Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Споруди на газопроводах

4.104 Колодязі для розміщення запірної арматури на газопроводах слід передбачати з негорючих, вологостійких та біостійких матеріалів. Конструкцію та матеріал колодязів слід приймати за умови непроникнення в них грунтових вод та його вентилювання. Зовнішню поверхню стінок колодязів слід передбачати гладкою, обштукатуреною та покритою надійною гідроізоляцією.

4.105 В місцях проходів газопроводів крізь стінки колодязів слід передбачати футляри. Конструкція футлярів має відповідати вимогам 4.13, 6.22.

4.106 На підземних газопроводах, які прокладаються незабудованими ділянками населених пунктів для визначення місця розташування газопроводів слід встановлювати орієнтирні стовпчики з табличками-покажчиками, а для сталевих газопроводів також надземні контрольно-вимірювальні пункти (далі – КВП) для контролю за корозійним станом газопроводів. Стояки орієнтирних стовпчиків і КВП повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів, висотою не менше 1 м і встановлюватися на бетонній основі.

4.107 Для захисту від механічних пошкоджень контрольних трубок (далі – КТ), КВП, водовідвідних трубок конденсатозбірників, гідрозатворів та арматури слід передбачати ковери (захисні пристрої), які необхідно встановлювати на бетонній, залізобетонній або іншій основі, що забезпечує стійкість та виключає їх проосідання.

4.108 В місцях перетину підземними газопроводами повітряних ліній електропередач (далі – ЛЕП) установлення на газопроводах запірної арматури в колодязях, конденсатозбірниках та інших пристроях допускається по обидва боки від місця перетину на відстані від крайніх проводів ЛЕП напругою, м:

  • понад 1 до 35 кВ включно – не ближче 5;

  • понад 35 кВ – не ближче 10.

ДБН В.2.5- с.39

4.109 На виходах підземних газопроводів на стіни будинків (при улаштуванні вводів) біля стін будинків над газопроводами-вводами для можливості своєчасного виявлення витоків газу з підземних газопроводів слід передбачати установлення КТ.

Установлення КТ слід виконувати згідно з проектом з дотриманням технології їх монтажу.

У випадку, коли поліетиленовий газопровід-ввід і з’єднання поліетилен-сталь розміщено на стіні будинку у футлярі з отворами для відбирання проб повітря, встановлення КТ над газопроводом-вводом не вимагається. У наведеному випадку роль КТ виконує футляр з отворами.

Захист від корозії

4.110 Підземні сталеві газопроводи і резервуари СВГ слід захищати від грунтової корозії і корозії блукаючими струмами у відповідності з вимогами ДСТУ Б В.2.5-29:2006 та інструкції 320.03329031.008.

Підземні газопроводи повинні мати захисне ізоляційне покриття дуже посиленого типу. Конструкція (структура) та основні вимоги до захисного ізоляційного покриття мають відповідати ДСТУ Б В.2.5-29:2006 і розділу 11.

4.111 На підземних газопроводах слід передбачати установлення конструктивних елементів захисту КВП, повздовжніх та поперечних електрозрівнювальних перемичок, ізолюючих з'єднань (далі – ІЗ).

КВП слід встановлювати з інтервалом не більше, м:

- на газопроводах, прокладених територією міст, що мають джерела блукаючих струмів – 100, що не мають джерела блукаючих струмів – 150;

  • на газопроводах, прокладених територією селищ і сіл – 200;

  • на газопроводах, прокладених поза територією населених пунктів на прямолінійних ділянках – 500, а також:

  • в місцях поворотів газопроводів під кутом більше 450 і в місцях розгалужень;

  • в місцях максимального зближення газопроводів з джерелами блукаючих струмів (тягові підстанції, відсмоктувальні пункти, колійні дроселі, рейки);

  • в місцях перетинання газопроводів з рейковими шляхами електрифікованого транспорту (при перетинанні двох і більше рейкових шляхів – по обидва боки перетинання);

  • у разі переходу газопроводів через водні перешкоди шириною більше 75 м – на одному березі.

Необхідність установлення КВП в місцях перетинання газопроводів між собою та з іншими підземними металевими інженерними мережами (крім силових кабелів) вирішується проектною організацією залежно від корозійних умов.

С.40 ДБН В.2.5-

На територіях з удосконаленими дорожніми покриттями КВП слід виводити під ковер. За відсутності удосконаленого дорожнього покриття КВП установлюється в стійках з винесенням їх за смугу руху.

4.112 Для вимірювання захисних електропотенціалів розподільних газопроводів допускається використовувати газопровідні вводи, протяжність яких (від місця врізки в розподільний газопровід до ІЗ на стіні будинку) не перевищує 15 м.

4.113 При прокладанні підземних газопроводів в сталевих футлярах у місцях перетинання залізниць загальної мережі та автомобільних доріг I і II категорій, на футлярах слід передбачати захисне покриття дуже посиленого типу та електрохімічний захист.

У випадках перетинання газопроводами автодоріг та вулиць в населених пунктах на вимогу експлуатуючих дорожніх організацій безтраншейним (закритим) способом, де встановлення футлярів на газопроводах даними Нормами не вимагається, і футляр є тільки засобом зберігання захисного ізоляційного покриття сталевого і поверхні поліетиленового газопроводів в процесі будівництва, ізоляція та електрозахист таких футлярів не вимагається.

4.114 Для усунення неконтрольованих контактів газопроводу із землею через металеві конструкції будинку та інженерні мережі слід передбачати ІЗ:

- на надземній частині підйому та опуску газопроводів на житлових, громадських і промислових будинках, а також на опорах, мостах і естакадах;

- на входах і виходах газопроводу із землі біля ГРП, ГРПБ, ШРП.

На надземній частині підйомів газопроводів на житлові, громадські та промислові будинки ІЗ рекомендується установлювати після запірної арматури по ходу газу.

Допускається у разі переходу підземних газопроводів в надземні замість ІЗ застосовувати ізоляцію газопроводів від опор і конструкцій діелектричними прокладками.

4.115 Розміщення ІЗ слід передбачати на зовнішніх газопроводах на висоті не більше 2,2 м.

4.116 Допускається установлення ІЗ на вводах і виводах із ГРП (ГРПБ), у колодязях, обладнаних спеціальними електроперемичками з виводами під окремо розташовані контактні пристрої для можливості шунтування фланцевих з'єднань під час виконання ремонтних робіт у колодязі.

4.117 Відстань від установок електрохімічного захисту та від їх контактних пристроїв до резервуарів СВГ слід приймати не менше 5 м, а до підземних газопроводів – за рішенням проектної організації, виходячи з конкретних умов.

4.118 Протектори, які застосовуються для захисту сталевих резервуарів СВГ від корозії, допускається передбачати як основні заземлювачі захисту від прямих ударів блискавки. При цьому слід керуватися вимогами ДСТУ Б.В.2.5-38:2008.

ДБН В.2.5- с.41

4.119 Електроперемички між газопроводами, які прокладені в землі виконуються роз’ємними і кабельними під ковер.

4.120 Надземні газопроводи та резервуари СВГ слід захищати від атмосферної корозії згідно вимог ДСТУ Б В.2.5-29:2006.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach