Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газорегуляторні установки

5.26 ГРУ слід розміщувати у вільних та доступних для обслуговуючого персоналу приміщеннях із природним та штучним освітленням. Основний прохід між огорожею та виступаючими частинами ГРУ має бути не меншим 1м.

При розміщенні ГРУ на площадках, розташованих вище рівня підлоги більше ніж на 1,5 м, до ГРУ слід забезпечувати доступ з двох боків окремими східцями з поручнями висотою не менше 1,2 м.

Обладнання ГРУ необхідно захищати від механічних пошкоджень. Місце розміщення ГРУ необхідно освітлювати.

Розміщення ГРУ під сходовими маршами не допускається.

ДБН В.2.5- с. 47

5.27 ГРУ з вхідним тиском газу до 0,6 МПа включно допускається розміщувати в газифікованих виробничих приміщеннях (цехи, котельні і т.п.), що відносяться за пожежною небезпекою до категорій Г та Д, в яких розташовано газовикористовувальні установки або в суміжних приміщеннях тих же категорій, з’єднаних з ними відкритими прорізями.

Розміщення ГРУ в житлових і громадських будинках не допускається.

5.28 Кількість ГРУ, що розміщуються в одному приміщенні котельної, цеху або інших будинків не обмежується. Одна ГРУ має містити не більше двох ліній редукування.

5.29 Дозволяється розміщення ГРУ безпосередньо біля кожного теплового агрегату для подавання газу тільки до його газових пальників.

5.30 Дозволяється подавання газу від ГРУ, розміщених в приміщеннях категорії Г та Д, до агрегатів розташованих в інших приміщеннях цього будинку, за умови, що ці агрегати працюють в однакових режимах тиску газу. У приміщеннях, де знаходяться агрегати та ГРУ, необхідно забезпечувати цілодобовий доступ персоналу, відповідального за безпечну експлуатацію газового обладнання.

5.31 На промислових підприємствах, за наявності в них власних газових служб, дозволяється подавання газу однакового тиску від ГРУ, розташованого в одному будинку, до об’єктів розміщених в інших окремо розташованих будинках за умови цілодобового чергування осіб, відповідальних за газове господарство.

5.32 Вентиляція приміщень, де розміщуються ГРУ, має відповідати вимогам основного виробництва.

5.33 Допускається установлення в виробничих будинках, в тому числі в котельнях газорегуляторних пунктів шафового типу замість ГРУ, у разі виконання таких умов:

- суцільні двері шафи необхідно замінити сітчастими або демонтувати;

- скидні трубопроводи від запобіжних скидних клапанів (далі – ЗСК) та від запобіжних запірних клапанів, (далі – ЗЗК), які конструктивно виконані таким чином, що для відкриття їх потрібно скидати газ, необхідно вивести за межі приміщення відповідно з вимогами цих Норм, що ставляться до скидних та продувних трубопроводів.

Не допускається встановлення в будинках будь-якого призначення ШРП замість ГРУ з вмонтованими ЗЗК типу ПКК-40, конструкція яких вимагає для підняття клапана скидання газу в приміщення.

С. 48 ДБН В.2.5-

Обладнання грп, грпб, шрп та гру

5.34 ГРП, ГРПБ, ШРП, ГРУ, КБРТ повинні мати три ступені захисту споживача від підвищення тиску газу (регулятор, ЗСК та ЗЗК) і дві ступені захисту від зниження тиску газу (регулятор та ЗЗК).

5.35 У ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ слід передбачати встановлення: фільтра, ЗЗК, регуляторів тиску газу, ЗСК, запірної арматури, контрольно-вимі­рювальних приладів (далі – КВП), приладів обліку витрат газу, при необхідності, а також улаштування обвідних газопроводів (байпасів). Встановлення лічильників для обліку витрат газу слід виконувати згідно з паспортами та рекомендаціями заводів-виробників.

При застосуванні комбінованих регуляторів тиску, в конструкції яких передбачено ЗСК та ЗЗК, встановлення додаткових ЗСК та ЗЗК не потрібно.

