Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопостачання житлових будинків

6.27 При проектуванні нових і реконструкції житлових будинків до 10 поверхів включно дозволяється встановлення газових плит в кухнях квартир. Приміщення кухонь при проектуванні нових житлових будинків повинні бути висотою не менше 2,5 м, мати вікно з кватиркою (фрамугою), витяжний вентиляційний канал, який забезпечує повітрообмін не менше 90 м3/год.

Мінімальна площа кухні в однокімнатній квартирі повинна бути 7 м2, двох та більше кімнатних – 8 м2.

6.28 В житлових будинках до 10 поверхів включно в квартирах, які розташовані в 2-х рівнях в кухнях розташованих під житловими кімнатами дозволяється встановлювати газову плиту. В цих квартирах для запобігання поширення з кухні повітря забрудненого СО та NOх в приміщення верхнього поверху, необхідно передбачати встановлення в кухні витяжного вентилятора з викидом повітря в атмосферу.

6.29 В існуючих житлових будинках дозволяється встановлення газових плит в кухнях висотою не менше 2,2 м, що мають вікно з кватиркою (фрамугою), витяжний вентиляційний канал, який забезпечує повітрообмін не менше 90 м3/год та об’єм не менше, м3:

- для газової плити з двома пальниками – 12;

- те ж з трьома або чотирма пальниками – 15.

При відсутності в кухні витяжного вентиляційного каналу, необхідно передбачати загратований отвір в зовнішній стіні кухні площею не менше 0,02 м2.

ДБН В.2.5- с.59

6.30 В існуючих одноквартирних житлових будинках допускається встановлення газових плит в приміщеннях кухні, що відповідають вимогам 6.29 і мають висоту менше 2,2 м до 2,0 м включно, якщо ці кухні мають об’єм у 1,25 рази більше вказаного 6.29.

6.31 Допускається встановлення тільки газових плит у приміщеннях будов, розташованих поза житловими будинками (літніх кухнях, господарських приміщеннях), при цьому таке приміщення повинно відповідати вимогам 6.29, 6.30 і бути не нижче ІІІ ступеня вогнестійкості.

6.32 Для гарячого водопостачання слід передбачати проточні або ємкісні газові водонагрівачі, для опалення та гарячого водопостачання – малометражні опалювальні котли, а для опалення – малометражні опалювальні котли, конвектори, калорифери та інше опалювальне обладнання , призначене для роботи на газовому паливі.

6.33 Допускається переведення на газове паливо малометражних (малогабаритних) опалювальних котлів заводського виготовлення, призначених для твердого або рідкого палива. Переобладнанні на газове паливо вказані опалювальні апарати повинні бути обладнані газовими пальниками з автоматикою безпеки, яка відповідає вимогам розділу 11.

В одному приміщенні житлових будинків не допускається установлення більше двох ємкісних газових водонагрівачів або двох малометражних опалювальних котлів або двох інших типів опалювального газового обладнання.

Встановлення газового обладнання в декількох приміщеннях для роботи на загальну систему водяного теплопостачання не допускається.

6.34 При будівництві, реконструкції та для існуючих багатоквартирних житлових будинків висотою до 10-ти поверхів включно дозволяється для опалення та гарячого водопостачання приміщень передбачати газове опалювальне обладнання (одно- або двоконтурне), заводського виготовлення з герметичною камерою згоряння і відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку (за схемою, передбаченою заводом-виготовлювачем) за умови влаштування такого обладнання у всіх квартирах будинку.

При будівництві, реконструкції та для існуючих багатоквартирних житлових будинків висотою до 5-ти поверхів включно дозволяється для опалення та гарячого водопостачання приміщень передбачати газове опалювальне обладнання (одно- або двоконтурне) з відведенням продуктів згоряння в індивідуальний димохід.

При будівництві, реконструкції та для існуючих одноквартирних житлових будинків, сільських садибних будинків, котеджів, дачних та садових будинків дозволяється:

С.60 ДБН В.2.5

- для опалення приміщень передбачати газове опалювальне обладнання (одно- або двоконтурне) з відведенням продуктів згоряння в димохід;

- передбачати: газове опалювальне обладнання (одно- або двоконтурне), газові конвектори та калорифери заводського виготовлення з герметичною камерою згоряння і відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку (за схемою, передбаченою заводом-виготовлювачем) на будь-яких поверхах будинку.

При реконструкції системи газопостачання при влаштуванні індивідуального опалення чи гарячого водопостачання необхідно передбачити гідравлічний розрахунок.

Вказані будинки повинні бути не нижче ІІІ ступеня вогнестійкості.

Приміщення будинків, в яких передбачається встановлення газового обладнання повинні відповідати вимогам 6.29, 6.30 та 6.32.

При встановленні в житлових приміщеннях односімейних житлових будинків, будинків сезонного типу, дачних та садових будинків газових конвекторів (калориферів) подачу газу до них слід передбачати відгалуженням, на якому в місці приєднання до газопроводу в кухні після газового лічильника або газового стояка слід встановлювати запірний пристрій.

