Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Переходи газопроводів через водні перешкоди

4.74 Переходи газопроводів через ріки можуть передбачатися підводними (дюкерами) або надводними (на мостах, на окремо розташованих опорах, вантовими, балковими та іншими).

4.75 Підводні переходи газопроводів через водні перешкоди слід передбачати на підставі даних інженерно-гідрометеорологічних, інженерно-геологічних та інженерно-геодезичних вишукувань та з врахуванням умов експлуатації існуючих та будівництва тих, що проектуються мостів, гідротехнічних споруд, перспективних робіт в цьому районі та екології водоймища.

4.76 Створи підводних переходів через ріки слід передбачати на прямолінійних стійких плесових ділянках із пологими та такими, що не розмиваються берегами русла в місцях мінімальної ширини заплави, що заливається. Створи підводних переходів слід передбачати перпендикулярно до динамічних осей потоків. Ділянок, складених скельними грунтами, слід уникати.

4.77 Переходи газопроводів через водяні перешкоди шириною меженного горизонту 75 м і більше слід передбачати в дві нитки.

Допускається не передбачати другу нитку газопроводу при прокладанні:

- кільцевих газопроводів, якщо при відключенні підводного переходу забезпечується безперебійне постачання газом споживачів;

- тупикових газопроводів до промислових споживачів, якщо ці споживачі можуть перейти на інший вид палива на період ремонту підводного газопроводу.

4.78 Перетинання водних перешкод з шириною меженного горизонту менше 75 м слід передбачати одною ниткою газопроводу.

Прокладання другої нитки у наведеному випадку можливе:

- якщо газопровід призначено для газопостачання споживачів, які не допускають перерв у подаванні газу;

- при ширині заплави більше 500 м за рівнем горизонту високих вод (ГВВ) при 10 % забезпеченості та тривалості затоплення заплави більше 20 діб;

- при перетинанні гірських річок;

- при перетинанні водних перешкод із нестійким дном та берегами.

ДБН В.2.5- с.31

Рішення про прокладання другої нитки приймає проектна організація і погоджує своє рішення з організацією, яка буде експлуатувати цей газопровід (СПГГ).

4.79 Мінімальні відстані по горизонталі від мостів до підводних сталевих і поліетиленових газопроводів і надводних сталевих, які прокладаються на окремо розташованих опорах (вантові, балочні тощо) слід приймати згідно з таблицею 7.

Таблиця 7

Водні перешкоди

Тип мосту

Відстані по горизонталі між газопроводами та мостами при прокладанні газопроводів, м

(річки)

вище мосту

за течією

нижче мосту

за течією

від надводного газопро­воду

від підводного газопроводу

від надводного газопро­воду

від підводного газопроводу

Судноплавні, що замерзають

Всіх типів

300

300

50

50

Судноплавні, що не замерзають

Те саме

50

50

50

50

Несудоплавні,

що замерзають

Багато-

прольотні

300

300

50

50

Несудоплавні, що не замерзають

Те саме

20

20

20

20

Несудоплавні для

газопроводів тиску:

- низького

Одно- і дво­прольотні

2

20

2

10

- середнього і високого

Те саме

5

20

5

20

Примітка 1. Переходи газопроводів усіх тисків через річки слід розташовувати від мостів, як правило, нижче за течією.

Примітка 2. При розташуванні переходів від мостів вище за течією відстань 300 м може бути зменшено за погодженням з організаціями, які відповідають за проведення льодовибухових робіт під час пропускання весняної повені.

Примітка 3. Місця переходів слід погоджувати з відповідними басейновими управліннями річкового флоту, органами з регулювання, використання та охорони вод, охорони рибних запасів та іншими зацікавленими організаціями.

С.32 ДБН В.2.5-

4.80 На підводних переходах газопроводів слід застосовувати:

- сталеві труби з товщиною стінки на 2 мм більше розрахункової, але не менше 5 мм;

- поліетиленові труби та з’єднувальні деталі з коефіцієнтом запасу міцності не менше 3,15.