Допускається не передбачати установлення ЗЗК в ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ промислових підприємств, якщо за умовами виробництва не допускаються перерви в подаванні газу. У таких випадках необхідним є встановлення сигналізації щодо підвищення та зниження тиску газу понад допустимих меж.

Допускається не передбачати установлення фільтрів в ГРУ, якщо подавання газу на підприємство здійснюється через ГРП, ГРПБ, ШРП і довжина газопроводів від них до ГРУ не перевищує 1000 м.

Для ГРП і ГРПБ із вхідним тиском газу понад 0,6 МПа та пропускною здатністю більше 5000 м3/год замість байпасу необхідно передбачати влаштування додаткової резервної лінії редукування.

5.36 На обвідному газопроводі (байпасі) необхідно передбачати встановлення послідовно двох запірних пристроїв, а між ними встановлення манометра.

Діаметр обвідного газопроводу повинен бути не меншим діаметра сідла клапана регулятора тиску газу.

5.37 ШРП, що застосовуються в системах газопостачання населених пунктів (крім ШРП для окремого житлового будинку), повинні мати дві лінії редукування газу – робочу та резервну.

В ШРП, призначених для постачання газом окремих промислових і сільськогосподарських підприємств та котелень, газовикористовувальне обладнання, які мають автоматичні системи безпеки, допускається передбачати одну лінію редукування газу з байпасом.

В КБРТ влаштування байпасу не вимагається.

5.38 Для редукування можуть застосовуватися такі пристрої:

- регулятори тиску газу з односідельним клапаном;

- регулятори тиску газу з двосідельними клапанами;

- поворотні заслінки з електронним регулятором та виконавчим механізмом.

ДБН В.2.5- с. 49

Конструкція ЗЗК має виключати самовільне відкриття запірного органу без втручання обслуговуючого персоналу.

ЗСК можуть бути мембранними та пружинними.

Пружинні ЗСК слід забезпечувати пристроєм для їх примусового відкриття.

Фільтри, що встановлюються в ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ, повинні мати штуцери для приєднання КВП або інших пристроїв для визначення перепаду тиску на фільтрі, що характеризує ступінь засміченості фільтруючої касети, при максимальній витраті газу.

5.39 При виборі обладнання ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ необхідно враховувати:

- для запірної та іншої арматури фільтрів, приладів КІП і А тощо – максимальний тиск газу на який розрахована система газопостачання;

- розрахунковий тиск газу перед ГРП (ГРУ) в точці приєднання до розподільчого газопроводу згідно схеми гідравлічного розрахунку газопроводів. Після ГРП (ГРУ) згідно прийнятої системи газопостачання;

- склад газу, його густину, температуру точки роси, теплоту згоряння;

- втрати тиску на тертя в газопроводі від місць підключень до вводів їх в ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ;

- температурні умови експлуатації обладнання та КВП.

5.40 Визначення пропускної спроможності регуляторів тиску виконується по максимально розрахунковим витратам газу споживачами та фактичним тискам газу перед та після регуляторів тиску. Регулятори тиску слід приймати з пропускною спроможністю на 15–20% більше максимальної розрахункової витрати газу.

Вибраний регулятор тиску газу необхідно перевіряти на стійкість його роботи при мінімальній розрахунковій (відповідно до проекту) витраті газу.

5.41 Пропускна спроможність фільтра має визначатися виходячи з максимального допустимого перепаду тиску, зазначеного в паспорті фільтра.

5.42 Вибір типу ЗЗК визначається параметрами газу, що проходить через регулятор тиску: максимальний тиск газу на вході в регулятор, вихідний тиск газу із регулятора, який підлягає контролю, діаметр вхідного патрубка регулятора.

Встановлювати ЗЗК слід передбачати перед регулятором тиску.

5.43 Кількість ЗСК та їх пропускна спроможність визначаються у відповідності з ГОСТ 12.2.085.

Кількість газу, що підлягає скиданню ЗСК, слід визначати:

- за наявності перед регулятором тиску ЗЗК - за формулою:

Q > 0,0005 Qd, (6)

де Q - кількість газу, що підлягає скиданню ЗСК протягом години, м3/год

(при 0 0С і 0,10132 МПа);

С. 50 ДБН В.2.5-

Qd - розрахункова пропускна спроможність регулятора тиску, м3/год

(при 0 0С і 0,10132 МПа);

- за відсутності перед регулятором тиску ЗЗК – за формулами:

а) для регуляторів тиску з золотниковими клапанами

Q > 0,01 Qd, (7)

б) для регулювальних заслінок з електронними регуляторами

Q > 0,02 Qd, (8)

За необхідності установлення в ГРП (ГРУ) паралельно декількох регуляторів тиску кількість газу, що підлягає скиданню ЗСК, слід визначати за формулою:

Q' > Q · n, (9)

де Q' - необхідна сумарна кількість газу, що підлягає скиданню ЗСК протягом години, м3/год (при 0 0С і 0,10132 МПа);

n - кількість регуляторів тиску газу, шт.;

Q - кількість газу, що підлягає скиданню ЗСК протягом години для кожного регулятора, м3/год (при 0 0С і 0,10132 МПа).

Пропускну спроможність ЗСК слід визначати за даними заводів-виготовлювачів або за розрахунками.

Установку ЗСК необхідно передбачати за регуляторами тиску, а за наявності приладу обліку обсягу витрат газу – після нього.

Перед ЗСК необхідно передбачати запірний пристрій, який повинен знаходитися у відкритому положенні і бути запломбованим.

5.44 У ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ слід передбачати встановлення показувальних приладів для виміру вхідного та вихідного тисків газу, а також його температури.

У ШРП можуть застосовуватися переносні вимірювальні та реєструвальні прилади. Це питання вирішується проектною організацією за погодженням з службами експлуатації.

5.45 У ГРП, ГРПБ, ШРП та ГРУ слід передбачати систему продувних та скидних трубопроводів.

Продувні трубопроводи слід розміщувати:

- на вхідному газопроводі всередині ГРП після першого запірного пристрою;

- на обвідному газопроводі (байпасі) між двома запірними пристроями;

- на ділянках газопроводу з обладнанням, що вимикається для виконання профілактичного огляду та ремонту.

Умовний діаметр продувного трубопроводу повинен бути не менше 20 мм.

Допускається об'єднувати продувні трубопроводи однакового тиску в загальний продувний трубопровід.

ДБН В.2.5- с.51

Умовний діаметр скидного трубопроводу, який відводить газ від ЗСК, повинен визначатися розрахунком, але бути не меншим умовного діаметру вихідного патрубка клапана.

Продувні та скидні трубопроводи слід виводити назовні в місця, що забезпечують безпечні умови розсіювання газу, але не менше ніж на 1 м вище карнизу даху або парапету будинку.

Продувні та скидні трубопроводи повинні мати мінімальну кількість поворотів. На кінцях продувних та скидних трубопроводів слід передбачати пристрої, що виключають попадання атмосферних опадів в ці трубопроводи.

5.46 Трубопроводи, що відводять газ від ЗСК в ШРП, встановлених на опорах, слід виводити на висоту не менше 4 м від рівня землі, а при розміщенні ШРП на стіні будинку – на 1 м вище карниза або парапету будинку.

5.47 Трубопроводи для відведення газу від ЗСК КБРТ слід виводити для:

- установлених на стінах житлових будинків – на висоту вище 1 м карнизу або парапету будинку;

- установлених на опорі – на висоту не менше 3 м від рівня землі.

Допускається виведення скидного газопроводу від КБРТ, що встановлюється на опорі, за стінку шафи.

Умовний діаметр скидного трубопроводу визначається розрахунком і має бути не меншим діаметра вихідного патрубка ЗСК.

5.48 Для ШРП пропускною спроможністю до 500 м3/год включно допускається приєднання скидного газопроводу до штуцерів скидних клапанів комбінованих регуляторів тиску і КБРТ через гумовий рукав. При цьому проходження рукава через стінку шафи не допускається.

5.49 Електрообладнання та електроосвітлення ГРП і ГРПБ має відповідати вимогам ПУЕ та даного підрозділу.

За надійністю електропостачання ГРП та ГРПБ населених пунктів слід відносити до ІІІ категорії, а ГРП та ГРПБ промислових підприємств – до категорії основного виробництва.

5.50 КВП з електричним вихідним сигналом та електрообладнання, що розташовуються в приміщеннях ГРП та ГРПБ з вибухонебезпечними зонами, слід передбачати у вибухозахисному виконанні.

КВП з електричним вихідним сигналом у нормальному виконанні слід розташовувати зовні поза вибухопожежонебезпечною зоною в шафі (ящику), що замикається, виготовленій з негорючих матеріалів, або у відособленому приміщенні ГРП та ГРПБ, прибудованому до протипожежної газонепроникної (у межах примикання) стіни ГРП та ГРПБ.

Ввід імпульсних газопроводів у таке приміщення слід передбачати через розділювальні пристрої, конструкція яких виключає можливість попадання газу в приміщення КВП, або з установленням дросельних шайб з діаметром отвору не більше 0,3 мм на кожному імпульсному газопроводі.

С. 52 ДБН В.2.5-

Встановлення дросельних шайб на імпульсних газопроводах до витратомірів не допускається.

В місцях проходу імпульсних газопроводів через стіну, що відокремлює приміщення КВП від приміщення регуляторів, слід передбачати ущільнення, яке виключає можливість проникнення газу через стіну.

5.51 За наявності телефонного зв'язку установлення телефонного апарату слід передбачати поза приміщенням регуляторів або зовні будинку у ящику, що замикається.

Допускається встановлення телефонного апарату у вибухозахисному виконанні безпосередньо в приміщенні регуляторів.

5.52 Вводи в ГРП та ГРПБ мереж електропостачання та зв'язку слід передбачати згідно НПАОП 0.00-1.32 кабелем як для об'єктів, які по захисту від блискавки належать до II категорії.

5.53 Необхідність влаштування захисту від блискавки ГРП в окремо розташованих будинках та контейнерах (блоках) повинно визначатися відповідно вимог РД 34.21.122. Категорія захисту від блискавки ГРП – II.

Для ШРП та КБРТ, встановлених на металевих або залізобетонних опорах в зоні блискавкозахисту інших споруд, улаштування захисту від блискавки та додаткове заземлення не вимагається.

5.54 При компонуванні обладнання ГРП та ГРУ необхідно передбачати можливість доступу до обладнання для монтажу, обслуговування та ремонту.

Відстань між паралельними рядами обладнання слід приймати не менше 0,4 м у просвіті. Ширина основного проходу в приміщенні ГРП і з боку обслуговування ГРУ повинно бути не меншою 0,8 м.

Для обслуговування обладнання, розміщеного на висоті більше 1,5 м, слід передбачати площадки зі східцями, що мають поручні висотою не менше 1,2 м.

Газопроводи ГРП слід фарбувати у кольори згідно з ГОСТ 14202.

5.55 Вхідні і вихідні газопроводи ГРП і ГРПБ слід передбачати надземними. В місцях проходів газопроводів крізь зовнішні стіни ГРП і ГРПБ слід передбачати футляри з урахуванням вимог 6.22. На вхідному і вихідному газопроводах ГРП і ГРПБ слід передбачати установлення запірної арматури згідно вимог 4.103. За запірною арматурою необхідно встановлювати ІЗ, а перед ІЗ передбачати між вхідним і вихідним газопроводами роз’ємну електроперемичку. У разі встановлення запірної арматури на вхідному та вихідному газопроводах в колодязях, встановлення ІЗ слід передбачати згідно 4.116.

5.56 Майданчики, на яких розміщено ШРП, та майданчики із запірною арматурою, яка розміщена поза ГРП, в надземному виконанні, повинні мати тверде покриття в межах огорожі.

ДБН В.2.5- с.53

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach