Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Підземні газопроводи

4.12 Мінімальні відстані (у просвіті) газопроводів до сусідніх інженерних підземних мереж, будинків та споруд слід приймати згідно з вимогами ДБН 360. Зазначені відстані від будівель ГРП до вхідних та вихідних газопроводів не нормуються. Допускається зменшення до 50 % відстаней до фундаментів будівель і споруд, вказаних у ДБН 360, додаток 8.1 для газопроводів тиском до 0,6 МПа включно, при підземному прокладанні між будинками та під арками будинків, у стиснених умовах на окремих ділянках трас (де неможливо витримати нормативні відстані), а також від сталевих газопроводів тиском понад 0,6 МПа до фундаментів окремо розташованих нежилих будівель. На вказаних ділянках для газопроводів низького тиску по 2 м, середнього тиску по 4 м і газопроводів високого тиску до 0,6 МПа включно по 7 м у кожен бік від них необхідно виконувати вимоги:

а) для сталевих газопроводів:

- застосування безшовних або електрозварних труб, що пройшли стопроцентний контроль заводського зварного з’єднання фізичними методами контролю, або електрозварних труб, що не пройшли такого контролю, але прокладених в футлярах;

- перевірку всіх монтажних зварних стиків фізичними методами контролю на ділянках із стисненими умовами і по 5 м в кожний бік;

б) для поліетиленових газопроводів:

- застосування труб з коефіцієнтом запасу міцності не менше 3,15, без зварних з'єднань або прямих відрізків труб, з’єднаних терморезисторним зварюванням;

- прокладання труб, що поставляються у прямих відрізках, в футлярах з урахуванням вимог 4.13;

На цих ділянках над поліетиленовими газопроводами, прокладеними без футлярів, на висоті 400–500 мм, слід укладати попереджувальну полімерну стрічку жовтого кольору шириною не менше 200 мм із незмивним написом «Газ».

- прокладання на ділянках із стисненими умовами замість поліетиленових сталевих труб з виконанням вимог до сталевих газопроводів, що прокладаються в стиснених умовах.

4.13 Футляри, які застосовуються у стиснених умовах, повинні прийматися із сталевих труб. Внутрішні діаметри футлярів для сталевих газопроводів слід приймати більше зовнішніх діаметрів газопроводів не менше, ніж на 100 мм при діаметрах газопроводів до 250 мм включно і не менше ніж 200 мм при діаметрах газопроводів більше 250 мм.

С. 16 ДБН В.2.5-

Для поліетиленових газопроводів внутрішні діаметри футлярів слід приймати більше зовнішніх діаметрів газопроводів не менше ніж на 40 мм при діаметрах газопроводів до 90 мм включно і не менше ніж 80 мм при діаметрах газопроводів понад 90 мм.

Кінці футлярів при прокладанні в них газопроводів слід ущільнювати:

- при прокладанні сталевих газопроводів – просмоленим клоччям, бітумом тощо;

- при прокладанні поліетиленових газопроводів – діелектричними водонепроникними матеріалами (гумові втулки, термоусадні плівки, пінополіуретан – мікрофлекс, пінофлекс).

В межах футляра газопроводи мають відповідати таким вимогам:

- сталевий газопровід повинен мати мінімальну кількість зварних стиків та укладатися з опорно-направляючими кільцями із поліетиленових матеріалів. Усі зварні стики сталевого газопроводу, які знаходяться в межах футляра слід перевіряти фізичними методами контролю. Газопровід повинен покриватися захисним покриттям дуже посиленого типу;

- поліетиленовий газопровід в межах футляра і по 1 м в обидва боки від нього не повинен мати зварних та інших з’єднань. При неможливості виконання вказаних вимог допускається застосування труб у прямих відрізках, з’єднаних терморезисторним зварюванням. Для труб діаметром більше 110 мм при їх прокладанні в футлярі допускається застосовувати зварювання нагрітим інструментом встик.

На одному кінці футляра слід передбачати контрольну трубку, що виходить під захисний пристрій (ковер або в стійку).

В міжтрубному просторі футляра і газопроводу дозволяється прокладання експлуатаційних кабелів (зв’язку, телемеханіки та дренажного кабелю електрозахисту, призначених для обслуговування системи газопостачання).

4.14 Відстані у просвіті між підземними газопроводами і стінками колодязів та камер інших підземних інженерних мереж і споруд слід приймати згідно ДБН 360** додатку 8.1.

Відстань в просвіті від газопроводу до зовнішніх стінок колодязів і камер інших підземних інженерних мереж слід приймати не менше 0,3 м. На ділянках, де відстань у просвіті від газопроводу до колодязів і камер інших інженерних мереж складає від 0,3 м до нормативної відстані для даної комунікації, газопроводи слід прокладати з додержанням вимог, які пред’являються при прокладанні газопроводів в стиснених умовах. При цьому відстань в просвіті між газопроводом і підземною інженерною мережею не повинно бути менше нормативної. При прокладанні труб в футлярах кінці останніх повинні виходити не менше ніж на 2 м у кожний бік від стінок колодязів або камер.

Відстані у просвіті по горизонталі від газопроводів до фундаментів опор повітряних ліній електропередач слід приймати згідно з додатком 8.1 ДБН 360**.

ДБН В.2.5- с. 17

Відстані у просвіті по горизонталі від газопроводів до опор повітряних ліній зв’язку, контактних мереж трамвая, тролейбуса та електрифікованих залізниць необхідно приймати як до опор повітряних ліній електропередач відповідної напруги.

Мінімальні відстані у просвіті по горизонталі від газопроводів до теплових мереж безканального прокладання з поздовжнім дренажем слід приймати як до теплових мереж канального прокладання.

Мінімальні відстані у просвіті від газопроводів до найближчих труб теплових мереж безканального прокладання без дренажу слід приймати, як до водопроводу. Відстані від анкерних опор, що виходять за габарити труб теплових мереж, слід приймати з урахуванням збереження останніх.

Мінімальну відстань у просвіті по горизонталі від газопроводу до гаражів слід приймати згідно з додатком 8.1 ДБН 360** як до фундаментів будинків та споруд.

Мінімальну відстань у просвіті по горизонталі від газопроводів до огорож відкритих автостоянок слід приймати у просвіті не менше 1 м.

Мінімальну відстань у просвіті від газопроводів до огорожі автогазозаправних станцій і пунктів та автозаправних станцій слід приймати згідно з додатком 8.1 ДБН 360** як від газопроводів високого тиску (від 0,6 до 1,2 МПа) до фундаментів будинків та споруд.

Мінімальну відстань у просвіті по горизонталі від газопроводу до напірної каналізації слід приймати як до водопроводу.

Мінімальну відстань у просвіті по горизонталі від газопроводу до стовбурів окремих дерев слід приймати не менше 1,5 м, лісних масивів – не менше 2 м.

Відстань у просвіті від газопроводу до крайньої рейки вузькоколійної залізниці слід приймати як до трамвайних колій згідно з ДБН 360**.

Відстань у просвіті по горизонталі від газопроводів до складів нафти і нафтопродуктів (СНН) слід приймати згідно ВБН В.2.2-58-1.

Мінімальні відстані у просвіті по горизонталі та вертикалі від підземних газопроводів до магістральних газопроводів та нафтопроводів слід приймати згідно СНиП 2.05.06.

Відстані від газопроводів усіх тисків до підошви насипу, брівки укосу виїмки або до крайньої рейки на нульових відмітках залізниць загальної мережі слід приймати не менше 50 м. Для газопроводів, що прокладаються територією населених пунктів, а також міжселищних газопроводів, у стиснених умовах при неможливості виконання вказаної вимоги, дозволяється скорочення цієї відстані до величин, наведених у ДБН 360** за умови прокладання газопроводу цими ділянками на глибині не менше 2 м до верху труби. При цьому необхідно:

- для сталевих газопроводів – збільшення товщини стінки труб на 2–3 мм більше розрахункової, перевірки усіх зварних з'єднань на цій ділянці і по одному зварному з’єднанню в обидва боки від неї фізичними методами контролю;

С. 18 ДБН В.2.5-

- для поліетиленових газопроводів – застосування труб із коефіцієнтом запасу міцності не менше 2,8 без зварних з’єднань або труб із прямих відрізків, з’єднаних терморезисторним зварюванням.

Прокладання підземних газопроводів крізь канали теплової мережі, комунікаційні колектори, канали різного призначення не допускається.

4.15 Допускається незалежно від матеріалу труб прокладання двох і більше газопроводів в одній траншеї на одному або різних рівнях (уступами). При цьому відстані між газопроводами у просвіті по горизонталі слід передбачати не менше 0,4 м для газопроводів діаметром до 300 мм і 0,5 м для газопроводів діаметром 300 мм і більше.

4.16 Відстань по вертикалі у просвіті при перетині газопроводами усіх тисків із підземними інженерними мережами слід приймати не менше 0,2 м в просвіті, з електричними мережами – відповідно ПУЕ, з кабельними лініями зв'язку і радіотрансляційними мережами – відповідно ДБН 360**, ВСН 600 та ВСН 116. Перетинання газопроводів із підземними інженерними мережами слід передбачати під кутом 90° в плані. Допускається в стиснених умовах в обгрунтованих випадках зменшувати кут перетину до 60°.

4.17 В місцях перетинання підземними газопроводами каналів теплової мережі, комунікаційних колекторів, каналів різного призначення газопроводи прокладаються над ними або, як виняток, під ними у футлярах. Кінці футлярів слід виводити на 2 м по обидва боки від зовнішніх стінок споруд, які перетинаються, і ущільнювати. При цьому довжина футляру повинна бути не менше 7 м. На одному кінці футляру слід передбачати контрольну трубку, яка виходить під ковер або стійку.

Для сталевих газопроводів слід перевіряти фізичними методами контролю всі зварні стики в межах футляра і по 5 м в обидва боки від зовнішніх стінок споруд, які перетинаються.

При перетинанні поліетиленовими газопроводами теплових мереж прокладених в землі, відстані по вертикалі у просвіті між ними слід визначати за умовою виключення можливості нагрівання поверхні поліетиленових труб вище плюс 30С і слід передбачати, при необхідності влаштування теплової ізоляції газопроводу, або збільшення відстані у просвіті між газопроводами і тепловими мережами.

4.18 Глибину прокладання газопроводів слід приймати:

- для сталевих не менше 0,8 м до верху газопроводів або футлярів. Допускається приймати глибину прокладання не менше 0,6 м до верху газопроводу в місцях, де виключається рух транспорту;

- для поліетиленових не менше 1 м до верху газопроводів або футлярів, але не вище глибини промерзання.

При прокладанні під проїжджими частинами доріг та вуличних проїздів глибину прокладання (відкритим способом) слід приймати не менше1,2 м до верху газопроводів або футлярів

ДБН В.2.5- с. 19

При прокладанні по ораних та зрошувальних землях необхідно глибину прокладання приймати не менше 1 м до верху газопроводів.

4.19 В місцях перетинання з підземними інженерними мережами на висоті 400–500 мм над поліетиленовими газопроводами слід укладати попереджувальну жовту полімерну стрічку завширшки не менше 200 мм із незмивним написом «Газ».

4.20 Для газопроводів, що прокладаються на місцевості з ухилом 1:5 і більше, слід передбачати заходи щодо закріплення труб та запобігання розмивання траншеї. Прокладання газопроводів з ухилом 1:2 і більше не допускається.

4.21 Прокладання газопроводів, що транспортують неосушений газ, слід передбачати нижче зони сезонного промерзання грунту з ухилом до конденсатозбірників не менше 2 ‰.

Вводи газопроводів неосушеного газу в будинки та споруди слід передбачати з ухилом у бік розподільних газопроводів. Якщо за умовами рельєфу місцевості не може бути створений необхідний ухил до розподільного газопроводу, необхідно передбачати прокладання газопроводів зі зламом у профілі з установленням конденсатозбірників в нижніх точках.

Прокладання газопроводів парової фази СВГ слід передбачати згідно з вимогами розділу 9.

4.22 При проектуванні підземних, наземних та надземних газопроводів усіх тисків земляними дамбами слід виконувати такі вимоги:

- при будівництві та експлуатації газопроводів не повинні порушуватися міцність та стійкість дамб;

- прокладені газопроводи не повинні заважати руху транспорту та людей;

- наявність можливості відключення газопроводу, прокладеного дамбою (у випадку аварії або ремонту);

- при прокладанні газопроводів на опорах на ділянках ближче 2 м до краю проїжджої частини необхідно передбачати улаштування захисної огорожі.

Необхідність та місця встановлення запірної арматури вирішуються в кожному конкретному випадку проектною організацією за погодженням з організацією, що експлуатує дамбу і СПГГ.

Терміни та способи будівництва газопроводу дамбами мають бути погоджені з організаціями, що експлуатують дамбу та вказуватися в проекті.

4.23 Траси підземних газопроводів слід позначати табличками-покажчиками:

- в забудованій частині – на стінах будинків або орієнтирних стовпчиках у характерних точках (кути повороту трас, установка арматури, зміни діаметрів тощо);

- в незабудованій частині – на орієнтирних стовпчиках.

С. 20 ДБН В.2.5-

При прокладанні газопроводів між населеними пунктами орієнтирні стовпчики слід встановлювати з інтервалами не більше 500 м на прямих ділянках газопроводів, а також у характерних точках трас (повороти, відгалуження тощо).

На сталевих газопроводах між населеними пунктами допускається використовувати як орієнтирні стовпчики контрольно-вимірювальні пункти (далі – КВП) та контрольні трубки (далі – КТ) встановлені в стійках, якщо місця їх встановлення співпадають з місцями встановлення орієнтирних стовпчиків.

Орієнтирні стовпчики на поліетиленових газопроводах слід установлювати на відстані 1 м від осі газопроводів, справа по ходу газу.

4.24 Позначення трас поліетиленових газопроводів (при відсутності постійних точок прив'язок) слід передбачати шляхом прокладання над газопроводами на висоті 400–500 мм від верху труби ізольованого мідного проводів перерізом 2,5–4,0 мм2. Допускається на висоті 400–500 мм над трубами газопроводів прокладати попереджувальну поліетиленову стрічку жовтого кольору шириною не менше 200 мм з вмонтованим в неї мідним проводом перерізом 2,5–4,0 мм2.

4.25. При використанні для позначення трас газопроводів ізольованого проводу, розпізнавальні знаки слід встановлювати в місцях виведення проводу на поверхню землі під захисний пристрій стійку на відстані не більше 4 км один від одного.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach