Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 7. Національна культурологія права

Поняття етносу і нації. Національне мислення та елементи поведінки людини. Особливості української національної культу­ри. Культурна і правова норма. Право як народний дух. Націо­нальні феномени у позитивному праві. Духовні та загальнолюдсь­кі цінності національного права.

Антропологічне, соціологічне, філософське трактування кате­горії культури. Зв'язок культури з позитивним правом. Позитивне право як продукт культури людини. Культурні правові процеси. Цивілізоване позитивне право. Модерне європейське право.

Культурне підґрунтя позитивного права. Дух культури у пра­ві. Культурні феномени, культурна рівновага, культурні парадиг­ми і культурні тенденції у праві. _

Культурологічна компетенція права. Окультурення права. Культуровалентні об'єкти права. Спектр культур у праві. Неви­черпний культурний потенціал у формуванні позитивного права. Втілення національних ідей у праві. Діалог культур у праві та діа­логова культура права.

Тема 8. Почуттєве та живе право

Почуття як один з об'єктів дослідження естетики. Естетичне пізнання та сприймання правового явища. Естетичні і духовні норми. Правова естетика. Поняття почуттєво-естетичного права. Почуттєвий вплив законів краси на правосвідомість. Почуттєве право як інтеграція духовного, морального та позитивного права.

191

Почуттєве право як продукт внутрішніх діючих сил людини. Пра­ктичне значення почуттєвого права.

Поняття живого права. Соціологічна природа живого права. Виникнення живого права із правового звичаю. Джерела живого права: безпосередня юридична практика, результати рішень суду. Універсальна форма перетворення звичаю у право, інститут суду. Англо-саксонська система права. Міцність британських традицій. Англо-саксонська правова культура як еталон.

Зверхпозитивність живого права. Живе право як природна форма існування права. Позитивне право як актуалізована части­на живого права. Роль свідомості, совісті і сумління у живому праві. Динамічність живого права, ефективна ліквідація прогалин у правовому регулюванні. Повага до доктрини прецедента. Пре-цедентне право. «Стерилізація» прецедентного права правовим почуттям. Живе право - право XXI століття.

Тема 9. Національний дух права

Дух як філософська категорія, як основна людської активнос­ті. Абсолютний та відносний дух. Поняття духу суспільства. Про­блема первинності понять «ідея права» і «право як ідея». Значення ідеї права для виходу із кризової ситуації.

Поняття духу права. Перебування права у сфері духу. Правова норма як момент духу. Формальне і реальне у праві.

Національний і народний дух права. Розмежування інтересів людини за національним духом права. Гарант позитивного права. Криза позитивного права як наслідок відсутності національного духу права. Етапи формування національного духу українського права. Національна ідея як рушійна сила формування духу права.

Поняття панування права. Умови панування права в суспільс­тві. Верховенство національного духу права. Могутність духовно­го права як умова забезпечення панування національного законо­давства.