Для сталевих газопроводів діаметром менше 250 мм допускається збільшувати товщину стінок труб для забезпечення від’ємної плавучості.

4.81 Межами підводного переходу газопроводу, які визначають довжину переходу є ділянка газопроводу, обмежена місцями перетинання газопроводом горизонту високої води (ГВВ) 10 %-ї забезпеченості. Запірну арматуру слід розміщувати на відстані не менше 10 м від меж переходу.

4.82 Відстані між осями паралельних газопроводів на підводних переходах слід приймати не менше 30 м.

На несудноплавних річках з руслами, які не піддаються розмиву, а також при перетинанні водяних перешкод у межах населених пунктів допускається передбачати укладання двох газопроводів в одну траншею. Відстань між газопроводами у просвіті в цьому випадку повинна бути не менше 0,5 м.

При прокладанні газопроводів на заплавних ділянках відстань між газопроводами допускається приймати такою ж, як для лінійної частини газопроводу.

4.83 Прокладання газопроводів на підводних переходах слід передбачати із заглибленням в дно водних перешкод. Проектну відмітку верху газопроводу (пригрузу) слід приймати на 0,5 м, а на переходах через судноплавні та сплавні річки на 1 м нижче прогнозованого профілю дна, що визначається з урахуванням можливого розмиву русла протягом 25 років після закінчення будівництва дюкеру.

На підводних переходах через несудоплавні та несплавні водяні перешкоди, а також у скельних грунтах допускається зменшення глибини укладання газопроводів, але верх забаластованих газопроводів в усіх випадках повинен бути нижчим відмітки можливого розмивання дна водоймища на розрахунковий термін експлуатації газопроводу.

4.84 Ширину траншей по дну слід приймати в залежності від методів її розроблення, типу грунтів, режиму водяної перешкоди та необхідності проведення водолазного обстеження.

Крутість укосів підводних траншей слід приймати згідно СНиП III-42.

4.85 Для підводних газопроводів слід виконувати розрахунки проти спливання (на стійкість) та їх баластування.

Виштовхуючу силу води qв, Н/м, що припадає на одиницю довжини повністю зануреного у воду газопроводу при відсутності течії води, слід визначати за формулою:

ДБН В.2.5- с.33

= · · , (4)

де - зовнішній діаметр труб газопроводів (для сталевого газопроводу з урахуванням ізоляційного покриття та футеровки), м;

- густина води з врахуванням розчинених у ній солей, кг/м3;

g - прискорення вільного падіння - 9,81 м/с2.

Примітка. При проектуванні газопроводів на ділянках, які складені з грунтів, що можуть перейти в рідко-пластичний стан, слід замість густини води, приймати густину розрідженого грунту, визначену за даними інженерно-геологічних вишукувань.

4.86 Для сталевих газопроводів, що прокладаються на ділянках підводних переходів, слід передбачати футерування для захисту ізоляції від пошкодження, а для поліетиленових газопроводів заходи проти пошкодження поверхні труби.

4.87 На обох берегах судноплавних та лісосплавних водних перешкод у створі переходу слід передбачати встановлення розпізнавальних знаків установлених зразків. На границях підводних переходів газопроводів слід передбачати встановлення постійних реперів: при ширині перешкоди меженного горизонту до 75 м – на одному березі, при більшій ширині – на обох берегах.

4.88 Висоту прокладання надводних переходів сталевих газопроводів слід приймати (від низу труби або прольотної будови):

- при перетині несудоплавних, несплавних річок, ярів та балок, де можливий льодохід, – не менше 0,2 м над рівнем ГВВ при 2%-ній забезпеченості та від найвищого горизонту льодоходу, а при наявності на цих річках корчеходу – не менше 1 м над рівнем ГВВ при 1%-ній забезпеченості;

- при перетинанні судноплавних та сплавних рік – не менше відстаней, встановлених нормами проектування мостових переходів на судноплавних ріках.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach