Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Обтурація кореневих каналів системою «Термофіл»

В даний час розроблена технологія обтурації кореневих каналів системою «Термофіл», яка є конусоподібний гнучкий стрижень-носій, виготовлений з нержавіючої сталі, титана або рентгеноконтрастної пластмаси і зверху покритий шаром гутаперчі в стані альфа-фази. Стрижень за розміром і конусом відповідає розмірам ISO від 20 до 140.

Гутаперча альфа-фази володіє низькою температурою нагріву, високою текучістю і липкістю. Висока текучість гутаперчі забезпечує хороше проникнення її в мікроканальці кореня. Одним з недоліків обтурації каналу термопластичною гутаперчею є її усадка в каналі після охолодження. В результаті утворюються мікропростори між наповнювачем і стінками каналу. Застосування термофіла зводить до мінімуму цей недолік у зв'язку з тим, що основний простір каналу заповнюється центральним стрижнем-ущільнювачем, а гутаперча займає незначний об'єм, і тому її усадкою практично можна нехтувати.

Клінічні етапи обтурації кореневого каналу термофілом:

Спочатку підбирають термофіл згідно діаметру підготовленого до пломбування каналу. Для цього звичайно використовують пластиковий верифікатор, що є в наборі. Його вводять в канал з невеликим зусиллям і за допомогою силіконового обмежувача відзначають робочу довжину. Після цього підбирають термофіл, відповідний розміру верифікатора, а на ньому відзначають робочу довжину каналу. При пломбуванні зубів з викривленими каналами металевий стрижень термофіла заздалегідь згинають за формою кривизни каналів. Пластикові стрижні згинати не потрібно, оскільки вони більш еластичні при нагріванні і добре повторюють форму каналу. Підібраний за розміром каналу термофіл піддають антисептичній обробці шляхом поміщення його на 1-2 хв. у 5,25 % розчин гіпохлориту натрію з подальшим промиванням в 70 % спирті і висушуванням. Оброблений таким чином термофіл поміщають в піч «Термо-прен» на 20-30 сек. Під час підігріву термофіла лікар вводить в канал невелику кількість герметика (силера) за допомогою каналонаповнювача або паперових штифтів. Фірма-виробник термофілів Tulsa Dental Products як силер рекомендує використовувати спеціальний герметик Thermaseal. Окрім цього можна використовувати будь-які силери на основі епоксидних смол.

Заздалегідь нагрітий в піску термофіл без особливих зусиль і обертальних рухів вводять в кореневий канал до апікального упору. Металевий штифт термофіла можна використовувати як опору для виготовлення штифтового зуба. У разі відновлення коронкової частини зуба композиційним пломбувальним матеріалом ручку термофіла згинають і з допомогою бору, що обертається, відрізують. Після цього проводять конденсацію і видалення надлишків гутаперчі в порожнині зуба, а потім приступають до відновлення зруйнованої частини коронки.

При використовуванні порівняно простої методики пломбування кореневого каналу термофілом забезпечується ефективна обтурація магістрального каналу і його бічних відгалужень. Цьому сприяє точне введення термофіла на задану глибину завдяки наявності зворотного тактильного зв'язку при досягненні стрижнем-носієм апікального упору.

Таким чином, лікарі-стоматологи в даний час мають в своєму розпорядженні достатню кількість способів обтурації кореневих каналів, які в дитячій практиці можуть застосуються в постійних зубах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]