Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.111

8.139 Склади для зберігання балонів слід розділяти протипожежними стінами 1 типу на відсіки, в кожному з яких допускається зберігання не більш 500 балонів ємністю до 50 л кожен.

Кожний відсік повинен мати окремий вихід.

8. 140 Склади балонів СВГ згідно РД 34.21.122 повинні мати захист від блискавки ІІ категорії надійності.

Автомобільні газозаправні станції та пункти скраплених газів

8.141 АГЗС та АГЗП призначені для приймання, зберігання СВГ та заправлення тільки паливних балонів автомобілів та надання мінімальних сервісних технічних послуг (без застосування відкритого вогню) та побутових послуг (міні кафе, продаж товарів першої необхідності). Дозволяється на АГЗС та АГЗП реалізація та заміна балонів з СВГ ємністю 27 та 50 л.

8.142 АГЗС слід розміщувати з дотриманням вимог, що пред’являються до розміщення ГНП. При розміщенні АГЗП на території промислового підприємства допускається визначати мінімальні відстані від резервуарів АГЗП об’ємом до 20 м3 до споруд підприємства (крім будівель категорії А і Б) згідно з вимогами таблиці 12. Не допускається розташування АГЗС в межах житлової забудови населених пунктів та місцях, де можливе масове скупчення людей. Мінімальні відстані до лісних масивів хвойних порід – 50 м, листяних порід – 20 м.

8.143 У складі АГЗС слід передбачати резервуари для зберігання газу, приймальні та заправні колонки, виробничий будинок для розміщення обладнання для перекачування СВГ, вентиляційного та іншого устаткування, побутові приміщення, засоби пожежогасіння. Колонки та технологічне обладнання слід розміщувати під навісом із негорючих матеріалів. Допускається розміщення приміщень для мінімального сервісного обслуговування.

8.144 Приймальні колонки, призначені для приймання газу з автоцистерн та зливу у резервуари АГЗС, обладнуються трубопроводами парової та рідкої фази, запірно-захисною арматурою, а також швидкісними та зворотними клапанами згідно з вказівками 8.39.

Обладнання заправних колонок, призначених для заправлення паливних балонів автомобілів, передбачають згідно з вимогами 8.64.

Заправні колонки повинні обладнуватись лічильниками обліку відпущеного газу.

8. 145 Територію АГЗС слід огороджувати провітрюваною огорожею з негорючих матеріалів, за винятком сторони під’їзду автомобілів, і в місцях проїзду автомобілів мати жорсткий дорожній одяг згідно із ДБН В.2.3-4.

8. 146 Максимальна місткість резервуарів АГЗС, що розташовується в межах сельбищної території, не має перевищувати 100 м3, а місткість одного резервуару - 50 м3. Установлення резервуарів передбачають підземно. Допускається застосовувати блочно-контейнерні установки.

С.112 дбн в.2.5-

За техніко-економічної доцільності можливо встановлювати резервуари надземно. Загальна місткість резервуарів при цьому не має перевищувати 50 м3.

8.147 Будинки, резервуари, трубопроводи, устаткування та КВП, що передбачаються для АГЗС, мають відповідати вимогам, що ставляться до аналогічних об’єктів та комунікацій ГНС (ГНП). При цьому на АГЗС потрібно передбачати опалення приміщень операторних від електрорадіаторів, каналізацію тільки побутову. На АГЗС та АГЗП протипожежне водопостачання передбачати у відповідності з вимогами п. 8.104 цих Норм та інших нормативних документів.

Відведення води після охолодження компресора слід передбачати в побутову каналізацію через гідрозатвор, конструкція якого має виключати можливість попадання скраплених газів в каналізацію.

8. 148 Мінімальні відстані від резервуарів, будинків і споруд на АГЗС та АГЗП до будинків та споруд, що не належать до АГЗС та АГЗП, крім об’єктів сервісного обслуговування слід приймати за таблицею 21.

Мінімальні відстані від заправних колонок до будинків та споруд, розташованих поза територією АГЗС, приймають не менше 15 м, до огорож АГЗС – не менше 10 м.

8.149 На території АГЗС та АГЗП не допускається передбачати житлові приміщення (крім побутових, службових та приміщень для охорони) та виробництва, що не відносяться до АГЗС та АГЗП, а також устаткування та прилади з відкритим вогнем.

8.150 АГЗП поділяються на стаціонарні з резервуарами СВГ загальною ємністю до 20 м3 включно, та тимчасові з використанням у якості резервуара СВГ автоцистерна заводського виготовлення з резервуаром ємністю до 20 м3. Забороняється використовувати автогазозаправники в “польових умовах” без прив’язки до постійного місця розташування АГЗП та оснащення засобами пожежогасіння та зв’язку. Для заправки резервуарів АГЗП дозволяється застосування автоцистерн ємністю не більше 10 м3.

8.151 В складі стаціонарного АГЗП необхідно передбачити:

- резервуари для СВГ ємкістю до 20 м3 включно, що установлюються надземно (без обвалування);

- резервуари для СВГ ємкістю до 20 м3, що встановлюються підземно;

  • приймальні та заправні колонки для заправки газом тільки балонів автомобілів. Приймальні колонки повинні мати обладнання для уловлювання залишків газу з рукавів автоцистерни перед їх відокремленням від неї;

  • обладнання для перекачування газу;

  • операторну з приміщенням мінімального сервісного обслуговування пасажирів без застосування відкритого вогню;

  • туалет;

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach