Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. ПОВОДЗИНСЬКИЙ-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ФАРМАЦЕВ....doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

5.4.1 Використання дистиляції для одержання води очищеної та води для ін’єкцій

Під час проектування системи підготовки води вирішуються питання вибору способу очистки. Сучасна практика виробництва орієнтована на застосування двох основних способів у відповідності з якими воду очищену отримують методом дистиляції (перегонки) або мембранного розділення демінералізованої води в дистиляційних апаратах різних конструкцій або в баромембранних апаратах.

Основними вузлами будь-якого дистиляційного апарату є випарник, конденсатор і збірник води очищеної. В основі способу перегонки покладене те, що вихідну воду заливають у випарник і нагрівають до кипіння. Відбувається фазове перетворення рідини в пару, при цьому водяні пари прямують в конденсатор, де конденсуються і у вигляді дистиляту поступають в приймач – збірник води очищеної. Такий спосіб вимагає витрат великої кількості енергії, тому в цей час на деяких заводах отримують воду, очищену методами розділення через мембрану.

Найчастіше в промисловому виробництві використовується спосіб очистки води дистиляцією, яка протягом тривалого часу зарекомендувала себе як надійний метод отримання води для ін’єкцій. Для підтвердження цього тезису потрібно відмітити, що Комісією Європейської Фармакопеї у 1999 році було прийняте рішення про затвердження дистиляції як єдиного методу (способу) для отримання води для ін’єкцій на відміну від методу зворотного осмосу який також застосовується для отримання води для ін’єкцій, оскільки при використанні даного методу існує висока доля ймовірності забруднення мембрани (хімічне або біологічне), порушення цілісності мембрани. Однак даний метод допускається для отримання води для ін’єкцій Фармакопеєю США ( USP 24, с. 1742) и Японською Фармакопеєю (JP 13, 1996, с. 929).

Досвід роботи більшості фармацевтичних виробництв показує що отримання води фармакопейної якості можливе при застосуванні випарних багатокорпусних апаратів (дистиляторів), термокомпресійних дистиляторів та установок мембранного типу (установок зворотного осмосу).

До колонних багатокамерних апаратів відносяться передусім багатоступінчасті апарати. Установки подібного типу для отримання очищеної води бувають різній конструкції. Продуктивність великих моделей досягає 10 т/год.

Частіше за все застосовуються триступінчаті колонні апарати з трьома корпусами (випарниками), розташованими вертикально або горизонтально. Особливість колонних апаратів в тому, що тільки перший випарник нагрівається парою, вторинна пара з першого корпусу поступає у другій де конденсується і виходить дистильована вода. З другого корпусу вторинна пара поступає в третій – в якості гріючої, де також конденсується. Таким чином, дистильовану воду отримують з 2-го і 3-го корпусів. Продуктивність такої установки до 10 т/год дистиляту. Якість дистиляту, що отримують відповідає високим вимогам, оскільки в корпусах достатня висота парового простору і передбачено видалення краплинної фази з пари за допомогою сепараторів.

Для забезпечення апірогенності води необхідно створити умови, що перешкоджають попаданню пірогенних речовин в дистилят. Ці речовини нелеткі і не переганяються з водяною парою. Забруднення ними дистиляту відбувається тільки шляхом перекиду крапельок води або виносу їх струменем пари у холодильник. Тому конструктивним розв’язанням питання підвищення якості дистиляту є застосування дистиляційних апаратів відповідних конструкцій, в яких виключена можливість перекиду краплино-рідкої фази через конденсатор в збірник. Це досягається пристроєм спеціальних пасток і відбивачів, високим розташуванням паропроводів по відношенню до поверхні паротворення. Доцільно також регулювати обігрів випарника, забезпечуючи рівномірне кипіння і оптимальну швидкість паротворення, оскільки надмірний нагрів веде до бурхливого кипіння і перекиду краплинної фази. Проведення водопідготовки шляхом знесолювання також зменшує піноутворення і, отже, виділення крапельок води в парову фазу.

На деяких хіміко-фармацевтичних підприємствах воду для ін’єкцій отримують за допомогою дистилятора “Маscarini — продуктивність цього апарату 1500 л/ч. Він забезпечений приладом контролю чистоти води, бактерицидними лампами, повітряними фільтрами, приладом для видалення пірогенних речовин, а також установкою подвійної дистиляції води продуктивністю 3000 л/год.

Трикорпусний аквадистилятор Finn Aqua “Фінн-аква” (Фінляндія) функціонує за рахунок використання демінералізованої води.

Загальний принцип одержання води методом дистиляції базується на наступному: питна вода, що пройшла попередню підготовку, надходить у дистилятор, що складається з трьох основних вузлів: випарника, конденсатора і збірника. Випарник з водою нагрівають до кипіння. Пари води надходять у конденсатор, де вони скраплюються й у вигляді дистиляту надходять у збірник. Усі нелеткі домішки, що знаходилися у вихідній воді, залишаються в аквадистиляторі (кубовий залишок).

Для одержання, води дистильованої використовують дистилятори, що відрізняються один від одного за способом нагрівання (електронагрів, нагрівання глухою парою та ін.), продуктивністю і конструктивними особливостями. Метод однократної дистиляції неекономічний, тому що при його використанні для отримання 1 л дистиляту потребується 11 л вихідної води.

Метод, який економить енергію, є так звана багатократна дистиляція, яка вперше була запропонована фірмою Finn AQWA. Основний принцип дистиляційного апарату багатократної дії – в тому, що різниця температур, яка потрібна для перенесення тепла (що відповідає різниці тиску) отримують під час нагріванні першої стадії парою з високою температурою. Пара, яка була отримана на першій стадії, охолоджується у дистилят, даючи йому підігріти працюючу при більш низькій температурі і тиску другу стадію. Пара другої стадії, в свою чергу, підігріває третю і останню стадію, яка функціонує при атмосферному тиску. Таких стадій може бути декілька. Лише в останній стадії отримана пара потребує для охолодження в дистилят типового охолоджувача з холодною водою. Таким чином, енергію використовують на підігрів тільки першої стадії, а воду для охолодження - тільки на останній стадії для охолодження пари. Збільшуючи число стадій, можна зменшити витрати як пари, так і води, тому що в кожній стадії зменшується кількість води, що випаровується, так і пари в охолоджувачі. Чим більше стадій в апараті, тим економніше він працює.

Іншим економічним методом є метод термічного стискування.

Компресорний дистиляційний апарат діє по принципу природних законів для газів: при підвищенні тиску газу, тобто при скороченні його обсягу, його температура піднімається. Коли вода в баці кип’ятіння і сам апарат спочатку нагріваються до 100°С енергією, яка підводиться ззовні вода починає при атмосферному тиску кипіти. У цей момент включається насос, у баці знижується тиск й одночасно знижується температура газу, тобто точка кипіння води на стороні усмоктування знижується, але з іншого кінця пара ущільнюється і температура і тиск із боку стискування піднімаються. Отриманий у такий спосіб пар під тиском з більш високою температурою використовується для підігріву бака кип’ятіння за допомогою спіралі. Пара остигає й утворена з пари дистильована вода витікає з апарата В апараті немає звичайного конденсатора і не потрібно охолоджуючої води. Якщо дистильовану воду використовують холодною, то залишене в дистиляті тепло майже повністю переноситься в живильну воду в теплообмінник. При включеному термокомпресорі і стабілізації роботи дистиляційного апарата додаткової енергії не потрібно.

5.4. Методи мембранного розділення для отримання води для ін’єкцій

Найбільш широко поширеним до останніх років способом отримання води для ін’єкцій була дистиляція особливості цього способу отримання води ми розглянули раніше. Цей спосіб вимагає витрат великої кількості енергії, що є серйозним недоліком. Серед інших недоліків потрібно відмітити громіздкість обладнання і велику займану ним площу; можливість присутності у воді пірогенних речовин; складність обслуговування.

Відома система очищення, що пропонується фірмою Millipore та рядом інших виробників Elix, RiOs, Milli Q. Транснаціональна корпорація Millipore заснована в США в 1954 році і є світовим лідером в області мембранних технологій, широко вживаних в медицині і фармацевтичній промисловості. Millipore є фірмою-виробником високотехнологічного обладнання. Всі заводи фірми мають міжнародний сертифікат ISO 9001, що визначає сувору систему контролю якості і надійності як виробництва, так і самої продукції.

Система очищення води являє собою автоматизовану лінію по виробництву особливо чистої води MILLI-RO90 SDS-SQ безпосередньо від водопроводу в кількості максимум до 1.5-2.0 м3 за добу. Специфічною особливістю системи є її універсальність і гнучкість завдяки використанню різноманітних фільтропатронів.

Іонообмінний фільтропатрон – IonexO усуває неорганічні іони, доводячи питомий електричний опір води до величини 18.2 мW / см - тобто найвищої теоретично досяжної міри чистоти. Він містить змішані шари іонообмінних смол так званого ядерного типу.

Фильтропатрон OrganexO - унікальна суміш іонообмінної смоли з синтетичним активованим вугіллям для видалення з води слідів органічних домішок.

Фильтропатрон Дюрапор для видалення мікроорганізмів і частинок з розміром більше за 0,22 m (мкм).

Ультрафільтраційний патрон з порогом відсікання 10 килодальтон (кД) для видалення пірогенів. Система SUPER – Q UF PLUS забезпечена на останній стадії очищення саме таким ультрафільтраційним патроном.

Мембранні методи очищення, як було визначено раніше, засновані на властивостях перегородки (мембрани), що володіє селективною проникністю, завдяки чому можливе розділення без хімічних і фазових перетворень.

З використанням принципу мембранного очищення працює установка високоочищеної води “Шарья-500”. Продуктивність її по живильній воді 500 л/год, що отримують після цієї установки високоочищена вода, вільна від механічних домішок, органічних і неорганічних речовин.

Установка включає блоки предфільтрації, зворотного осмосу і фінішного очищення.

Блок фільтрації призначений для очищення питної водопровідної води від механічних домішок розміром 5 мкм і включає фільтр катіонітний і два фільтра вугільних, працюючих паралельно або взаємозамінно.

Блок зворотного осмосу працює при тиску не нижче за 1,5 МПа. Вода, що поступає на блок розділяється після фільтрування на два потоки, один з яких проходить крізь зворотньоосмотичні мембрани, а другий потік, що проходить вздовж поверхні мембрани і що містить підвищену кількість солей (концентрат) відводиться з установки. Для забезпечення роботи даного блоку необхідно, щоб співвідношення об’ємів води на подачі, зливі і що проходить через мембрану становило 3:2:1 відповідно. Таким чином, для отримання 1 л високоочищеної води необхідно витратити приблизно 3 л води питної. При цьому швидкість зливу досить висока, що усуває шкідливий вплив концентрованої поляризації на роботу установки зворотнього осмосу в якому здійснюється очищення води від розчинних солей, органічних домішок, твердих зависей і бактерій. Якість води контролюється по питомому опору за допомогою кондуктометра.

Після блоку зворотного осмосу вода поступає на блок фінішного очищення, що включає іонообмін і ультрафільтрацію. Іонообмінне очищення води здійснюється за допомогою послідовно сполучених фільтрів — катіонного і аніонного, за якими встановлений змішаний катіонно-аніонний фільтр, де відбувається очищення від катіонів, і аніонів що залишилися.

Фінішна доочистка води проводиться в двох ультрафільтраційних апаратах з порожнистими волокнами АР-2,0, призначених для відділення органічних мікродомішок (колоїдних частинок і макромолекул).

Для виробництва імунних і бактерійних препаратів не завжди придатна вода для ін’єкцій, отримана дистиляцією. Тому часто виникає необхідність в доочистці води, яка може бути проведена за допомогою установки “Супер-Кью”. Продуктивність — 720 л/ч. Вода пропускається через вугільний фільтр, де відбувається звільнення від органічних речовин; потім — через змішаний шар іонітів; після чого поступає на патронний бактерійний фільтр з розміром пір 0,22 мкм. Далі вода поступає на зворотньоосмотичний модуль, де відбувається видалення пірогенних речовин. Отриману воду використовують для приготування ін’єкційних лікарських форм, а концентрат використовує як технічну воду або повторно відправляють на очищення.

Мембранні методи отримання високоочищеної води для ін’єкцій широко використовуються в світовій практиці і визнані економічно доцільними і перспективними.

Промислова зворотньоосмотична установка Rochem. В практичній діяльності в умовах виробництва ЗАТ “Дарниця” використовують промислову фільтраційну систему зворотного осмосу фірми Rochem для отримання води фармацевтичної якості категорії Purified Water и Water for Injections. Воду для ін’єкцій (Water for Injections), наприклад використовують для приготування розчину гентаміцину для проведення робіт допоміжного характеру.

Для отримання знесоленої води (монодистиляту) використовують установка, яка складається з: відцентрового насосу, який призначений для подання води у фільтраційну установку; вугільного фільтра; волокнистого фільтра; насосу високого тиску, призначеного для створення тиску 4-6 МПа, необхідного для фільтрайції у ДТ-модулях; фільтрів зворотньоосматичних (ДТ-модулі), призначених для дистиляції води водопровідної;

Видалення активного хлору з води питної. В якості попереднього фільтра для видалення активного хлору використовується фільтр активованого вугілля, об’ємом 104 л. Фільтр працює без заміни наповнювача біля одного року. Матеріал – вугілля активоване підлягає щоквартальному контролю на вміст хлору. Фільтр працює без регенерації і промивки. Щоденно необхідно проводити контроль перепаду тиску до і після фільтра. Матеріал – вугілля активоване підлягає щоквартальному контролю на вміст хлору. Фільтр працює без регенерації і промивки. Вугілля активоване забезпечує адсорбцію органічних речовин і сполук хлору. Основним недоліком цих фільтрів є їх здатність до контамінації мікроорганізмами, а також здатність виділяти бактерії, ендотоксини та дрібні частки вугілля. У зв’язку з цим вугільні фільтри потребують частого промивання, дезінфекції та обробки гарячою водою або парою.

Замість фільтрів з активованого вугілля можуть використовуватись хімічні добавки, такі як флокулюючі агенти, але на наступних стадіях необхідно їхнє видалення і відповідний контроль їх відсутності.

У фармацевтичній практиці застосовують, в залежності від потреб, активне освітлююче деревинне порошкове вугілля чотирьох типів:

ОУ – А – освітлююче вугілля сухе лужне. Використовують для видалення барвників та високомолекулярних сполук.

ОУ-Б — освітлююче вугілля вологе кисле. Застосовують для очищення медичних препаратів; розчинів в крохмально-патокових виробництвах і на гідролізних заводах;

ОУ-В — освітлююче вугілля сухе лужне. Призначається для очищення і освітлення різних розчинів в галузях харчової промисловості;

ОУ-Г — освітлююче вугілля сухе лужне. Застосовують для очищення рідин від високомолекулярних смолистих і забарвлюючих домішок в органічному синтезі.

Обробка активованого вугілля. Обробка вугілля для очищення води або ін’єкційних розчинів проводиться таким чином. У фарфорову судину місткістю 100 л завантажують 40 л нагрітої до 90 °З очищеної води, до неї поступово додають 1,2 кг хімічно чистої соляної кислоти і 9 кг активованого вугілля. Маси перемішують протягом 30 мін, потім переносять в фарфоровий нутч-фільтр, де ретельно віджимають від води. Віджате вугілля промивають на нутч-фільтрі 9 – 10 разів гарячою очищеною водою, потім промивають 3—4 разу (t = 20±5 °З) очищеною водою. Після кожної промивки вугілля на фільтрі ретельно віджимають. Промите вугілля перевіряють на присутність солей важких металів, хлоридів, сульфатів, солей кальцію. Оброблене вугілля повинне відповідати наступним вимогам:

- рН водного витягу повинен бути в межах 4,5—5,0;

- хлориди, сульфати, солі кальцію і важких металів, вміст солей заліза не більше за 0,003%.

Промите вугілля дозволяється зберігати не більше доби. При більш тривалому зберіганні проводиться додаткова промивка гарячою водою 80-90 °С.

На зворотньоосмотичний фільтр (ДТ-модуль) потрапляє вода під тиском 4-6 МПа, який створюється за допомогою насосу високого тиску. Вихідна вода при цьому тиску продавлюється крізь напівпроникні мембрани, які знаходяться у фільтраційних модулях ДТ-модулях. При цьому відбувається розділення води на два потоки: воду фільтрат та концентрат. Зворотньоосмотичний модуль для отримання води очищеної представляє собою блок фільтраційних елементів фланцевого типу з поліпропіленових волокон.

Вода після першої стадії фільтрації надходить в ємкість – накопичувач знесоленої води, об’ємом 3.5м3, що має датчик регулювання рівня води. Датчики підключені до мікропроцесора установки і при заповненні ємкості відключають установку зворотного осмосу чи включають її по мірі використання знесоленої води.

Після заповнення ємкості знесоленою водою вмикають систему розподілення води за допомогою насоса продуктивність 6 м3/год. В разі зниженні тиску в трубопроводі до 0.35 МПа система вмикається автоматично і підкачує воду в систему розподілення крізь фільтр. Продуктивність установки 830-850 л/год.

Розподілення знесоленої води.

Після заповнення місткості по схемі водою, включають систему розподілення води. Система працює автоматичному режимі і здатна створювати тиск 0.4 МПа, при відсутності витрат води система досягає 0.45 МПа відключається, знаходячись у робочому режимі.

Із збірника знесоленої води подається на вхід установки очищеної води Насосом по схемі вода направляється на волокнистий фільтр по схемі після якого знесолена вода відводиться на різних стадіях виробництва. Також з місткості по схемі вода подається через насос на установку для отримання очищеної води. Продуктивність від 1 до 80 м3/год.

Питома електропровідність води демінералізованої складає не більше 4,5S/cm.

Питома електропровідність води очищеної складає 0,260 S/cm або (1,00,3)х10-6 Ом-1см-1.

Фільтраційні елементи попереднього фільтра тонкого очищення підлягають заміні в тому випадку, якщо перепад тиску на манометрах до і після фільтра перевищує значення 0,2 МПа. Попередній тиск перед насосом високого тиску не повинен бути нижче 0,08 МПа. Використані фільтри відновленню не підлягають.

Зворотньоосмотичний модуль для отримання води очищеної представляє собою блок фільтраційних елементів фланцевого типу. Очищення проводять на цетопотенційних фільтрах (або Z - потенційних). Принцип очищення базується на тому, що у фільтрі створюється так званий Z - потенціал. Заряджені частинки, які містяться у воді рухаються до катоду та аноду.

Збірник має стерилізуючий повітряний фільтр на повітряній лінії з діаметром пор фільтруючого елементу - 0,2 мкм, який не допускає мікрофлору у внутрішню частину збірника.

Після заповнення збірника водою очищеною, відкривається вентиль і вмикається система розподілення води очищеної за допомогою відцентрового насосу, продуктивністю 1-80 м3/год. і максимальним робочим тиском 25 бар. Система здатна створити максимальний тиск 0,4 МПа. При падінні тиску в трубопроводах система вимикається і підкачує воду в систему розподілення через стерилізуючий фільтр з діаметром отворів у фільтрі стерилізуючого модуля 0,2 мкм. При відсутності витрат води система досягає тиску 0,45 МПа і вимикається.

Отримання води для ін’єкцій на установці Rochem є те, що вода знаходиться в стані постійної кругової циркуляції. Це дозволяє попередити утворення застійних зон, які викликають інфікування води. Додатково рівень асептики забезпечується підтримкою температури циркуляційної води на рівні до 90  С.

Зі збірника води очищеної за допомогою насоса продуктивністю до 3,5 м3/год. вода подається на вхід установки отримання води для ін’єкцій. Фільтрат потрапляє в збірник зберігання води для ін’єкцій об’ємом 700 л, а концентрат повертається в збірник води очищеної або скидається у каналізацію.

Для знезараження води використовують обробку ультрафіолетовим випромінюванням для чого вода насосом високого тиску з продуктивністю до 3,0 м3/год. подається на блок УФ-обробки.

Для зберігання води для ін’єкцій вода для ін’єкцій надходить в систему розподілення, а не використана повертається в збірник. Для зберігання води для ін’єкцій в системі необхідний постійний її кругообіг і фільтрація через стерилізуючи фільтри, які представляють собою цетапотенційні фільтри (Z - потенційні)з розміром пор фільтруючого модуля 0,2 мкм і продуктивністю 2,0 м3/год. Вода, не використана протягом зміни підлягає скиду з місткості в місткість зберігання води очищеної. Дезінфекцію збірників за необхідності проводять 3% розчином перекису водню або термічною стерилізацією апірогенною водяною парою.

Вода очищена і вода для ін’єкцій підлягають перевірці на відповідність вимогам фармакопейним статтям.

Місткості для зберігання води для ін’єкцій установки Rochem виготовляють з нержавіючої сталі з електрополіровкою, вони обладнуються повітряними фільтрами.

Вода для фармацевтичних цілей потребує специфічних умов зберігання і правила GMP, у загальному вигляді, обумовлюють ці умови:

Апаратурна та монтажна схеми відділення виробництва води для ін’єкцій повинні відповідати наступним вимогам:

- температура зберігання води 90 °С;

- прямі відрізки трубопроводів повинні мати нахил 2-3 0 і забезпечені вентилями для повного зливу води;

- трубопроводи обладнують системою термічної стерилізації апірогенною водяною парою;

- внутрішня поверхня трубопроводів повинна бути полірованою;

- швидкість руху води по трубопроводам 1-3 л/с;

- точки випуску води повинні проектуватись з врахуванням правила шестикратного діаметру.

Висока якість отриманої води забезпечується також і можливістю використати режим автоматичної рециркуляції. У періоди, коли не потрібно виробництво води, система перемикається в “черговий режим”, при якому вбудований насос забезпечує автоматичну рециркуляцію води протягом 5 хвилин кожні півтори години.

Контроль якості води проводиться шляхом визначення основних фізико-хімічних показників і контролю біозабруднень. Перевірка повинна засвідчити відповідність показників вимогам ФС 42-2620-89 “Вода для інєкцій”.

Підготовка води в умовах Київського заводу медичних препаратів.

На підприємстві використовують воду:

  • пом’якшену або знесолену для отримання води очищеної та води для ін’єкцій;

  • - воду очищену згідно вимогам ФС 42 – 2619 – 97 для використання безпосередньо у технологічному процесі та для проведення допоміжних робіт до яких висуваються вимоги підвищеної стерильності (наприклад приготування дезінфікуючих розчинів;

  • воду для ін’єкцій, якість якої регламентується ФС 42-2620-97.

В процесі підготовки очищеної води, спочатку проводять пом’якшення води питної якості, що отримана з міської мережі або з артезіанської свердловини. Процес пом’якшення міської води проводиться з використанням катіонітних фільтрів, завантажених іонообмінним матеріалом, що володіє здатністю обміну катіонів. Обмінні реакції відбуваються в шарі катіоніту, що використовується як фільтрувальний матеріал, що володіє обмінною здатністю стосовно іонів Са та Мg

Для здійснення процесу пом’якшення міської води на катіонітних фільтрах змонтована двоступенева станція, що складається з двох установок РгоМіnent DOUCEMAT WZD 25. Одна установка є першою отупінню пом’якшення, інша - другою ступінню.

Вода з вихідною жорсткістю 4 – 5 мг екв/л (проходячи через катіонітовий фільтр першого ступеня, пом’якшується до жорсткістю 0,03 - 0,06 мг екв/л, після чого надходить на другу ступінь, де пом’якшується до жорсткісті 0 – 0,02 мг екв/л. Станція пом’якшення працює і регенерується автоматично.

Питна вода, пройшовши попередню фільтрацію на фільтрах DULCOFILT 50, надходить на першу ступінь стадії пом’якшення. Установка працює автоматично і керується за допомогою витратоміру. Витратомір у залежності від об’єму отриманої пом’якшеної води подає сигнал керуючому пристрою, що за допомогою керуючих клапанів та інжектора виконують наступні операціїна катіонітових фільтрах:

- держання пом’якшеної води;

  • зворотне промивання катіонітового фільтра;

  • сольова регенерація іонообмінної смоли;

  • пряме промивання катіонітового фільтра;

  • режим чекання.

В режимі одержання пом’якшеної води працює один із двох фільтрів першої ступені і один з двох фільтрів другої ступені другий фільтр кожного ступеня знаходиться в режимі чекання.

