Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 1. Предмет, мета, принципи та функції філософії права

Сутність та мета філософії права. Соціологія і політологія пра­ва. Співвідношення права і закону. Сутність природи права та її закономірність Структура філософії права. Об'єкт та методологія філософії права. Місце філософії права серед юридичних та гумані­тарних наук. Правнича деонтологія як вступ до філософії права.

Принципи філософії права. Право як, реалізація свободи, справедливості і рівності. Формальна рівність у праві. Дозволи і заборони у праві. Принцип: «дозволено те, що дозволено зако­ном». Правова зрівнялівка.

Функції філософії права. Правове осмислення світу. Філософ­ська оцінка правового явища. Дійсність та можливість у праві. Мета у праві. Сутність права. Галузі і джерела права. Право і закон.

Тема 2. Формування української національної філософії права

Виникнення науки «філософія права». Обгрунтування філо­софії права як науки. Азбука права. Народна філософія права. Антична філософія права. Філософія права середньовіччя. Філо­софія права нового часу. Філософія права XX ст. Неогегельянів-ські концепції філософії права.

Національна ідея, її особливості та значення для формування права.

Філософсько-правові передумови зародження української на­ціональної ідеї (ІХ-ХІІІ ст.). Філософсько-правові та соціальні

188

особливості формування української національної ідеї (2-а поло-?ин.а£У^ ~ п°ч- XVIII ст.). Відродження української національної ідеї: філософсько-правовий аспект (середина XVIII - поч. XX ст.). Теоретико-правові та філософські проблеми реалізації українсь­кої національної ідеї на сучасному етапі державотворення.

Українська національна правова теорія. Перші зразки україн­ської національної філософії права: «Руська Правда», Устав Во­лодимира Мономаха, Устав Ярослава Мудрого, «Повчання Воло­димира Мономаха», «Слово о полку Ігоревім», «Слово про Закон і Благодать» Іларіона. Березневі статті Б. Хмельницького, кодекси «Права, за якими судиться малоросійський народ», «Екстракт ма­лоросійських прав», «Козацьке право», Конституція Пилипа Ор­лика та її вплив на формування філософії права.

Науковий внесок Миколи Костомарова, Сергія Подолинсько-го, Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича, Костя Левицького, Михайла Грушевського, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Станіслава Дністрянського, Миколи Хвильового, Миколи Скрип­ника, В'ячеслава Липинського, Миколи Василенка, Миколи Чуба­того, Володимира Вергановського, Михайла Владимирського-Богданова, Богдана та Олександра Кістяківських, Ростислава Ла-щенка, Оникія Махновського, Лева Окіншевича, Юрія Панейка, Михайла Слабченка, Андрія Яковліва, Олександра Юрченка та інших у розвиток філософії права України. Теорія природного права Станіслава Оріховського (1513-І 566 pp.).

Конституція України 1996 p.- джерело формування ук­раїнської філософії права XXI ст. Наукові дослідження сучасних українських філософів права. Українська філософія права у кон­тексті європейського права.

Тема 3. Свобідна воля людини у правовому контексті

Людинознавство. Правова природа людини. Зв'язок психоло­гії і права. Воля як психічна властивість людини. Свобода як фі­лософська категорія. Воля і свобода індивіда. Право і свободи людини.

Поняття свобідної волі. Особа як носій свобідної волі. Сваві­льна воля. Вияв зовнішніх та внутрішніх аспектів свобідної волі. Свобідна воля у праві. Залежність свобідної волі від існуючої правової системи, віднайдення свобідної волі української люди­ни. Види правових систем світу, їх характеристика та значення для розвитку свобідної волі. Філософія порівняльного законо­давства.

Стимули розвитку свобідної волі людини. Право як захист свобідної волі. Вплив правосвідомості, правових почуттів та пра­вових емоцій на свобідну волю людини. Правова коеволюція, ме­жі свобідної волі людини. Людина і права. Право і держава. Пра­вова держава. Особа і держава. Права громадян України. Громад­ські організації в Україні. Громадянське суспільство.

189

Розділ III. ВИДИ ПРАВА. ФІЛОСОФСЬКІ ТЕОРІЇ