Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

2.1. Теорія права: зміст та завдання

Теорія права вивчається як базова дисципліна для всіх галузей права. Тепер потрібно по-новому збагнути цю нау­ку, як науку про загальнотеоретичні розробки правових проблем. Теорія права відноситься до аналітичної юрис­пруденції, до юридичного позитивізму, результати якої ви­користовують галузі права. Тобто вона відноситься до пра­ктичної юриспруденції, де розглядаються: форми та джере­ла права, правотворчість, система права та законодавства, правові відносини, тлумачення норм права, реалізація та застосування права, правомірна поведінка, правопорушен­ня, юридична відповідальність законність і правопорядок, правосвідомість і правова культура, механізм правового регулювання, правові системи світу тощо.

Однак, завершуючи вивчення юридичних дисциплін, Студент повинен розглядати теорію права з проблематичної точки зору.?5окрема, що у праві існують такі важливі мо­менти: теоретичний (звернення до знань), практичний (зве­рнення до волі), формальний як вияв волі (владні накази, норми, мотиви), матеріальний (співвідношення між фор­мою та змістом права, зміст наказу) (16, с 99-115). Ці мо­менти найбільше характерні позитивному праву, яке є об'єктом дослідження теорії праваГ)

В цілому теорія права є підґрунтям, основою для філософії права і знаходиться у співвідношенні як частина до цілого.

85

ч

2.2. Сучасна соціологія права. Правова соціалізація особистості людини

Ще однією частиною у філософії пряяя р сс,июппг\ц npaR? Соціологія як спеціальна галузь наукового знання виконує в системі суспільних наук неоціненну роль - вводить спеціаліс­тів різних профілів у світ соціальних фактів. Відстежуючи фа­кти, групуючи і організуючи первинну інформацію про них, соціологія допомагає кожній соціальній галузі більш чітко визначити предмет її власного аналізу, застерігаючи фахівців від зловживань логікою власної галузі знання, від небезпеки захоплення категоріальною стороною спеціального аналізу. Соціологічний підхід інколи спеціалістові незручний, оскільки здобуті за його допомогою факти далеко не завжди вкладаю­ться в наявні логічні схеми і конструкції (37, с 15).

Тобто предметом соціології права є соціальні фактори. які взаємодіють з правовими явищами, а також механізм та закономірності такої взаємодії. Тому гпціолопя права ви-значає^шстичні відносини людей (40, с 13). Вона призвана вивчати взаємодію соціуму і його структурних елементів з правом і його галузями (72, с 50).

Соціологія права неминуче призводить по правової соціа­лізації особистості Піп_ соціалізацією розуміють засвоєння

ІНДИВІДУУМОМ КУЛЬТУРНОЇ СИСТеМИ ТОГО гуг.ПІПЬ''Тиа. в чк'Аму

jsiHjKHBg^y неї включається два моменти: 1) цілеспрямований вплив соціальних умов, різних соціальних інститутів на люди­ну з метою прилучення її до системи понять, оцінок, уявлень, соціальних норм та інших цінностей культури, які прийняті в суспільстві; 2) соціальна цінність самої людини у процесі со­ціалізації, становлення особистості (40, с 102-131),