Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

5.6. Право як реалізація свободи. Поняття свобідної волі

4=Свобода завжди є можливістю не пов'язаною нічим у виборі рішення, незалежного ні від кого, ні від якоїсь зов­нішньої сили, в тому числі державно-політичної. Але дальше, слідом за загальнопризнаним можна бачити у ро­зумінні свободи широчезний спектр - від свавілля влади до «вільного часу» військовослужбовця. Тому й потрібна фі­лософська характеристика свободи, яка наповнила б цю категорію глибоким людським змістом. Поряд з обгрунту­ванням свободи як феномена природи слід звернути увагу на наступне:

розуміння свободи як основного елемента людського буття;

визначення свободи як джерела висхідного розвитку людства. Ці характеристики розкривають місце свободи та її роль у житті людей (3, с 34—87).

Позитивне право є тим нормативно-ціннісним регуля­тором, властивості якого прямо відповідають соціальним потребам, які випливають із необхідності розкрити ство­рюваний, творчий потенціал свободи і одночасно - ліквіду­вати негативні сторони «постійного антагонізму».'Адже саме позитивному праву притаманна поряд із всезагальною нормативністю здатність досягати визначеності регулю­вання за змістом, а також, належним чином гарантувати, забезпечувати його, тобто зберігати межі. Визначна роль позитивного права - не в смислі ущемлення, лімітації сво­боди, а в смислі надання її необхідної якості, при якій простір для людської активності погоджується з розумом, духовними цінностями і - що не менш важливо - з актив­ністю всіх інших людей, всієї людської співдружності (З, с 91).

106

107

Студента повинні усвідомити розуміння права як реалі­зацію свободи, що тісно поєднана з людським розумом. Розум за своєю сутністю і є свобода; свобода його, розуму, невіддільний прояв та атрибут. Оскільки розум не є лише інструментом одноваріантних біологічних імпульсів і при­страстей, «покликом» підсвідомості і не замкнутий всеціло на них, то саме він саме*і представляє собою здатність зро­бити власний вибір. і значить - здатність вийти за рамки твердих, імперативних, несуперечливих природних поряд­ків та залежностей,- приймати рішення на свій розсуд, ке­руючись ідеальними приписами, принципами, засадами (З, с 94).

Свобідна воля дана людині від природи. У свобідній волі є абсолютна та фундаментальна основа людських прав, порушення яких стає порушенням справедливості як природного феномену (57, с 39). Зрозуміло, що воля як психічна категорія може бути обмежена, може мати межу її прояву чи розвитку. Тобто вольовий характер людини мо­же не мати прикладної дії. Оскільки воля може бути скеро­вана або в сторону добра, або зла, то нею необхідно регу­лювати, встановлювати певні рамки. Але якщо громадянин володіє високим рівнем правової культури, то це гарантує його волі свободу, оскільки сама культура вже контролює його дії.

Контрольні запитання та завдання

Дайте визначення структури права.

Сформулюйте елементи права.

Класифікація, систематизація і кодифікація в праві.

Питання для роздумів і дискусій

Ціле та частина у праві.

Поняття правового прогнозування.

Поняття свобідної волі.

Те, що завжди справедливе і добре, є правом.

П. Юлій

Розділ 6. ДУХ ПРАВА

ПЛАН (логіка викладу)

Дух як філософська категорія. Ідея права.

Поняття духу права.

Національний дух українського права.

Панування права в суспільстві. Верховенство права.