Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

3. Пасти на основі окислу цинку, евгенолу, тимолу, параформальдегіду та ін.

Представники:

- цинк-евгеноловая паста (ex tempore)

- Евгедент (ВладМіВа, Росія)

- Endomethasone (Septodont, Франція)

- Endomethasone ivory (Septodont, Франція)

- Endomethasone N (Septodont, Франція)

- Estesone (Voco, Німеччина)

- Pulpisat (SPAD, Франція) .

- TUbli-Seal (Kerr, США)

- Endodent (PSP, Англія) Властивості:

переваги:

- володіють яскраво вираженим лікувальним ефектом,

- добре вводяться в кореневий канал,

- довгий робочий час,

- не розсмоктуються в каналі, але розчиняються за верхівкою коріння,

- не дратують тканини періодонту,

- рентгеноконтрастні,

- хороші герметичні властивості

недоліки:

- лікувальна дія виражена тільки на стадії затвердіння,

- не сприяють остеогенезу,

- не сумісні з композитними матеріалами через зміст евгенолу,

- можуть іноді змінювати колір твердих тканин зуба.

Характеристика матеріалів.

Цинк-евгенолова паста.

Ця паста вже давно використовується в дитячій практичній стоматології і добре себе зарекомендувала як матеріал для пломбування кореневих каналів.

Вона увійшла до основи всіх офіцинальних цинк-евгенолових паст, які випускаються багатьма фармацевтичними фірмами в даний час, тільки в дещо модифікованому варіанті.

Основним діючим компонентом в пасті є евгенол; наповнювачем є окис цинку. Евгенол володіє слабким антисептичним, анальгезуючим і заспокійливим ефектом. Для підвищення лікувальної ефективності цинк-евгенолової пасти в неї стали вводити різні біологічно активні компоненти. Такою видозміненою пастою є апіпаста, в якій евгенол є пластифікатором.

Апіпаста для пломбування кореневих каналів має склад: прополіс — 2 частини, маткове молочко — 1 частина і евгенол — 1,5 частини, оксид цинку — до утворення консистенції пасти. Пасту можна приготувати ex tempore, залишати в прохолодному місці на триваліший термін, при загусанні пасти рекомендується розбавити її невеликою кількістю евгенолу і прополісу. Повне затвердіння пасти в каналі наступає через 2-3 години.

Застосування апіпасти для пломбування кореневих каналів зубів у дітей при лікуванні деструктивних форм періодонтиту сприяє купажуванню запального процесу, зменшує частоту загострень, прискорює репаративні процеси в періодонті і приводить до нормалізації імунологічних показників.

Дексаметазон (виробник Швейцарія)

Склад препарату чудово переноситься тканинами зуба і забезпечує протизапальну, бактерицидну, антисептичну дію. Паста проникає всередину найвужчих тріщин, зберігаючи свої терапевтичні ефекти, які припиняють свою дію після повного затвердіння. Матеріал є рентгеноконтрастним, водонепроникним, не здатний скорочуватися.

Заслужене визнання і широке застосування в дитячій практиці одержали пасти на основі окислу цинку і евгенолу. В першу чергу слід вказати на «Ендометазон» (Septodont), до складу якого входять кортикостероїди. Порошок замішується на евгенолі. Залежно від консистенції її використовують для заповнення каналу, а також як наповнювач при пломбуванні гутаперчевими штифтами. Перевагою пасти є її антисептична і протизапальна дія, яка триває до моменту її затвердіння. Важливо, що в каналі паста не розсмоктується, тоді як, потрапляючи за верхівку, вона поступово розчиняється.

Endomethasone

Склад

- порошок:

- дексаметазон

- гідрокортизону ацетат

- дийодотімол

- параформальдегід

- рентгеноконтрастний ексципієнт;

рідина:

- евгенол

- ментолове масло

- анісове масло.

Ендометазон показаний до застосування у випадках резорбції кісткової тканини у верхівки зуба, тобто при лікуванні всіх форм періодонтиту і, особливо, періодонтиту у стадії загострення, а також при лікуванні так званих зубів, що не «витримують герметизм».

Введення до складу пасти кортикостероїдних препаратів дозволяє значно понизити ризик розвитку хворобливих реакцій з боку періодонту після ендодонтичного лікування («реакція на пломбування») навіть при випадковому виведенні невеликої кількості матеріалу за верхівку. Антисептики забезпечують стерилізацію органічних залишків в мікроканалах, дельтовидних відгалуженнях, впливають на мікрофлору периапікального вогнища при періодонтиті. У міру твердіння пасти дія цих речовин слабшає, а потім припиняється. Якщо Ендометазон випадково виводиться за верхівку, то евгенол досить швидко дифундує в кровоносне русло, а потім поступово розсмоктується і решта компонентів.

Таким чином, при пломбуванні каналу «Ендометазоном» відбувається декілька процесів:

- протизапальна дія кортикостероїдів, що слабіє і припиняється у міру твердіння пасти;

- антисептична дія лікарських речовин, що поступово слабшає і припиняється у міру твердіння пасти;

- твердіння пасти в каналі з утворенням нерозчинної маси, що не дає усадки;

- розсмоктування пасти, виведеної в періапікальні тканині.

Консистенція застиглого препарату така, що, з одного боку, забезпечується надійна обтурація кореневого каналу, з іншою — у разі потреби канал легко розпломбувати

Endomethasone N не містить дексаметазон, активні з'єднання йоду і параформальдегід. Завдяки цьому він володіє м'якшою і фізіологічнішою дією, не викликає алергії на йод, виключає небезпеку токсичної дії параформальдегіду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]