Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

С.130 дбн в.2.5-

9.60 Приєднання балона до газових приладів виконується гумовим рукавом, що відповідає вимогам розділу 11. Рукав повинен бути з одного куска, мати довжину не більш 5 м та кріпитися до стіни і не проходити через стіни, двері та вікна.

В місцях приєднання до приладу або регулятора рукав слід надягати на гофровані наконечники та кріпити металевими хомутами, які забезпечують надійність та герметичність приєднання. Застосування дротових скруток не допускається.

9.61 Поза будинками ІГБУ слід розміщувати в шафах, що замикаються, та зроблені з негорючих матеріалів, або під кожухами, що замикаються, і закривають верхню частину балонів та регулятор. Шафи повинні мати у верхній та нижній частинах прорізи або жалюзійні решітки для вентиляції.

При цьому внутрішній газопровід має бути сталевим і виконаним на зварюванні. Різьбові з'єднання допускається застосовувати тільки в місцях встановлення запірного пристрою та газового приладу.

9.62 ІГБУ біля зовнішніх стін слід встановлювати на відстані не менше 0,5 м від дверей та вікон першого поверху і 3 м від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій та вигрібних ям. Не допускається розміщення балонів біля евакуаційних виходів, з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту.

Шафи для балонів та балони з кожухами, що замикаються, слід встановлювати на негорючій основі.

Висота основи має бути не меншою 0,1 м від рівня землі.

9.63 Кожна ІГБУ, як із розміщенням балонів в будинку, так і поза ним повинна мати регулятор (редуктор) для зниження тиску газу, що з'єднується (встановлюється) безпосередньо на балоні. З'єднання балона з регулятором повинно бути жорстким.

Регулятори тиску, які встановлюються на балонах, розміщених всередині будинку, не повинні мати ЗСК.

9.64 Приєднання регулятора тиску на балонах, встановлених поза будинками, до сталевого газопроводу (вводу в будинок) слід передбачати за допомогою спеціально вигнутих сталевих, мідних або відпалених латунних трубок.

10 Додаткові вимоги до газопроводів у складних інженерно-геологічних умовах Підроблюванні території

10.1 При проектуванні систем газопостачання, що розміщуються над родовищами корисних копалин, де проводилися, проводяться або передбачаються гірничі розробки, необхідно керуватися, крім даних Норм, вимогами ДБН В.1.1-5, РДІ 204 УССР-025, а також відомчими нормативними документами з проектування будинків та споруд на підроблюваних територіях. Для газопроводів слід застосовувати тільки сталеві труби.

Дбн в.2.5- с.131

10.2 Проект газопроводу повинен мати в своєму складі гірничогеологічне обгрунтування, розроблене згідно з вимогами чинних нормативних документів та РДИ 204 УССР-025. Гірничогеологічне обгрунтування слід уточнювати через два роки після погодження проекту з організаціями, що погодили та затвердили його.

10.3 При проектуванні газопостачання об'єктів, що розміщуються на вказаних територіях, необхідно враховувати плани розвитку гірничих робіт на найближчі 20 років, під час розроблення робочої документації – на найближчі 10 років.

10.4 Прокладання газопроводів слід передбачати переважно територіями, на яких вже закінчився процес зрушення земної поверхні або підроблювання яких намічається на більш пізні терміни, а також територіями, де очікувані деформації земної поверхні будуть мінімальними.

10.5 Орієнтування трас газопроводів щодо напрямку простягання пластів слід здійснювати на підставі техніко-економічних розрахунків.

Траси газопроводів слід передбачати переважно поза проїжджою частиною території з врахуванням можливого розкриття траншей в період інтенсивних деформацій земної поверхні в результаті гірничих розробок.

10.6 Міцність та стійкість підземних газопроводів, що проектуються для прокладання на підроблюваних територіях, слід забезпечувати за рахунок:

- підвищення несучої спроможності газопроводу;

- збільшення рухливості газопроводу в грунті;

- зниження впливу деформуючого грунту на газопровід.

Перевагу слід надавати рішенням, що забезпечують максимальну безпеку населення.

10.7 Протяжність зони захисту газопроводу визначається довжиною мульди зрушення, збільшеною на 50 м в кожен бік від її межі.

10.8 Необхідність та обсяги будівельних заходів захисту газопроводів, які проектуються та експлуатуються, визначаються за результатами розрахунку газопроводів на міцність з врахуванням техніко-економічних обгрунтувань варіантів захисту газопроводів.

10.9 При газопостачанні споживачів, для яких перерви в подаванні газу неприпустимі з технологічних або інших причин, подавання газу слід передбачати від двох газопроводів, що прокладаються територіями, підроблювання яких починається в різний час, з обов'язковим кільцюванням газопроводів.

10.10 Для забезпечення рухливості підземних газопроводів в грунті та зниження силового впливу грунту, що деформується, на газопроводі передбачають:

  • встановлення компенсаторів;

  • застосування протикорозійного захисного покриття труби на основі полімерних матеріалів, екстрагованого або напиленого поліетилену;

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach