Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фантомний курс_дитстом5.doc
Скачиваний:
819
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
16.96 Mб
Скачать

Вібросистеми для обробки кореневих каналів

Вібраційні системи для обробки кореневого каналу включають наконечники для звукової (з частотою коливань 1500-6500 Гц) і ультразвукової (з частотою 20 000-30 000 Гц) обробки кореневих каналів. Передача коливальних рухів в каналі здійснюється на всіх напрямках, викликаючи ефект кавітації. Необхідні постійна подача іригатора (NaOCl), охолоджування. Перед роботою проводять ручне розширення каналу до розміру 20. Інструмент для подальшої ультразвукової обробки вибирають на розмір менше в цілях забезпечення його вільного коливання в каналі. У прямій частині каналу можна використовувати файл з алмазним напиленням і безпечною верхівкою. Розроблені спеціальні інструменти для ультразвукового наконечника:

Rispi Sonic (формою нагадує рашпіль);

Shaper Sonic (подібний до пульпекстрактора);

Trio Sonic (трьохспіральний Н-файл);

Endosonore File (бурав для ультразвукового розширення кореневого каналу) випускається в наборі з 6 розмірів 010; 015; 020; 025; 030; 045 и довжиною 27, 31 мм.

Наконечники для роботи в кореневих каналах

Існує три групи наконечників:

1-а - низькошвидкісний (з редукцією оборотів до 300-800 об/хв) - Dentalwerk: 1:1,8 (LT Incolight Excalibur) і 4:1 (LT Incolight Endo Cursor), наконечник Endo-Lift M4 (Kerr) 4:1, мікромотор MM 324 (Tulsa deuxal, Франція), ендодонтичний наконечник MM 10Е (Франція) з редукцією швидкості 6:1. Зниження швидкості досягається за рахунок вбудованого редуктора або мікромотору і редуктора. Маркування - зелене кільце;

2-а - з поворотно-поступальною ходою (за годинниковою стрілкою і проти годинникової стрілки) на 90° - мікромотор ММ324 (Tulsa deuxal, Франція) і ендодонтичний наконечник W8H (Австрія) з редукцією швидкості 4:1.. Маркування - жовте кільце;

3-а - з поворотно-поступальною ходою на 90° і рухами вгору-вниз з амплітудою 0,3-1,0 мм. - система Canal Leader: Canal Leader T-l «Титан» (Siemens) і Canal-leader 2000 (SET, Німеччина).

Інструменти, вживані для обтурації каналів

Каналонаповнювач, або спіраль Лентулло (paste filler, root filler «L»). Конструкція запропонована французьким стоматологом Lentulo в 1928 р. Є машинним або ручним інструментом з робочою частиною у формі центрованої конічної спіралі, що нагадує анатомічну форму каналу. Призначений для введення пастоподібних пломбувальних матеріалів в канал. Оптимальна швидкість обертання - 100-206 об/хв. Символ - спіраль. Каналонаповнювач типу Hawes-Neos має форму дрильбора, закрученого у зворотному напрямі.

Гутта-конденсор (gutta-condensor) - інструмент з робочою частиною у формі зворотного Н-файлу. Використовується в кутовому наконечнику зі швидкістю обертання 8000-10 000 об/хв, при обертанні нагнітає гутаперчу в канал, розм'якшує її за рахунок тертя і ущільнює в апікальній частині.

Спредер (бічний ущільнювач гутаперчі, spreader; англ. spreader-розповсюджувач, розподільник) - інструмент з гладкою загостреною робочою частиною, призначений для бокової (латеральної) конденсації гутаперчевих штифтів в кореневому каналі.

Пальцевий спредер (finger spreader) має ручку для пальців,

Ручний спредер (односторонній або двосторонній) (handle spreader) - рукоять для утримування в руці. Співвідносяться з розмірами інших ендодонтичних інструментів.

Плагер (вертикальний ущільнювач гутаперчі, кореневої штопфер, plugger; англ. plug - закупорювати) - інструмент з робочою частиною у вигляді гладкого усіченого стрижня, призначений для вертикальної конденсації розігрітої гутаперчі в каналі.

Пальцевий плагер (finger plugger) оснащений ручкою для пальців, ручний плаггер (hendle plugger) - рукояттю для утримування в руці. Співвідносяться з розмірами інших ендодонтичних інструментів.

Нагріваючий плагер (плаггер, переносячий тепло, heat-carrier plugger) - двосторонній інструмент для вертикальної конденсації розігрітої гутаперчі. Має робочі частини двох видів: стрижень типу спредера, що нагрівається і вводиться в канал для розм'якшення гутаперчі, і градуйований плагер для її конденсації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]