Після того як фільтр першої ступені пом’якшить 80м3 автоматично з відповідними інтервалами часу включаються 2,3,4 режими роботи даного катіонітового фільтру.

З першої ступені частково пом’якшена вода надходить на обробку, на другу ступінь стадії пом’якшення, що працює аналогічно першої ступені, але обсяг пом’якшеної води отриманої на кожному з катіонітових фільтрів складає 500 – 1000м3.

З другої ступені пом’якшена вода надходить на фільтри механічного очищення, встановлені перед установкою зворотного осмосу.

Отримання очищеної води методом зворотного осмосу. На відміну від звичайних систем знесолення, системи Сulligan Aqua Cleer IWE комплектуються високопродуктивними осмотичними мембранами і характеризуються більш низьким споживанням енергії. Протискання води через осмотичну мембрану під тиском 1,2 – 1,4 МПа забезпечує видалення розчинених солей на 90 – 95 %.

Необхідно враховувати, що високий вміст у воді нерозчинних речовин може привести до їх накопичення на поверхні мембрани, що знижує ефективність її роботи. Крім того, деякі солі (особливо так звані солі жорсткості Са+2, Мg+2), мають обмежену розчинність у воді. Тому їхнє концентрування в процесі зворотного осмосу може призвести до їх осадження на поверхні мембрани. Також вміст надлишкової кількості залишкового хлору може привести до необоротного руйнування активного поверхневого шару мембрани.

Ці проблеми вирішуються шляхом відповідної попередньої обробки — пом’якшення води питної до відсутності іонів Са+2, Мg+2. Вода питної якості під тиском надходить з міської мережі, у зимовий час підігрівається за допомогою теплообмінника потім надходить на двохступінчасту станцію пом’якшення. Пом’якшена вода за допомогою насосів подається на мультимедійні фільтри Ні-Flо - СІІіr де відфільтровуються великі механічні включення. Потім вода надходить на фільтр Сіntropur де утримуються частки розмір яких перевищує 25 мкм. Після цього вода надходить на мультикартриджний фільтр FGХ де утримуються частки розмір яких перевищує 5 мкм. Потім відбувається дехлорування води розчином натрію сірчанокислого. Останнім етапом в одержанні очищеної води є гіперфільтрація на установці зворотного осмосу Сulligan IWE, на цій стадії з води віддаляються: органічні сполуки, солі, бактерії, пірогени, механічні домішки.

Питна вода, пройшовши попереднє очищення за допомогою систем фільтрації, пом’якшення, зворотного осмосу першого ступеню надходить на другу ступінь зворотного осмосу, потім очищена вода надходить у систему збереження і роздачі споживачам.

Установка РRО 1200 ТW є другою отупінню очищення води методом зворотного осмосу/ Провідність води, що потрапляє на установку РRО 1200 ТW не перевищує 10-15 мкс/см, що вказує на те, що основна частина забруднень вже вилучена на попередніх системах очищення. Провідність очищеної води одержуваної на установці РRО 1200 ТW не перевищує 4,3 мкс/см.

Отримання води для інєкцій. Воду для ін’єкцій отримують на установці Finn AQWA. Гріючий пар подається у верхню частину випарної колони, а конденсат відводиться з її нижньої частини. Живильна очищена вода, попередньо нагріта в конденсаторі та теплообмінниках, випарюється в трубках випарної колони. Вторинний пар, що утворився шляхом багаторазового випарювання та конденсації в послідовно з’єднаних чотирьох випарних колонах очищується, віддаючи своє тепло живильній знесоленій воді. Тиск пару, що потрапляє на першу колону дистилятора, повинен бути не менший 0,4 МПа. Робочий тиск стиснутого повітря, що забезпечує автоматичну роботу цієї установки, повинен бути від 0,6 до 0,81 МПа. Водневий показник знесоленої води для живлення системи повинен бути від 5,0 до 6,0 рН.

Вода для ін’єкцій потрапляє в збірник води для ін’єкцій. Перед тим як вона потрапить у збірник він стерилізується гострим паром при температурі від 120 до І3О°С та тиску від 0,12 до 0,18 МПа протягом 20 – 30 хв.

По закінченню заповнення збірника вода для ін’єкцій витримується при температурі 65-75 °С до використання.