Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Облік обсягів споживання газу

6.104 Облік обсягів споживання газу слід визначати згідно з вимогами «Правил подавання та використання природного газу в народному господарстві України» і цього підрозділу.

6.105 Проектом газопостачання необхідно передбачати облік обсягів споживання газу (природного і скрапленого вуглеводневого в рідкому або газоподібному стані) шляхом визначення його кількості (приведеного об’єму, маси), використаної споживачем.

6.106 Облік обсягів спожитого газу слід передбачати комерційний - для здійснення фінансових розрахунків між газозбутовими організаціями та кожним споживачем, а також технологічний (внутрішньовиробничий) - для контролю за ефективністю використання та дисципліною споживання газу. Комерційний облік споживання газу повинен передбачатися централізованим.

6.107 Комерційні вузли обліку обсягів споживання газу слід облаштовувати обчислювачами або коректорами об’єму газу, згідно технічних умов СПГГ.

Кожний споживач газу: домовласник, квартиронаймач, організація та підприємство, незалежно від форми власності та напрямків діяльності, населений пункт повинен забезпечуватися єдиним комерційним вузлом обліку обсягів споживання газу.

6.108 Прилади (вузли) обліку обсягу споживання газу можливо встановлювати:

  • в газифікованому приміщенні;

  • в приміщеннях, в яких, згідно з даними Нормами, дозволяється встановлення газових побутових приладів та агрегатів;

  • в приміщеннях котелень та паливних;

  • в приміщенні, суміжному з газифікованим, виробничого будинку та котельні, сполучених з ним відкритим отвором;

  • в ГРП, ШРП, ГРПБ та в шафі для КБРТ;

  • зовні будинку.

ДБН В.2.5- с.75

При цьому перевага повинна надаватися автоматизованим системам обліку обсягу споживання газу.

6.109 Приладами внутрішньовиробничого (технологічного) обліку обсягів споживання газу слід забезпечувати окремі об’єкти, в тому числі цехи, ділянки, агрегати тощо, що мають річне споживання понад 350 тис. м3 природного газу або еквівалентну за тепловим ефектом кількість скрапленого газу.

Котли обладнуються приладами обліку витрат газу згідно СНиП ІІ-35.

6.110 Способи обліку обсягів споживання газу та реалізуючі їх засоби виміру слід вибирати залежно від умов експлуатації із числа дозволених Держспоживстандартом України, включених в Держреєстр України або таких, що пройшли державну метрологічну атестацію.

В житлових будинках для обліку обсягів споживання газу слід використовувати побутові газові лічильники (далі – лічильники).

6.111 Встановлення лічильників слід передбачати із умов зручності їх монтажу, обслуговування та ремонту, а також згідно рекомендацій у паспортах заводів-виготовлювачів.

6.112 Встановлення лічильників в приміщеннях слід передбачати поза зоною тепло- та вологовиділення (від плити, раковини тощо) в природно провітрюваних місцях. Не слід встановлювати лічильники в застійних зонах приміщення (ділянки приміщення, відгороджені від вентиляційного каналу, вікна, ніші тощо).

Відстані від місць встановлення лічильників до газового обладнання слід приймати згідно з вимогами та рекомендаціями заводів-виготовлювачів, викладеними в паспортах лічильників. За відсутності в паспортах вищевказаних вимог розміщення лічильників слід передбачати, як правило, на відстані (по горизонталі) не менше, м:

- 0,6 м від теплоізольованих димовідвідних труб.

- 0,8 м від побутової газової плити та опалювального газового обладнання (ємкісного та проточного водонагрівачів, котла, теплогенератора);

- 1,0 м від ресторанної плити, варильного котла, опалювальної та опалювально-варильної печі.

6.113 Встановлення лічильників зовні будинку може бути відкритим, під навісом, в шафах або інших конструкціях, що забезпечують захист лічильника від зовнішніх впливів за умови, що можливість такого встановлення вказана в паспортах заводів-виготовлювачів.

Розміщення лічильників слід передбачати:

- на окремо розташованих опорах на території споживача газу;

- на стінах газифікованих будинків на відстані по горизонталі не менше 0,5 м від дверних та віконних отворів.

Розміщення лічильників під віконними отворами не дозволяється.

С.76 ДБН В.2.5-

6.114 Конструкція шаф для розміщення лічильників має забезпечувати природну вентиляцію. Шафа для розміщення лічильників має бути металевою, дверцята шаф повинні замикатися.

На одному газопроводі допускається встановлення паралельно не більше двох побутових газових лічильників, які працюють одночасно.

6.115 Перед вузлом обліку обсягів споживання газу слід передбачати газовий фільтр.

У разі встановлення лічильника або вузла обліку обсягів споживання газу в ГРП, ГРПБ, ШРП, після ГРУ (де встановлений фільтр), а також за наявності фільтра в конструкції лічильника, встановлювати додатковий фільтр не потрібно.

Необхідність встановлення фільтра перед побутовими лічильниками вирішується:

- вимогами, зазначеними в паспортах лічильників заводів-виготовлювачів;

- за вимогами експлуатаційних служб газового господарства залежно від якості газу (наявність окалини, пилу, конденсату), що подається споживачам.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach