Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія права Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

9.1. Поняття та види безпеки життєдіяльності людини. Синергетика та її завдання

Цінність, велич людини та її призначення у Всесвіті вимагає певних умов її вітальності. Ці умови передусім за­кладені у дотриманні норм духовного права, вартості життя людини у суспільстві та ін. З цього випливають норми і правила безпеки життєдіяльності людини.

Все у світі розвивається за своїми законами і людині нада­на можливість з певним ступенем точності реєструвати проце­си - ті, що відбуваються «насправді». Але людині не дано пе­редбачення далекого майбутнього, хоча сьогодення та майбу­тнє залежить від минулого. Людина по існуючих тенденціях сьогодення не будує утопічних планів. Це попереджує про реальну небезпеку. Тому суспільство повинно стати «розум' нішим» і переходити до «вищих технологій» (48, с ЗО, 35).

Адже ми стали свідками, що похитнувся моральний стержень, є технічно високою розвинута цивілізація, але існує глибока моральна та екологічна криза, що свідчить про загрозу катастрофи. І така доба катастроф настала. Причиною більшості з яких є помилки людини, зумовлені певною мірою хибною етичною запрограмованістю науко­вців і суспільства в цілому. Другою вагомою причиною вважається неправильне розуміння моделі вітальності все-

1 Стаття 1. Загальна декларація прав людини.

світу. Першою вихідною аксіомою моделі Всесвіту є «ін-формація-свідомість» та «енергія-матерія» (де свідомість складається із інтелекту, душі та духу (15, с 4 і, 43, 45).

Тому виникають певні проблеми у життєдіяльності лю­дини. Передусім, як було сказано на Міжнародній конфе­ренції, існують такі проблеми безпеки людини та суспіль­ства: філософсько-соціологічні; геополітичні, демографічні й економічні, екологічні та медичні; кримінологічні та кримінально-правові; акмеологічні; інформаційні. На осно­ві цього виділяють такі види безпек:

Особиста (фізична), яка полягає у захищеності життя, здоров'я, честі та гідності людини;

Громадська (політична) як забезпеченість реалізації проголошених, політичних прав і свобод;

Екологічна, яка гарантує право на сприятливе оточу­юче середовище; -'^'*

Майнова, яка відображає забезпеченість'і захист майнових прав; „ J -^P

Підприємницька, як захист від кримінального під­приємництва, проявів монополізму та недобросовісної кон­куренції;

Інформаційна, що припускає, з однієї сторони, недо­пустимість збору, збереження, використання та поширення інформації про приватне життя без ЇЇ згоди, а з другої - ві­льний доступ до інформації, зокрема, про факти й обстави­ни, що створюють загрозу для життя та здоров'я людей;

Трудова - яка відстоює працю в умовах, які відпові­дають вимогам безпеки та гігієни у забороні примусової праці та захисту від масового безробіття;

Споживацька, яка відстоює право споживачів на при­дбання товарів та послуг належної якості, що гарантує, їх життя та здоров'я (6, с. 108-131).

Причиною таких небезпек є нестабільність у суспільстві, невміння дотримуватись відповідної гармонії, Тому, фено­мен нестабільності природним чином призводить до вельми нетривіальних, серйозних проблем, перша з яких - проблема передбачення. Тобто І. Пригожий вбачає безпеку вітальності людини у недопущенні передбачення, плановості, впорядко­ваності, допущенні ризику (він взагалі повинен не існувати), старання бути зразковим. Кожна людина повинна вміти ви­робити такий спосіб поведінки, який полягав би у дотриман­ні гармонії суспільства, але життєдіяльність була хаотичною, безладною. У кожному хаосі, анархії є свій природний поря­док, який і притаманний людині у прояві її свобідної волі. Цим займається наука синергетика.

168

169