З’єднання труб, що прокладаються в житлових та не житлових приміщеннях мають бути зварними. Різьбові з’єднання (гнучкі шланги) допускаються тільки в місцях підключення опалювального обладнання до газопроводу та при встановленні запірного пристрою перед опалювальним обладнанням.

6.35 Пальники газового опалювального обладнання слід оснащувати автоматикою безпеки та регулювання, які відповідають розділу 11.

Встановлення газового опалювального обладнання необхідно виконувати за схемою заводу-виготовлювача та вимог п. 6.37, 6.38, 6.44, 6.46, 6.47.

6.36 Встановлення газових водонагрівачів, опалювальних котлів та опалювальних апаратів з відведенням продуктів згоряння в димохід або через зовнішню стіну слід передбачати в кухнях або у паливних, які призначені для їхнього розміщення і відповідають вимогам 6.27, 6.32, 6.38.

ДБН В.2.5- с.61

6.37 Встановлення газового опалювального обладнання сумарною тепловою потужністю до 30 кВт включно дозволяється передбачати в приміщенні кухні (незалежно від наявності плити та проточного водонагрівача) або у паливній об’ємом не менше 7,5 м3з витяжкою не менше 3-х кратного повітрообміну в годину.

Внутрішній об’єм кухні при установленні опалювального обладнання з відведенням продуктів згоряння в димохід, повинен бути на 6 м3більше, передбаченого 6.29.

6.38 При застосуванні для опалення та гарячого водопостачання житлових будинків газового опалювального обладнання тепловою потужністю від 30 кВт до 200 кВт включно, вказане обладнання слід застосовувати з відведенням продуктів згоряння в димохід, встановлювати його у відокремлених або прибудованих до житлових будинків приміщеннях паливних, що відповідають вимогам 6.40 та 6.43. Для односімейних житлових будинків дозволяється застосовувати газове опалювальне обладнання з відведенням продуктів згоряння в димохід та з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку та встановлювати його у відокремлених, прибудованих або вбудованих паливних, що відповідають вимогам 6.40 та 6.43.

6.39 Паливні повинні відповідати таким вимогам:

- висота приміщення – не менше 2,5 м;

- наявність природної вентиляції з розрахунку: витяжка – в об’ємі трикратного повітрообміну за годину; приплив – в об’ємі витяжки плюс додаткову кількість повітря для горіння газу (у випадку забирання повітря із приміщення);

- розміри витяжних та припливних пристроїв слід визначати розрахунком;

- об’єм паливних слід передбачати не менше наведеного в таблиці 9.

Паливні слід обладнувати сигналізаторами загазованості паливним і чадним газами та швидкодіючими запірними клапанами на вводі.

Таблиця 9

Сумарна теплова потужність опалювального газового обладнання, кВт

Об’єм приміщення, м3

до 30

7,5

понад 30 до 60 включно

13,5

понад 60 до 200 включно

З умов розміщення й експлуатації газового обладнання, але не менше 15,0

С.62 ДБН В.2.5-

6.40 Паливні для розміщення опалювального обладнання сумарною тепловою потужністю від 30 до 200 кВт включно повинні мати природне освітлення з розрахунку скління 0,03 м2 на 1 м3 об’єму приміщення та мати огороджуючі від суміжних приміщень протипожежні перегородки 1 типу та перекриття 3 типу.

6.41 Окремо розташовані та прибудовані паливні, в яких розміщується опалювальне газове обладнання, повинні бути не нижче IV ступеню вогнестійкості і обладнуватись первинними засобами пожежогасіння згідно 6.63.

6.42 При розміщенні опалювального обладнання в паливній , прибудованій до житлового будинку, додатково до вимог 6.40 та 6.41, слід виконувати наступне:

- прибудову слід розміщувати біля стіни будинку на відстані по горизонталі та вертикалі від віконних та дверних отворів не менше 1 м;

- стіна прибудови не повинна бути зв’язаною зі стіною житлового будинку.

6.43 Відстані від будівельних конструкцій приміщень до побутових газових плит та опалювального газового обладнання слід передбачати згідно з паспортами підприємств-виготовлювачів, вимог пожежної безпеки, зручності монтажу, експлуатації та ремонту і цих Норм.

6.44 Встановлення газової плити слід передбачати біля стіни із негорючих матеріалів на відстані не менше 6 см. Допускається встановлення газової плити біля стін з горючих матеріалів та стін, ізольованих негорючими матеріалами (покрівельною сталлю по негорючому теплоізоляційному матеріалу товщиною не менше 3 мм, штукатуркою, тощо) на відстані не менше 7 см. Ізоляція передбачається від підлоги і повинна виступати за габарити плити на 10 см з кожного боку по горизонталі і не менше 80 см зверху.

Відстань між газовою плитою та неізольованою стіною (перегородкою) з горючих матеріалів повинна бути по горизонталі не менше 1 м.

6.45 Встановлення настінного газового обладнання для опалення та гарячого водопостачання слід передбачати:

- на стінах із негорючих матеріалів на відстані не менше 2 см від стіни (у тому числі від бокової стіни);

- на стінах із горючих матеріалів, ізольованих негорючими матеріалами (покрівельною сталлю по негорючому теплоізоляційному матеріалу товщиною не менше 3 мм, штукатуркою, тощо) на відстані не менше 3 см від стіни (у тому числі від бокової стіни).

Ізоляція повинна виступати за габарити корпусу обладнання по горизонталі на 10 см і 70 см зверху.

6.46 Встановлення газового обладнання для поквартирного опалення слід передбачати на відстані не менше 10 см від стіни із негорючих матеріалів та від стін із горючих матеріалів, захищених згідно 6.45.

ДБН В.2.5- с.63

Допускається встановлення даного обладнання біля стін із горючих матеріалів без захисту на відстані не менше 25 см.

При встановленні вищевказаного обладнання на підлозі з дерев'яним покриттям, остання повинна бути ізольована негорючими матеріалами. Ізоляція підлоги повинна виступати за габарити корпусу обладнання на 10 см.

6.47 Відстань у просвіті від виступаючих частин газового обладнання по фронту і в місцях проходу повинна бути не меншою 1 м.

6.48 Допускається переведення на газове паливо опалювальних та опалювально-варильних печей за умови, що вони відповідають вимогам, які затверджені в установленому порядку.

Газові пальники, які встановлюються в топках опалювальних та опалювально-варильних печей, повинні бути оснащені автоматикою безпеки по відключенню пальників при загасанні полум’я і порушені тяги в димоході (згідно з вимогами ГОСТ 16569).

Подання газу до опалювальних печей слід передбачати єдиним самостійним відгалуженням до всіх опалювальних печей, на якому в місці приєднання до газопроводу на виході із газового лічильника (або газового стояка) необхідно встановлювати запірний пристрій. Приміщення, в які виходять топки опалювальних та опалювально-варильних печей, що газифікуються, повинні мати вікно з кватиркою, або витяжний вентиляційний канал. Перед піччю слід передбачати прохід шириною не менше 1 м.

6.49 Влаштування димоходів повинно відповідати СНиП 2.04.05, як для опалювальних печей. В разі приєднання газових приладів з відведенням продуктів згоряння в димохід, слід керуватися вимогами додатку Ж.

6.50 Для припливу повітря в приміщення, де знаходяться газові прилади та опалювальні апарати з відведенням продуктів згоряння в димохід, слід передбачати в нижній частині дверей або стіни, що виходять в суміжне нежиле приміщення, решітку, або зазор між дверима та підлогою, або решітку, встановлену в зовнішній стіні приміщення. В останньому випадку пристрій для забирання повітря має відповідати вимогам розділу 4 СНиП 2.04.05.

Ці вимоги не поширюються на приміщення, в яких встановлюється опалювальне обладнання з герметичною камерою згоряння, де забирання повітря для горіння та відведення продуктів згоряння газу здійснюється через зовнішню стіну будинку.

Розмір живого перерізу припливного пристрою слід визначати розрахунком, при цьому він повинен бути не меншим, м2:

- для кухонь, в яких встановлена газова плита, проточний водонагрівач та опалювальні газові апарати сумарною потужністю до 30 кВт включно – 0,02;

- для паливних, в яких встановлені опалювальні газові апарати, сумарною потужністю понад30 до 200 кВтвключно– 0,025.

С.64 ДБН В.2.5-20-

Ці вимоги не поширюються на приміщення, в яких установлюється опалювальне обладнання з герметичною камерою згоряння, де забирання повітря для горіння та відведення продуктів згоряння газу здійснюється через зовнішню стіну будинку (приміщення).

6.51 Можливість застосування та умови розміщення побутових газових приладів, не вказаних у цьому розділі, слід визначати з врахуванням призначення приладів, їх теплової спроможності, необхідності відведення продуктів згоряння та інших параметрів, які нормуються цим розділом.

6.52 У випадку встановлення в кухнях та інших приміщеннях житлових будинків проточних та ємкісних газових водонагрівачів, малометражних опалювальних котлів та інших типів опалювального газового обладнання, призначених для роботи на газовому паливі, з відведенням продуктів згоряння у димоході, слід передбачати контроль мікроконцентрацій чадного газу (0,01 об’ємних процентів СО) шляхом встановлення квартирних сигналізаторів з виведенням на індивідуальну попереджувальну сигналізацію.

В газифікованих населених пунктах в газифікованих та негазифікованих житлових будинках, розташованих на відстані до 50 м включно по обидва боки від підземного газопроводу, рекомендується передбачати контроль довибухонебезпечних концентрацій газу 20% нижньої концентраційної межі займистості (далі – НКМЗ) шляхом встановлення сигналізаторів в підвалах та інших підпіллях, а при відсутності підвалів та технічних підпіль – в цокольних поверхах, з виведенням звукової та світлової сигналізації на фасад будинку або з виведенням аварійного сигналу на об’єднану диспетчерську службу (далі ОДС) при її наявності. Встановлення сигналізаторів слід здійснювати згідно з „Технічними вимогами та правилами щодо застосування сигналізаторів до вибухонебезпечних концентрацій паливних газів і мікроконцентрацій чадного газу у повітрі приміщень житлових будинків та громадських будинків і споруд”.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach