Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Пошарова техніка

Пошарове внесення композитного матеріалу - це переважно вибір техніки, що частково компенсує полімеризаційну усадку.

Послідовність клінічних дій:

1. Ретельно припасувати целулоїдну матрицю до зуба.

2. Нанести невеликий шар композитного матеріалу, притискаючи пальцем целулоїдну матрицю з язичної сторони, можна також використовувати світлопровідний клин. Матеріал необхідно наносити пластмасовим інструментом чи шприцом Centrix. Притиснення матриці пальцем з язичної сторони забезпечує гарну адгезію і зводить до мінімуму остаточну обробку пломби з язичної сторони.

3. Полімеризувати шар композита з вестибулярної сторони протягом 40 секунд, потім з язичної сторони 40 секунд.

4. Нанести другий шар на затвердівшу язичну стінку.

5. Накласти целулоїдну матрицю навколо вестибулярної поверхні, що зведе до мінімуму обробку пломби і додасть їй природну кривизну.

6. Полімеризувати другий шар з вестибулярної сторони протягом 40 секунд, а потім з язичної сторони 40 секунд.

Рекомендації:

1. При пломбуванні порожнин III класу, у яких відсутні як язична, так і вестибулярна стінки, необхідно нанести шар непрозорого композита (опакера) між більш прозорими зовнішніми шарами, щоб запобігти утворення сірого відтінку пломби.

2. Практично завжди необхідне застосування опакових (дентинних) відтінків композита, якщо каріозна порожнина знаходиться в межах дентину.

Пломбування порожнин IV класу

Пряма техніка

Аналогічна техніці пломбування порожнин III класу, відрізняється застосуванням прозорого стандартного целулоїдного ковпачка. Оскільки в порожнинах IV класу маються вільні простори - губні, язичні і проксимальні, тому полімеризаційна усадка не створює істотних проблем. Однак при цій техніці скрутне використання опакерів, що обмежують полімеризацію з боку порожнини рота.

Послідовність клінічних дій:

1. Підібрати відповідний зубу целулоїдний ковпачок, з огляду на прилягання у приясенній області, величину зуба, а також форму різцевого кута. Щоб точно припасувати ковпачок,. відрізають ножицями частину, що відповідає контактній поверхні, що не потребує відновлення.

2. Після протравляння зуба і нанесення адгезивної системи наповнити целулоїдний ковпачок композитним матеріалом, використовуючи пластмасові інструменти. В середині матеріалу не повинно залишитися пухирців повітря.

3. Накласти целулоїдний ковпачок з композитним матеріалом на оброблений зуб і сильно притиснути до коронки в напрямку до ясен.

4 Полімеризувати полімеризаційною лампою з губної сторони протягом 40 секунд і потім з язичної сторони 40 секунд, утримуючи целулоїдний ковпачок з боку різцевого краю.

Пошарова техніка

Дана техніка показана при великих порожнинах IV класу, коли необхідне використання опакерів для зведення до мінімуму прозорості і сірого відтінку пломби.

Пломбування порожнин IV класу пошаровою технікою аналогічно пломбуванню порожнин III класу.

Послідовність клінічних дій:

1. Ретельно припасувати целулоїдну матрицю до зуба.

2. Нанести невелику кількість композитного матеріалу, притискаючи пальцем целулоїдну матрицю з язичної сторони. Можна використовувати світлопровідний клин. Порції матеріалу необхідно наносити пластмасовим інструментом чи шприцом Cеntrix. Притиснення матриці пальцем з язичної сторони забезпечить щільне прилягання і зведе до мінімуму остаточну обробку з язичної сторони.

3. Полімеризувати шар композита з губної сторони протягом 40 секунд, а потім з язичної сторони 40 секунд.

4 Нанести другий шар на полімеризовану язичну стінку. При необхідності нанести шар опакера між двома шарами.

5. Накласти пластмасову матрицю навколо губної поверхні, що зведе до мінімуму обробку пломби і додасть їй природну кривизну.

6. Полімеризувати губну поверхню протягом 40 секунд, а потім язичну і контактну поверхні по 40 секунд кожну.

Рекомендації:

1. У пацієнтів з аномалією прикусу, а також у випадку відновлення різців на нижній щелепі, необхідно розглянути можливість виготовлення керамічних облицювань, повних керамічних чи металокерамічних коронок.

2. Для запобігання утворення пухирців повітря в середині целулоїдного ковпачка на резцевому краї одноразовою голкою чи зондом можна зробити невеликі отвори.

Пломбування порожнин V класу

Пряма техніка

Пломбування порожнин V класу подібне з прямою технікою пломбування порожнин III і IV класу і відрізняється застосуванням пришийкової матриці.

Послідовність клінічних дій:

1. Припасувати пришийкову матрицю.

2. Нанести композитний матеріал шприцом Centrix.

3. Притиснути пришийкову матрицю.

4. Полімеризувати композитний матеріал полімеризаційною лампою протягом 40 секунд.

5. Для запобігання кровотечі з маргінальних ясен і зменшення виділення ексудату з пародонтальної кишені ясна припікають 30-50% трихлороцтової кислоти у виді кристалів чи розчину.

Пошарова техніка

У випадку великих порожнин, композитний матеріал варто наносити шарами, щоб звести до мінімуму внутрішнє напруження в пломбі, а також щілину, що утворюється в результаті полімеризаційної усадки.

Послідовність клінічних дій:

1. Нанести перший шар у межах пришийкової частини порожнини так, щоб композитний матеріал заповнив у межах шийки зуба ретенційну борозну, сформовану на границі ясен, якщо дентинні адгезивні системи не забезпечують достатню міцність приєднання матеріалу

2. Полімеризувати перший шар композита протягом 40 секунд.

3. Нанести другий шар на створений скіс емалі, покриваючи також дно порожнини.

4. Полімеризувати другий шар композита протягом 40 секунд.

5. Нанести третій шар композита, остаточно заповнюючи порожнину і додаючи пломбі необхідну форму.

6. Полімеризувати останній шар матеріалу протягом 40 секунд.

Рекомендації:

При великих порожнинах не слід з'єднувати однією порцією матеріалу емаль протилежних сторін порожнини, тим більше, що в приясенній області вона винятково тонка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]