Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Інструменти для пломбування каріозної порожнини.

Плато (скляні пластинки) для замішування матеріалу, з гладкою та шороховатою поверхнями.

Шпатель металічний. Шпатель складаються з ручки, на обох кінцях якої є видовжені прямі лопаточки. З допомогою шпателя готують, замішують лікарські речовини і пломбувальний матеріал, а також розтирають кристалічні і порошкоподібні медикаментозні засоби.

Шпатель пластмасовий. Використовують для приготування лікарських речовин та пломбувального матеріалу (силікатних цементів), які інактивуються від дії металічних предметів, що вступають з ними в реакцію, що приводить до зміни кольору пломби.

Амальгаму і галодент готують в спеціальних змішувачах.

Композитні матеріали мають в комплекті блокнот та пластмасові шпателі для одноразового використання.

Гладилка складається з коротких лопаток прямої чи вигнутої форми, розміщених в різних площинах по відношенню до ручки. Є односторонні двосторонні та комбіновані зі штопфером. За допомогою гладилки вносять пастоподібні лікарські прокладки, пломбувальний матеріал для тимчасових чи постійних пломб з подальшим їх формуванням.

Штопфер. Робоча частина складається з головки круглої, грушевидної чи циліндричної форми різних розмірів, використовується для конденсації пломбувального матеріалу в порожнині.

Амальгам-трегер. Робоча частина штопфера виконана у вигляді циліндричної головки різних розмірів, з насічкою на торці, використовується для конденсації амальгами в порожнині.

Інструменти для кінцевої обробки пломби.

Карборундовий камінь. Має металічний стержень та робочу частину з абразивного матеріалу циліндричної, конічної чи круглої форми та різних розмірів. Застосовують для шліфування гострих країв зуба, вирівнювання емалевих країв, згладжування країв пломби.

Фініри. Складаються із стержня і шаровидної робочої поверхні з дрібними насічками.

Фреза. Має велику циліндричну, із заокругленою верхівкою головку з повздовжніми насічками. Застосовується для попередньої обробки пломб.

Поліри. Мають шаровидну гладку головку. Застосовують для полірування поверхні амальгамових пломб (металічні поліри), цементних та пластмасових пломб (дерев’яні поліри), кінцевої обробки пломб.

Штрипси. Паперові та целулоїдні полоски з чергуванням гладких та шороховатих поверхонь. Бувають одно- та двосторонні, різної шороховатості та величини. Застосовують при обробці важкодоступних апроксимальних поверхонь пломб.

Допоміжні засоби для пломбування.

Для відновлення контактних поверхонь, моделювання в порожнині рота відповідної пломби використовують целулоїдні пластинки, ковпачки та напівковпачки, форма яких відповідає конфігурації різних груп зубів, а також прямі металічні чи спеціально виготовлені металічні матриці. З їх допомогою відновлюють стінки, ріжучий край, коронки зубів. Щільної фіксації матриці, навколо заданої поверхні зуба, можна досягти з допомогою щипцеподібної металічної конструкції - матрицетримача та клинків.

Рис.2

Інструменти для медикаментозної та інструментальної обробки кореневих каналів

ISO виділяє наступні групи ендодонтичних інструментів:

1-а група - ручні - файли (К і Н), рімери (К), пульпекстрактори, плаггери і спредери (вертикальні і бічні ущільнювачі гутаперчі);

2-а - машинні - Н-файли і К-рімери з хвостовиками для наконечника, каналонаповнювачіі;

3-а - машинні - бори Gates - Glidden (G-тип), Peeso (Р-тип), рімери типів А, D, О, КО, Т, М;

4-а - штифти - гутаперчеві, срібні, паперові.

Дана класифікація незручна для клінічного користування. Тому в більшості випадків дотримуються класифікації ендодонтичних інструментів по їх клінічному застосуванню (Curson, 1966) в модифікації Боровського Е. В.(1997):

1-а група - діагностичні інструменти;

2-а - інструменти для видалення м'яких тканин зуба;

3-а - інструменти для проходження і розширення кореневого каналу;

3.1 - інструменти для розширення гирла каналів;

3.2 - інструменти для проходження кореневого каналу;

3.3 - інструменти для розширення кореневого каналу

4-а - інструменти для пломбування кореневого каналу.

Спочатку інструменти, призначені для проходження кореневих каналів шляхом обертання, одержали назву рімерів (від англ. reamer - розгортка, інструмент, що розширює), а інструменти, призначені для їх розширення шляхом рухів, що скребуть, вгору-вниз, - файлів (від англ. file - напилок). Проте в даний час з появою великої кількості різноманітних інструментів, зокрема поліфункціональних, цей розподіл дотримується не завжди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]