Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

4.4.6. Персонал у чистих зонах (приміщеннях) виробництва стерильних лікарських засобів

Як було зазначено раніше персонал, як один з найбільше активних учасників технологічного процесу потребує відповідної підготовки та контролю. В чистих зонах повинна бути присутньою лише мінімальна кількість необхідного персоналу; це особливо важливо під час проведення технологічного процесу в асептичних умовах. Інспектування і контроль, наскільки можливо, слід здійснювати ззовні чистих зон.

До роботи в фармацевтичній галузі (взагалі) допускається персонал який пройшов навчання згідно системи GMP і здав відповідні іспити. Перевірка знань здійснюється 1 раз на рік.

Персонал, який знаходиться в чистих зонах, повинен виконувати ряд специфічних вимог:

  1. В чисту зону не можна вносити верхній одяг, тому чисті приміщення супроводжуються перехідними зонами, роздягальнями, а вхід здійснюється крізь повітряні шлюзи;

  2. В чистих зонах повинна знаходитись мінімальна кількість працюючого персоналу;

  3. Персонал повинен мати окрім отриманих знань досвід роботи.

Вимоги до комплектів технологічного одягу. Необхідно, щоб одяг і його якість відповідали процесу і класу робочої зони. Одяг слід носити таким чином, щоб захистити продукцію від контамінації.

Клас D: волосся має бути закрите. Слід носити звичайний захисний костюм і відповідне взуття або бахіли.

Клас С: волосся має бути закрите. Необхідно носити комбінезон або брючний костюм, а також відповідне взуття або бахіли. Від них практично не повинні відокремлюватися волокна або часточки.

Клас А/В: головний убір повинен цілком закривати волосся; необхідно на обличчі носити маску. Слід носити відповідним чином простерилізовані та ненапудрені гумові або пластикові рукавички і простерилізовані або продезінфіковані бахіли. Захисний одяг практично не повинен виділяти волокна або часточки і повинен затримувати часточки, що відокремлюються від тіла.

Повсякденний одяг забороняється вносити в кімнати для переодягання, що ведуть у приміщення класів В і С. Кожен робітник у зоні класу А/В повинен бути забезпечений чистим стерильним (простерилізованим або таким, що пройшов відповідну санітарну обробку) захисним одягом для кожної зміни або принаймні на один день, якщо це виправдано результатами контролю. Рукавички під час роботи потрібно регулярно дезінфікувати. Маски і рукавички необхідно змінювати принаймні кожну зміну.

4.4.7. Обладнання у чистих зонах (приміщеннях) виробництва стерильних лікарських засобів

Через перегородку, що відокремлює зону класу А або В від виробничої зони з більше низькою чистотою повітря, не повинна проходити стрічка конвеєра за винятком випадків, коли сама стрічка безупинно стерилізується (наприклад, у тунелі для стерилізації).

Наскільки це можливо, обладнання, фітинги і засоби обслуговування мають бути спроектовані й установлені так, щоб робочі операції, технічне обслуговування та ремонтні роботи можна було проводити поза чистою зоною. Якщо потрібна стерилізація, то вона повинна бути проведена після максимально повного монтажу обладнання.

Установки для підготовки води і системи її розподілу слід проектувати, конструювати й експлуатувати так, щоб забезпечити надійне постачання води відповідної якості. Їх не можна експлуатувати понад проектну потужність. Воду для ін’єкцій необхідно виробляти, зберігати і розподіляти таким чином, щоб запобігти росту мікроорганізмів, наприклад, за рахунок її постійної циркуляції при температурі вище 70 ºС.

Все обладнання (таке, як стерилізатори), системи обробки та фільтрації повітря, віддушини і газові фільтри, системи обробки, утворення, зберігання і розподілу води повинні підлягати валідації.