Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Засоби для одноетапної дезинфекції та передстерилізаційої обробки

Середник для обробки

Концентрація, %

Час обробки, хв.

Використання

Віркон

2,0

10

Ручне очищення виробів із скла, пластмаси, гуми

Септодор-форте

0,4

60

Ручне очищення медичних виробів зі скла, пластмаси, гуми

0,5

30

0,7

15

Пероксимед

3,0

60

Вироби медичного призначення

Бодефен+

Корзолін іД

1,0

60

Передстерилізаційна обробка без етапу дезинфекції

4,0

Дезефект

2,3

60 при t 500С

Ручне очищення медичних виробів зі скла, металу, гуми

3,8

30 при t 500С

Анатомічні особливості будови молочних та постійних зубів.

Зуби – тверді органи, що забезпечують пережовування їжі. Вони неохідні також для процесу мовлення і виконують певну естетичну функцію. Зуби роташовуютья в порожнині рота і займають близько 20% її поверхні. В зубі розрізняють коронку, корінь, частину яка розміщена у лунці (альвеолі) щелепи і шийку зуба -місце переходу коронки в корінь. Усередині зуба є порожнина, яка ділиться на коронкову частину і кореневі канали, а в ділянці верхівки закінчуютьсяверхівковим (апікальним) отвором. Місце переходу коронкової частини в канали називається гирлом кореневого каналу. В порожнині зуба розміщена пульпа зуба.

Коронки зубів мають 5 поверхонь:

  1. Вестибулярну, яка повернута до передстінку порожнини рота. У фронтальних зубів вона ще називається губною, в бічних зубів - щічною.

  2. Оральну, яка звернута до власне порожнини рота. В зубів нижньої щелепи вона ще називається язиковою, в зубів верхньої щелепи - піднебінною.

  3. Апроксимальні або контактні - це бокові поверхні зубів. При цьому передня поверхня, звернута до серединної лінії, називається медіальною, а задня -дистальною або латеральною.

  4. Жувальна.

Замість верхнього рис.3.

У людини розвиваються дві генерації зубів – тимчасові і постійні. Це явище очевидно пов’язане з адаптацією розміру і числа зубів до розміру щелеп. Завдяки тому, що в маленьких щелепах розвиваються спочатку дрібні зуби у зменшеному числі, і тільки у подальшому, в міру росту щелеп, в них утворюються більш великі у більшій кількості зуби, розміри і функція зубів перебувають у відповідності з розмірами щелеп. Молочних або тимчасових зубів налічується 20, а постійних – 32.

За формою і функцією розрізняють 4 групи зубів:

        1. Різці — передні зуби, по 4 на кожній щелепі. Функція їх полягає у відкусуванні їжі.

        2. Ікла — по 2 на кожній щелепі, служать для відриву їжі.

        3. Премоляри — по 4 на кожній щелепі в постійному прикусі, в молочному їх немає. Служать для роздавлювання, грубого перемолювання їжі.

        4. Моляри — по 6 зубів на кожній щелепі в постійному прикусі і по 4— в молочному. Призначені для подрібнення і розтирання їжі.

Порядок розташування зубів відображається зубною формулою.

В клініці формула зубів постійного прикусу записуються арабськими, а молочних - римськими цифрами:

Формула постійних зубів:

8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8

8 7 6 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8

Формула молочних зубів:

V IV III II I I II III IV V

V IV III II I  I II III IV V

Горизонтальна лінія вказує на приналежність зуба до верхньої або нижньої щелепи, а вертикальна — до правої або лівої сторони.

Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) запропонована дещо інша форма запису зубної формули. Крім того, що кожний зуб має цифрове позначення, цифрами вказуються і сторони верхньої і нижньої щелепи. При записі у такий спосіб не ставиться значок, що визначає ту чи іншу половину щелепи, а ставиться тільки цифра.

Формула постійних зубів по ВООЗ:

18 17 16 15 14 13 12 11 21 22 23 24 25 26 27 28

48 47 46 45 44 43 42 41 31 32 33 34 35 36 37 38

Формула молочних зубів по ВООЗ:

55 54 53 52 51 61 62 63 64 65

85 84 83 82 81 71 72 73 74 75

Зуби, що прорізались, займаючи визначене положення в щелепі, мають ряд ознак, за якими можна встановити їх належність до відповідної щелепи і сторони (правої чи лівої). Основних ознак три:

  1. ознаки кута коронки;

  2. ознака кривизни коронки;

  3. ознака відхилення кореня.

Ознака кута коронки полягає в тому, що кут коронки зуба, утворений медіально-апроксимальною поверхнею та ріжучим краєм гостріший, ніж кут, утворений дистально-апроксимальною поверхнею і ріжучим краєм. Особливо чітко зазначена ознака виявляється в центральних і бічних різцях, а також премолярах верхньої щелепи.

Ознака кривизни коронки виражається в тому, що найбільш опукла частина вестибулярної (губної, щічної) поверхні коронки зубів розташована ближче до медіально-апроксимальної поверхні. Дана ознака більш чітко виявляється при розгляді зуба з боку жувальної поверхні чи ріжучого краю.

Ознака відхилення кореня полягає у викривленні всього кореня чи його верхівки стосовно повздовжньої осі зуба: різців та ікол у латеральному напрямку, а премолярів і молярів – у задньому.

Дану ознаку варто враховувати в процесі розширення важкопрохідних кореневих каналів і при розкритті отвору верхівки зуба.

Рис.5.

На верхній щелепі в 21 12 більшвиражені ознаки кута і кривизни коронки, а ознака відхилення кореня виражена незначно; усі три ознаки виражені добре в 43 34 , а в 5 5 більш слабко; у 7 6 | 6 7 чітко виражені ознаки кривизни коронки і відхилення кореня, але незначно – ознака кута.

На нижній щелепі ознака кута в центральних різцях відсутня, а в бокових різцях виражена слабко, ознаки кривизни коронки і відхилення кореня майже не виражені; у іклах чітко виражені всі три відмінних ознаки; у перших премолярах добре виражені зворотня ознака кривизни коронки й ознака відхилення кореня, ознака кута не виражена; у других премолярах розпізнавальні ознаки зуба виражені слабко, а в перших і других молярах явно виражені ознаки кривизни коронки і відхилення кореня.

Кожен із зубів характеризується певними анатомічними та топографічними особливостями будови.

Або Рис.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]