Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопроводи та газове обладнання для газополум’яного оброблення металу

6.92 Подавання газу для робіт з газополум’яного оброблення металів відкритим полум'ям (газове зварювання, газове роздільне та поверхневе кисневе різання, газове наплавлення, газове паяння, газове полум'яне загартування, нанесення термостійких покриттів, газова металізація, газове нагрівання, у т. ч. металу перед згинанням тощо) повинно здійснюватися газопроводом або від розподільних рамп з кількістю робочих місць понад 10 та від балонних установок (коли недоцільним є влаштування газопроводу) з кількістю робочих місць не більше 10. В одному приміщенні цеху та інших виробничих будівлях допускається розміщення не більш 10 однобалонних установок.

6.93 В трубопроводах, що подають газоподібне паливо до пальників для різання та зварювання металів, для забезпечення вибухобезпеки слід передбачати установлення вогнеперепинювачів.

6.94 Газорозбірні пости можуть бути стаціонарними та пересувними. Стаціонарні пости можуть розміщуватися в місцях використання газу, на стінах, колонах та спеціальних конструкціях на відстані не менше 1 м від ізольованих проводів та електрокабелів і не менше 2 м від оголених проводів.

6.95 Стаціонарні газорозбірні пости слід розміщувати в металевих шафах з отворами для вентиляції. Шафи слід фарбувати олійною фарбою в червоний колір та надписувати білою фарбою – «Горючий газ», «Вогненебезпечно».

Відстані між шафами газорозбірних постів горючого газу та кисню повинні бути не менше 0,15 м. Шафи слід розміщуватися на висоті не менше 0,6 м від підлоги до низу шафи.

Підходи до всіх газорозбірних постів повинні бути вільними. Встановлення балонів в проходах та проїздах не допускається.

6.96 Стаціонарні газорозбірні пости необхідно оснащувати захисними клапанами, рідинними затворами закритого типу, затворами сухого типу або зворотними клапанами та відповідною запірною арматурою. Застосування рідинних затворів відкритого типу не допускається.

До одного захисного пристрою може бути приєднаний тільки один пальник або один різак. Якщо газорозбірний пост живить машини, які обслуговуються одним оператором, то кількість пальників (різаків) залежить від пропускної здатності запобіжного пристрою.

Запобіжні пристрої мають бути заводського виготовлення і відповідати технічним умовам на їх виготовлення.

ДБН В.2.5- с.73

6.97 Тиск газу, що подається газопроводом до робочого посту (постів) не повинен перевищувати 0,15 МПа і бути не меншим 0,05 МПа.

При тиску газу понад 0,15 МПа на газопроводі слід установлювати регулятор для зниження тиску.

При живленні робочого посту від балону, на балоні треба встановлювати регулятор, призначений для тиску газу, який використовується.

6.98 Регулятори тиску газу, що входять в комплект газовикористовувального агрегату для газополум’яного оброблення металів, а також конструкції, на яких розміщені такі регулятори та запірні пристрої (газорозподільні щити), не відносяться до ГРУ і на них не розповсюджуються вимоги, які ставляться до ГРУ.

6.99 Для пересувних газорозбірних постів дозволяється встановлення на одному візку спеціальної конструкції одного балону з горючим газом та одного балону з киснем. При цьому балони повинні бути закріплені так, щоб запобігти ударів між собою або падінню балонів.

6.100 Максимально допустима температура балона СВГ не повинна перевищувати 45 С.

Балони, які встановлюються в приміщеннях, повинні знаходитися від радіаторів опалення та інших опалювальних приладів на відстанях не менше 1 м, а від джерел тепла з відкритим вогнем – не менше 5 м.

6.101 Переносні пальники та пересувні агрегати приєднуються до газопроводів та балонів СВГ за допомогою гумових рукавів за ГОСТ 9356, класу 1 на тиск 0,6 МПа, або за іншими стандартами та технічними умовами, якщо вони за технічними властивостями мають показники не нижче за ГОСТ 9356.

Довжина рукавів повинна не перевищувати 30 м. Вони повинні складатися не більше ніж із трьох окремих рукавів, з’єднаних між собою гофрованими двосторонніми ніпелями. Мінімальна довжина окремих рукавів повинна бути не менше 3 м. Кінці рукавів слід надійно закріплювати на газопроводі і на пальнику хомутами.

Крім крана, встановленого на пальнику або пересувному агрегаті, слід передбачати запірний кран, розташований біля місця приєднання рукава.

6.102 Роботи з газополум’яного оброблення металів відкритим полум'ям допускаються на відстанях по горизонталі не менше, м:

- від групових газобаллонних установок – 10;

- від окремих балонів з киснем і горючими газами – 5;

- від газопроводів і гумотканних рукавів, а також від газорозбірних постів при ручних роботах – 3, при механічних роботах – 1,5.

Відстані стосуються газополум’яних робіт, коли полум'я та іскри спрямовані в бік, протилежний джерелу живлення газом.

С. 74 ДБН В.2.5-

У випадку спрямування полум’я та іскор в бік джерела живлення газом, останнє необхідно огороджувати щитами (ширмами) із негорючих матеріалів або вказувати відстані, які повинні бути збільшені вдвічі.

6. 103 При виконанні газополум’яних робіт в замкнутих об’ємах (відсіках, котлах, резервуарах) слід передбачати «примусову» вентиляцію, яка б запобігала концентрації шкідливих речовин, вище передбаченої вимогами санітарних норм. Застосування СВГ в таких умовах недопустимо.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach