Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Планування території, доріг, вимоги до будинків та споруд

8.21 Територія ГНС повинна бути огороджена провітрюваною огорожею з негорючих матеріалів згідно з вказівками СН 441.

8.22 Виробничу та допоміжну зони і площадку розміщення автогосподарства розділяють сітчастою огорожею полегшеного типу з негорючих матеріалів або посадкою чагарнику висотою не більше 1 м.

8.23 Планування території ГНС повинна виключати можливість утворення місць скупчення парів скраплених газів (застійних зон) і разом з системою водостоків забезпечувати водовідведення та захист території від попадання з зовні розталих та зливових вод.

8.24 Планування майданчиків ГНС і проектування під’їзних та внутрішньоплощадкових автомобільних доріг виконують згідно з вимогами СНиП ІІ-89, ДБН В.2.3.4, СНиП ІІ-39, СНиП 2.05.07 та даних Норм.

8.25 Ділянку залізниці від місця примикання, включаючи територію ГНС, відносять до під’їзної дороги V категорії; під’їзну автодорогу ГНС – до ІV категорії.

8.26 Залізничні колії ГНС в місцях зливання газу передбачаються у вигляді горизонтальних ділянок ухилом не крутіше 2,5 .

Для розчеплення цистерн слід передбачати додатково пряму ділянку колії з боку тупика довжиною не менше 20 м.

8.27 Територія ГНС повинна сполучатися з автомобільною дорогою загального призначення під'їзною автодорогою IV категорії.

Для ГНС з резервуарами місткістю понад 500 м3 передбачається два окремих виїзди: основний та запасний для аварійної евакуації автотранспорту.

Приєднання запасного виїзду до під'їзної автодороги необхідно передбачати на відстані не менше 40 м від основного виїзду.

Автомобільні дороги для протипожежних проїздів слід проектувати на дві смуги руху.

Ширина автомобільних доріг на території ГНС на дві смуги руху прийма­ється 6 м, а для однієї смуги руху – 4,5 м.

Перед в’їздом на територію ГНС необхідно передбачати майданчик для розвертання та стоянки автомашин.

8.28 Між колонками для наповнення автоцистерн та заправлення газобалонних автомобілів слід передбачати наскрізний проїзд шириною не менше 6 м.

Для колонок слід передбачати захист від наїзду автомобілів.

ДБН В.2.5- с.91

8.29 Для ГНС та установок регазифікації СВГ, які розміщуються на території промислових підприємств, допускається передбачати один в'їзд на територію ГНС.

8.30 Транспортні споруди на внутрішньоплощадкових дорогах ГНС слід передбачати із негорючих матеріалів.

8.31 При проектуванні будинків та споруд ГНС слід виконувати крім вимог цього розділу додаткові вимоги, передбачені СНиП 2.09.02, СНиП 2.09.03, СНиП 2.09.04, ДБН В.1.1-7 та ДБН В.2.5-13.

8.32 Насосно-компресорне відділення розміщують в окремо розташованому будинку, в якому допускається передбачати також розміщення випарної (теплообмінної) установки.

8.33 В будинку наповнювального цеху слід передбачати:

- відділення зливу з балонів невипаруваних залишків газу;

- наповнювальне відділення з обладнанням для наповнення, контролю гер­метичності та контролю заповнення балонів рідкою фазою газу;

- відділення дегазації балонів;

- вантажно-розвантажувальну площадку для балонів.

Відділення опосвідчення балонів та відділення фарбування балонів необхідно передбачати або в будинку наповнювального цеху або в окремому будинку.

8.34 Для відділення опосвідчення балонів слід передбачати окремий вантажно-розвантажувальний майданчик.

Відділення фарбування балонів передбачають, як правило, зблокованим з відділенням опосвідчення балонів.

При реконструкції ГНС допускається передбачати розміщення відділення фарбування балонів в окремому будинку.

8.35 Виробничі процеси в будинках та приміщеннях ГНС, де можливе утворення вибухопожежонебезпечних зон (відділення: насосно-компресорне, наповнення та зливання, дегазації балонів, фарбування, а також приміщення випарних установок та витяжних венткамер), слід відносити за вибухопожежною небезпекою до категорії А. Категорійність виробництв в будинках та приміщень необхідно вказувати в проекті.

8.36 Згідно вимог НПАОП 0.00-1.32 – “Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок” у виробничих будинках, а також біля зовнішніх споруд ГНС, ГНП, АГЗС, АГЗП і ПСБ можуть утворюватись вибухонебезпечні зони:

- класу 2 (В-1а) у приміщеннях відділень: насосно-компресорного, зливу невипаруваних залишків газу з балонів, наповнення балонів газом, дегазації балонів, фарбувального, випарного, а також в приміщеннях вентиляційних камер витяжної вентиляції;

С.92 ДБН В.2.5-

- класу 2 (В-1г) біля резервуарів бази зберігання газу, зливо-наливної залізничної естакади, колонок для зливу-наливу газу з автоцистерн, колонок заправки газом паливних балонів у автомобілях, насосів і компресорів газових у випадку встановлення їх зовні під навісами, групових резервуарних установок, балонних групових установок, випарних установок під навісами, стоянки автоцистерн.

Розміри вибухонебезпечних зон слід приймати згідно вимог пунктів 4.54 та 4.5.12 НПАОП 0.00-1.32-01.

8.37 Вантажно-розвантажувальні майданчики для розміщення наповнених та порожніх балонів необхідно передбачати прибудованими безпосередньо до наповнювальних відділень.

Розміри майданчиків з врахуванням проходів визначаються з розрахунку забезпечення розміщення балонів в кількості подвійної добової продуктивності наповнювального відділення.

Над вантажно-розвантажувальними майданчиками передбачаються навіси з негорючих матеріалів, а по периметру – несуцільну провітрювану огорожу (за необхідності) з негорючих матеріалів.

Підлоги слід передбачати з покриттями із негорючих матеріалів, які не утворюють іскри при пересуванні вантажів і проходу людей.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach