги до якого описані в ГНД 09-001-98 «Продукція медичної та мікробіологічної промисловості. Регламенти виробництва лікарських засобів. Зміст, порядок розробки, узгодження та затвердження».

3.2.8. Технологічний процес

Стадії та операції технологічного процесу повинні здійснюватися за чітко встановленими методиками; вони повинні відповідати принципам НВП з метою одержання продукції необхідної якості та бути у відповідності до ліцензії на виробництво і реєстраційної документації, які їх стосуються.

Представлена інформація має пряме відношення (застосування) у проектуванні на етапі розробки технологічної документації – регламенти, інструкції та інше.

Загальні вимоги до технологічного процесу. Всі стадії та операції повинні здійснювати і контролювати компетентні особи.

Усі речовини і матеріали, що надходять, повинні бути перевірені, щоб гарантувати, що постачання відповідає замовленню.

Матеріали, що надходять, і готова продукція негайно після одержання або обробки аж до видачі дозволу на використання або реалізацію повинні утримуватися в карантині за допомогою роздільного зберігання або відповідних адміністративних заходів.

Якщо закуповується проміжна і нерозфасована продукція, то з нею при одержанні слід поводитися як із вихідною сировиною.

Всі речовини, матеріали і продукція повинні зберігатися у відповідних умовах, створених виробником, і у визначеному порядку для забезпечення поділу по серіях і оборотності складського запасу. Необхідно проводити перевірки виходів і зіставлення кількостей, щоб гарантувати, що немає відхилень, які перевищують допустимі межі. Роботи з різною продукцією не повинні здійснюватися одночасно або послідовно в тому самому приміщенні за винятком тих випадків, коли не існує ризику переплутування або перехресної контамінації. На кожній стадії обробки продукція, речовини і матеріали повинні бути захищені від мікробної та іншої контамінації.

Доступ у виробничі приміщення повинен бути дозволений тільки уповноваженому на це персоналу.

Як правило, слід уникати виготовлення продукції немедичного призначення в зонах і за допомогою обладнання, призначених для виробництва лікарських засобів.

Запобігання перехресній контамінації при виготовленні лікарських засобів. Повинна бути виключена контамінація вихідної сировини або продукції іншою сировиною або продукцією. Цей ризик випадкової перехресної контамінації виникає в результаті неконтрольованого поширення пилу, газів, парів, аерозолей або організмів, у результаті обробки речовин і продукції, внаслідок наявності залишків в обладнанні, а також при носінні технологічного одягу. Ступінь ризику змінюється в залежності від типу забруднюючої речовини і забрудненої продукції. До найбільше небезпечних забруднюючих речовин належать сильносенсибілізуючі речовини, біологічні препарати, які містять живі мікроорганізми, певні гормони, цитостатики й інші сильнодіючі речовини.

Найбільше небезпечною є контамінація препаратів, призначених для ін'єкцій, а також препаратів, що приймають у великих дозах або тривалий час.

Перехресній контамінації потрібно запобігати за допомогою відповідних технічних або організаційних заходів, наприклад:

а) виготовлення в окремих зонах (необхідне для такої продукції, як пеніциліни, живі вакцини, препарати, які містять життєздатні мікроорганізми, і для деяких інших біологічних препаратів);

б) забезпечення відповідними повітряними шлюзами і витяжними пристроями;

в) зведення до мінімуму ризику контамінації, що виникає внаслідок рециркуляції або повторного надходження необробленого або недостатньо обробленого повітря;

г) збереження захисного одягу усередині зон, де обробляється продукція, яка створює особливо великий ризик перехресної контамінації;

д) застосування методик очищення і деконтамінації з відомою ефективністю, тому що неефективно очищене обладнання звичайно є джерелом перехресної контамінації;

е) використання при виготовленні «закритих систем»;

ж) випробування на наявність залишків і застосування етикеток, що вказують статус очищення обладнання.

Заходи щодо запобігання перехресній контамінації та їх ефективність слід періодично перевіряти згідно з установленими методиками.