Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

4.6.5. Перепад тиску.

Фізичний зміст цього параметра простий. У більше чистих приміщеннях тиск повітря повинен бути більше, ніж у менш чистих, щоб не допустити проникнення забруднень із зовнішнього середовища. Виключенням є чисті приміщення, у яких ведеться робота з небезпечними речовинами. Для них необхідний негативний перепад тиску, тобто в робочій зоні тиск повітря повинен бути нижче, ніж у навколишнім середовищі.

Загальним принципом у проектуванні є створення в чистому приміщенні надлишкового тиску стосовно суміжного з ним приміщенням. Це забезпечується створенням у ньому дисбалансу повітря, тобто різниці між кількістю припливного і витяжного повітря. Кількість припливного повітря повинне перевищувати витяжку мінімум на 20% за умови, що «чисте» приміщення перебуває в центрі будинку, і не менш 30% при наявності в приміщенні остеклення, що допускає інфільтрацію. Це забезпечує рух повітря із приміщення більше високого класу чистоти в суміжні приміщення з більше низьким ступенем чистоти в міру убування асептичних вимог.

Стандарти і правила регламентують вимоги до перепаду тиску. Перепад тиску нижче 5 Па не має змісту взагалі, так як погано перешкоджає утворенню зворотного потоку повітря. Підвищення тиску більше 20-25 Па (за винятком ізолюючих технологій) не раціональне, оскільки не поліпшує характеристик чистого приміщення і спричиняє значну перевитрату коштів.

При перепаді тиску більше 25 Па можуть виникнути труднощі із відкриванням і закриванням дверей. Через високий тиск може виникнути шум при подачі повітря з великою швидкістю через різного роду щілини і інші місця витікання. Перепад тиску повинен бути достатнім по величині і стабільним, щоб уникнути непередбаченого зустрічного потоку повітря.

У стандартах і правилах вказуються такі значення перепаду тиску.

Наприклад стандарт ISO 14644-4. Чисті приміщення і пов’язані з ними контрольовані навколишні середовища - Частина 4: Проектування, будівництво і введення в експлуатацію чистих приміщень. 1998. Як правило, перепад тиску між сусідніми чистими приміщеннями або чистими зонами з різними класами чистоти повинен знаходитися в межах від 5 до 20 Па. Потрібно ретельно оцінювати, чи варто застосовувати тільки принцип перепаду тиску або комбінацію його з іншими методами і принципами контролю забруднень.

Наприклад стандарт СЕN ENV 1631. Техніка чистих приміщень. Проектування, будівництво й експлуатація чистих приміщень і установок чистого повітря. 1996. Різниця тисків повинна бути більше 5 Па і залишатися постійною щоб уникнути зворотного руху потоку повітря.

Правила GМР ЄС. Система забезпечення відфільтрованим повітрям повинна підтримувати позитивний перепад тиску по відношенню до навколишніх зон більше низького типу і відповідний потік повітря при всіх умовах функціонування, а також ефективне обтікання повітрям контрольованої зони. Сусідні приміщення різних типів повинні мати перепад тиску 10-15 Па.

GМР ЄС також вимагають встановлення індикаторів перепаду тиску між зонами, де цей перепад має важливе значення. Дані про перепад тиску повинні регулярно записуватися або документуватися іншим способом.

Перепад тиску безпосередньо говорить про технологічність та справність чистого приміщення. У зв’язку з цим важливо забезпечити його безперервний контроль за допомогою візуальних індикаторів і передбачити подачу сигналу тривоги в будь-якій формі при неприпустимому зниженні перепаду тиску. Можливо забезпечити й автоматичне регулювання системи підготовки повітря в залежності від перепаду тиску.

Безперервний контроль і реєстрація перепаду тиску дозволяють спостерігати характер зміни цього параметра. Тенденція зниження середньої величини перепаду тиску вказує на несправність.

У цьому випадку потрібно знайти причину погіршення параметрів чистого приміщення й усунути її. Корисно задатися трьома рівнями значень перепаду тиску:

нормальним;

попередження, що вказує на необхідність аналізу роботи чистого приміщення і вживання своєчасних заходів;

тривоги, при якій потрібні термінові дії.

Такий підхід корисний і при контролі інших параметрів технологічного процесу, аналіз характеру зміни яких дозволяє вчасно попередити можливі відмовлення устаткування.

У відповідності з вимогами ГНД 07.006.98: “Загальні вимоги до чистих кімнат (приміщень)” 1998 р, між класифікованими і некласифікованими зонами повинен підтримуватись тиск не нижче 15 Па. Між класифікованою зоною і прилягаючими зонами з нижчим класом повинен підтримуватись тиск не нижчий 10 Па.