Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

2. Зміцнені цинк-оксид-евгенольні цементи (цинк-оксид-евгенольні цементи з наповнювачем)

Застосування.

Ця група, цементів застосовується для цементування незнімних протезів, як прокладки для захисту пульпи, а також як тимчасовий пломбувальний матеріал.

Склад і затвердіння.

Порошок зміцненого цинк-оксид-евгенольного цементу (ЗЦОЕЦ) складається з оксиду цинку з додаванням 10-40 % тонко здрібнених природних (наприклад, каніфолі) чи синтетичних смол (поліметилметакрилату, полістиролу і полікарбонату) і каталізаторів. Рідина являє собою евгенол, що також може містити розчинені смоли, згадані вище, каталізатори, наприклад, оцтову кислоту, а також протимікробні агенти ( тимол чи 8-гідроксихінолін).

Реакція затвердівання проходить аналогічно ЦОЕЦ. Полімерні кислоти, у свою чергу, можуть взаємодіяти з оксидом цинку, зміцнюючи матрицю

Спосіб застосування і властивості.

Для цементуючої суміші потрібно більше порошку, чим в інших цементах. Для одержання достатньої міцності необхідно дотримувати відповідних вимог. Папір чи пластинка для замішування повинна бути зовсім сухою. Порошок додається в рідину невеликими порціями й енергійно перемішується шпателем. Ємності з порошком і рідиною повинні бути закриті і зберігатися в сухому місці.

ЗЦОЕЦ можуть мати тривалий робочий час, тому що для їхній затвердівання необхідна волога. Деякі матеріали, що випускаються промисловістю, містять вологу, і тому їхній робочий час і час затвердіння аналогічні таким у цементів на основі фосфату цинку, тобто від 7 до 9 хв. в умовах порожнини рота. Крім того, час затвердіння збільшується зі зменшенням співвідношення порошок/рідина.

Завдяки присутності полімерів розчинність ЗЦОЕЦ трохи менша, ніж у ЦОЕЦ, хоча виділення евгенолу у водяному середовищі також відбувається. ЗЦОЕЦ роблять таку ж біологічну дію на пульпу зуба, як і цементи на основі окису цинку і эвгенолу без наповнювача.

Переваги ЗЦОЭЦ:

- деякий біологічний вплив на пульпу зуба,

- гарні герметизуючі властивості,

  • більш міцні, чим ненаповнені ЦОЕЦ.

Недоліки ЗЦОЭЦ:

- низька міцність у порівнянні ЦФЦ,

- розчинність у внутріротовій рідині,

- зміна кольору композитів під впливом ЗЦОЕЦ,

- несумісність з композитами.

3. Цинк-оксид-евгенольні цементи, що містять ева

З метою поліпшення ЦОЕЦ багатьма фахівцями проводилися дослідження сумішей оксиду цинку й інших оксидів з різними рідкими хелатними добавками. Найбільше застосування для цементування і виготовлення прокладок одержала система, що містить ортоетоксибензойну кислоту (ЕВА).

Застосування.

Ці матеріали використовуються для цементування незнімних протезів, тимчасового пломбування, а також для прокладок.

Склад і затвердівання.

Порошок цих цементів являє собою в основному оксид цинку, що містить від 20 до 30 % оксиду алюмінію чи інших мінеральних наповнювачів. Можуть міститись також полімерні добавки, наприклад, поліметилметакрилат. Рідина складається на 50-60 % з етоксибензойної кислоти (ЕВА), інше — евгенол.

Механізм затвердівання не цілком зрозумілий. Очевидно, він включає утворення хелатних солей між ЕВА, евгенолом і оксидом цинку. Затвердіння прискорюється під дією тих же факторів, що і ЦОЕЦ.

Спосіб застосування і властивості.

Замішування цементів з ЕВА подібно тому, яке рекомендовано для ЗЦОЕЦ. Щоб включити в суміш весь необхідний порошок, енергійно проводять перемішування протягом приблизно двох хвилин шпателем. Суміш, отримана при дотриманні правил, легко тече під тиском завдяки тривалому робочому часу. Для затвердіння в роті потрібен час (7-13 хв.). Максимальну міцність можна одержати через кілька днів. Для збільшення міцності матеріалу потрібно збільшити співвідношення порошок/рідина. Розчинність у ротовій рідині і біологічна дія на пульпу зуба такі ж, як в інших ЦОЕЦ.

Переваги цементів з ЕВА:

- деякий біологічний вплив на пульпу зуба,

- легкість замішування,

- гарна текучість,

- тривалий робочий час,

  • міцність у порівнянні з такими ЦФЦ.

Недоліки цементов з ЕВА:

- чутливість до помилок при дозуванні компонентів цементу,

- розчинність у внутріротовій рідині,

- більш низька ретенція, чим у ЦФЦ.

Представником цієї невеликої групи цементів є Opotow Alumina ЕВА (Teledyne Getz, США).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]