Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

6 Внутрішнє влаштування газопостачання Загальні вказівки

6.1 Газове обладнання, що встановлюється в житлових та громадських будинках, повинно відповідати чинним в Україні вимогам безпеки. Застосування в житлових та громадських будинках газового обладнання, що не отримало в установленому порядку висновок органів Держгірпромнагляду на відповідність вимогам промислової безпеки і охорони праці на їх експлуатацію не допускається.

Можливість встановлення газового обладнання та прокладання газопроводів в будинках різного призначення слід визначати у відповідності з будівельними нормами і правилами на проектування цих будинків, будівельними нормами з опалення, вентиляції і кондиціонування та вимогами цих Норм.

6.2 Не допускається розміщення газового обладнання:

  • у коридорах (в т.ч. поверхів) загального користування;

  • у санітарних вузлах, ванних кімнатах, душових і туалетах;

  • у лоджіях та балконах, в тому числі і засклених;

  • у гуртожитках;

  • у приміщеннях будинків, які не мають вікна з кватиркою (фрамугою);

  • у підвальних і цокольних поверхах будинків;

  • безпосередньо поруч, під і над приміщеннями, в яких одночасно може перебувати більше 50 осіб;

  • у сходових маршах.

В підвалах та цокольних приміщеннях індивідуальних житлових будинків допускається встановлення опалювального газового обладнання за таких умов: наявності вікна з кватиркою (фрамугою), відповідності вимогам 6.41 і газопостачанні природним газом.

Прокладання газопроводів

6.3 Газопроводи, що прокладаються всередині будинків та споруд, слід передбачати із металевих труб, що відповідають вимогам розділу 11.

6.4 Приєднання до газопроводу побутових газових приладів та апаратів, опалювальних установок, КВП та приладів автоматики, переносних газових пальників, пересувних та тимчасових (сезонних) газовикористовувальних установок та установок, що відчувають вібрацію, допускається гнучкими рукавами після запірного пристрою на відгалуженні газопроводу до установок.

Для гнучких рукавів слід застосовувати гумові рукави, рукави в металевій оплітці та металорукави, які повинні бути стійкими до газу, що транспортується, заданого тиску та температури, які відповідають розділу 11 табл. 30.

Допускається приєднання побутових газових лічильників металорукавами довжиною не більше 0,5 м.

С. 54 ДБН В.2.5-

Гнучкі рукави для приєднання побутових газових приладів, лабораторних пальників і КВП повинні бути без стикових з'єднань і завдовжки не більше 2 м.

Допускається не більше двох стикових з'єднань на гнучких рукавах для приєднання переносних, пересувних або тимчасових газовикористовувальних установок. В місцях приєднання до газопроводу та обладнання, а також при з’єднанні між собою, гнучкі рукави слід надягати на гофровані металеві наконечники із закріпленням їх металевими хомутами.

Забороняється приховане прокладання гнучких рукавів, перетинання гнучкими рукавами будівельних конструкцій, в тому числі віконних та дверних отворів.

6.5 З'єднання труб слід передбачати зварюванням. Роз’ємні різьбові та фланцеві з'єднання допускаються тільки в місцях встановлення запірної арматури, газових приладів, КВП, регуляторів тиску та іншого обладнання.

Встановлення роз’ємних з'єднань газопроводів слід передбачати в місцях, доступних для огляду та ремонту.

6.6 Прокладання газопроводів всередині будинків та споруд слід передбачати відкритим. Допускається передбачати приховане прокладання газопроводів (крім газопроводів СВГ) всередині будинків усіх призначень в борознах стін, що закриті щитами, які легко знімаються та мають отвори для вентиляції.

6.7 У виробничих приміщеннях, які відносяться за пожежною небезпекою до категорій В, Г, і Д промислових підприємств, в тому числі котелень, будинків підприємств побутового обслуговування та громадського харчування, а також лабораторій допускається прокладання внутрішніх газопроводів до окремих агрегатів та газових приладів в підлогах монолітної конструкції з наступним заливанням борозни цементним розчином. При цьому слід передбачати фарбування труб олійними або нітроемалевими водостійкими фарбами.

В місцях проходів газопроводів через перекриття слід передбачати установлення футляра з врахуванням 6.22, кінці якого повинні виступати над і під перекриттям не менше ніж на 3 см.

6.8 У виробничих приміщеннях, які відносяться за пожежною небезпекою до категорій В, Г, і Д промислових підприємств допускається прокладання газопроводів в підлозі в каналах, які засипаються піском та закриваються плитами. Конструкції каналів повинні виключати поширення газу під підлогою.

Не допускається прокладання газопроводів в каналах, де за умовами виробництва можливе попадання в канали речовин, що викликають корозію труб.

6.9 Канали, призначені для прокладання газопроводів, не повинні перетинатися з іншими каналами.

За необхідності перетинання з іншими каналами в місцях перетинання слід передбачати влаштування ущільнювальних перемичок та прокладання газопроводів у футлярах із сталевих труб. Кінці футлярів слід виводити за межі перемичок на 30 см в обидва боки.

ДБН В.2.5- с.55

6.10 Газопроводи, при спільному прокладанні з іншими трубопроводами на загальних опорах, слід розташовувати над ними на відстані, що забезпечує зручність огляду та ремонту.

6.11 Прокладання газопроводів транзитом через виробничі приміщення, де газ не використовується, можливе для газопроводів низького і середнього тисків за умови, що на газопроводах не встановлюється арматура, відсутні різьбові з'єднання труб та забезпечується цілодобовий доступ у такі приміщення персоналу, що обслуговує газопроводи.

6.12 Не допускається прокладання газопроводів у виробничих приміщеннях, що належать з вибухопожежної небезпеки до категорій А і Б у вибухонебезпечних зонах усіх приміщень, в підвальних і цокольних поверхах будинків, в складських приміщеннях категорії А,Б і В у приміщеннях підстанцій та розподільних пристроїв, крізь вентиляційні камери, шахти та канали, шахти ліфтів, приміщення сміттєзбірників, димоходи, через приміщення, де газопровід може зазнати впливу корозії, а також в місцях можливого впливу агресивних речовин та в місцях, де газопроводи можуть обмиватися гарячими продуктами згоряння або стикатися з нагрітим або розплавленим металом.

6.13 Для внутрішніх газопроводів, що зазнають температурних впливів, слід передбачати можливість компенсації температурних деформацій.

6.14 Для газопроводів, що транспортують вологий газ і прокладаються в приміщеннях, в яких температура повітря може бути нижчою 3 С, слід передбачати теплову ізоляцію із негорючих матеріалів.

6.15 Прокладання газопроводів в місцях проходу людей слід передбачати на висоті не менше 2,2 м від підлоги до низу газопроводів, а при наявності теплової ізоляції – до низу ізоляції.

6.16 Прокладання газопроводів у житлових будинках слід передбачати в нежитлових приміщеннях .

В існуючих житлових будинках та в тих, що реконструюються, допускається передбачати прокладання транзитних газопроводів низького тиску через житлові кімнати, за відсутності можливості іншого прокладання, а також підведення газопроводів до топок опалювальних печей, розташованих з боку житлових приміщень та опалювальних апаратів конвекторного типу, що встановлюються в житлових приміщеннях у відповідності з вимогами 6.34, 6.49.

Не допускається прокладання газопроводів через санітарні вузли, ванні кімнати, туалети, сходові клітки та в коридорах поверхів.

У випадках переобладнання кухонь квартир в житлові приміщення, а також житлових квартир в офіси, допускається прокладання стояка крізь переобладнанні кухні як транзитного газопроводу.

Транзитні газопроводи в межах житлових приміщень не повинні мати роз’ємних з’єднань та арматури.

С.56 ДБН В.2.5-

6.17 Встановлення запірних пристроїв на газопроводах, що прокладаються в житлових та громадських будинках (за винятком підприємств громадського харчування та підприємств побутового обслуговування виробничого характеру) слід передбачати:

  • для вимикання стояків;

  • перед лічильниками (якщо для вимикання лічильника не можливо використати запірний пристрій на внутрішньому газопроводі);

  • перед побутовими плитами, водонагрівачами, опалювальними газовими приладами, печами та іншими газовикористовувальними установками;

  • на відгалуженнях до опалювальних печей або приладів згідно з вимогами 6.49.

Пристрої, що передбачаються для вимикання стояків (під'їздів), слід встановлювати зовні будинків.

На газопроводах до харчоварильних котлів, ресторанних плит, опалювальних плит, опалювальних печей та іншого аналогічного обладнання слід передбачати встановлення послідовно двох запірних пристроїв: одного – для відключення приладу (обладнання) у цілому, іншого - для відкючення пальників.

На внутрішніх газопроводах до газових приладів та апаратів, в яких запірний пристрій перед пальниками передбачено в їх конструкції (газові плити, водонагрівачі, пальники груб тощо) встановлюється тільки один запірний пристрій.

6.18 Відстань від газопроводів, що прокладаються відкрито та в підлозі всередині приміщень, до будівельних конструкцій, технологічного обладнання та трубопроводів іншого призначення слід приймати за умови забезпечення можливості монтажу, огляду та ремонту газопроводів та арматури, що встановлюється на них, при цьому газопроводи не повинні перетинати вентиляційні решітки, віконні та дверні отвори. У виробничих приміщеннях допускається перетинання світлових отворів, заповнених склоблоками, а також прокладання газопроводу вздовж віконних рам, що не відчиняються.

6.19 Відстані між газопроводами та інженерними комунікаціями електропостачання, розташованими в приміщеннях, у місцях зближення та перетинання слід приймати відповідно до ПУЕ.

6.20 Кріплення відкрито прокладених газопроводів до стін, колон та перекриттів в будинках, каркасів котлів та інших виробничих агрегатів слід передбачати за допомогою кронштейнів, хомутів, крючків або підвісок тощо на відстані, що забезпечує можливість огляду та ремонту газопроводу і арматури, що встановлюється на ньому.

Відстань між опорними кріпленнями газопроводів слід визначати згідно з вимогами СНиП 2.04.12.

ДБН В.2.5- с.57

6.21 Газопроводи, що транспортують вологий газ (крім парової фази СВГ низького тиску), слід прокладати з ухилом не менше 3 ‰.

За наявності газових лічильників ухил газопроводів слід передбачати від лічильників.

6.22 Газопроводи в місцях перетинання будівельних конструкцій слід прокладати в футлярах. Простір між газопроводами та футлярами необхідно ущільнювати гумовими втулками або іншим еластичним матеріалом. Кінці футлярів повинні виступати не менше 3 см від конструкцій, що перетинаються, а діаметри їх приймаються за умовою, щоб кільцевий простір між газопроводом і футляром був не менше 5 мм для газопроводів номінальним діаметром не більше 32 мм і не менше 10 мм для газопроводів більшого діаметру.

6.23 Внутрішні газопроводи, у тому числі і ті, що прокладаються в каналах та футлярах, слід фарбувати. Для фарбування слід передбачати водостійкі лакофарбові матеріали.

6.24 Запірну арматуру на газопроводах у виробничих приміщеннях промислових та сільськогосподарських підприємств, підприємств побутового обслуговування виробничого характеру, а також котельнях слід передбачати:

- на ввідному газопроводі;

- на відгалуженнях до кожного агрегату;

- перед пальниками і запальниками;

- на продувних трубопроводах, у місцях приєднання їх до газопроводів.

На ввідному газопроводі всередині приміщення, за наявності в приміщені газового лічильника або ГРУ, що розташований від місця вводу газопроводу на відстані не більше 10 м, запірним пристроєм вважається запірний пристрій перед ГРУ або лічильником.

Установлення арматури на газопроводах, що прокладаються в каналах, у бетонній підлозі або в борознах стін, не допускається.

6.25 На газопроводах промислових (у тому числі котельнях), сільськогосподарських підприємств, підприємств побутового обслуговування виробничого характеру слід передбачати продувні трубопроводи від найбільш віддалених місць вводів ділянок газопроводів, а також на відводах до кожного агрегату перед останнім по ходу газу запірним пристроєм.

Допускається об'єднання продувних трубопроводів від газопроводів з однаковим тиском газу, за винятком продувних трубопроводів для газів, що мають густину більше густини повітря.

Умовний діаметр продувних трубопроводів слід приймати не менше 20 мм.

Після запірного пристрою на продувному трубопроводі слід передбачати штуцер з краном для відбирання проби, якщо для цього не може бути використаний штуцер для приєднання запальника.

С.58 ДБН В.2.5-

В окремих випадках (наприклад, для постів різання та зварювання, невеликих промислових печей) на внутрішньому газопроводі умовним діаметром до 32 мм включно допускається замість продувних трубопроводів передбачати встановлення запірного пристрою з глухим штуцером-заглушкою.

Вимоги цього пункту не поширюються на газове опалювальне обладнання, яке встановлюється в паливних та кухнях.

6.26 Відстань від кінцевих ділянок продувних трубопроводів до забірних пристроїв припливної вентиляції повинно бути не меншою 3 м.

При розташуванні будинку поза зоною захисту від блискавки виводи продувних трубопроводів необхідно заземлювати згідно РД 34.21.122.

Продувні трубопроводи слід виводити вище карниза будівлі на висоту не менше ніж на 1 м, при цьому слід виключати можливість попадання в них атмосферних опадів.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach