Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 4. Духовне та моральне право

Поняття духовності людини. Абсолютна та відносна духов­ність. Духовність і релігійність. Духовне та матеріальне життя. Триєдина природа людини. Право людини на життя як природне право. Таємниця світу і людини.

Буття природних законів, їх види. Життя за приписом приро­ди. Вічна ідея природних законів. Незмінна справедливість при­родних законів.

Духовне (природне) право, його сутність і компоненти. Об'єкт регулювання духовного права. Механізм та ознаки дії ду­ховного права. Духовні санкції. Існуючі теорії духовного права. Духовне право та ідеї людського розуму. Духовне право як вияв законів природи. Краса у духовному праві. Сучасне духовне пра­во України. Прагнення до досконалості законодавства України.

Виникнення моральних норм. Моральні норми як витвір люд­ського розуму. Співвідношення духовності та моральності. Абсо­лютні та відносні моральні норми, їх цінність. Моральний імпера­тив. Право як мінімум моралі.

Існування морального права. Звичаєве право як основа мо­рального права. Зміст вислову І. Канта: «Зоряне небо наді мною, а моральний закон у мені». Моральне право і духовне право, їх співвідношення.

Тема 5. Синергетика права

Синергетика як наука про самоорганізуючі та самореалізуючі процеси, про універсальні, єдині закони еволюції в природі та суспільстві, філософія самоорганізації та її закони. Спонтанна самоорганізація та еволюційна закономірність. Співвідношення порядку і хаосу. Саморозвиток людини в самореалізуючому світі. Універсальний світопорядок, закономірності виникнення порядку із хаосу. Синергетичне світобачення природного порядку.

Правова синергетика як наука про причини неочікуваної по­ведінки людини. Правовий діалог людини і природи. Методи пра­вової синергетики як синтез існуючих наук. Правова ймовірність. Синхронність соціальних і правових явищ. Причинно-наслід-ковий зв'язок поведінки людини. Логіка самоорганізації правово­го розвитку людства, еволюційний принцип.

Філософський аналіз синергетичних ідей права. Синергетичні ефекти у праві. Синергетика права як пізнання духовного права. Синхронізація соціальних норм і духовного права. Еволюційована цілісність правової системи. Правова мінливість, пам'ять пово­дження, почуттєвість у правовій еволюції.

Синергетичне бачення та інтерпретація правових процесів. Циклічна теорія правового розвитку суспільства. Неспівпадання циклів.

І90

Тема 6. Акмеологія позитивного права

Акмеологія як наука про пік досконалості, найвищу точку до­сягнень, вершину чогось. Акмеологічна оцінка закону як юриди­чної догми та букви. Формально-догматична юриспруденція, фор­мула «закон є закон».

Влада і закон. Законна влада, законність. Легітимність влади, легітимне право. Проблема сили і права. Норма закону як-вираз інтересу людини. Закон як наслідок влади. Обгрунтування пози­тивного права та юридичного позитивізму.

Співвідношення позитивного, морального і духовного права. По­треба гуманізації законодавства та його акмеологічна можливість. Позитивістські мотиви у правовій теорії. Позитивне у позитивізмі.

Апогей юридичного позитивізму. Чиста теорія права Кельзе-на. Логічний позитивізм і логічний емпіризм. Аналітична юрисп­руденція. Догматичне розуміння права.

Позитивне право як носій зовнішнього авторитету держави. Позитивне право і загальна воля та переконання людей.

Філософське обґрунтування санкцій позитивного права. По­рушення норм позитивного права як можливість приховати сліди порушення. Позитивне право і уявний правопорядок.