Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

2 Системи газопостачання і норми тиску газу

2.1 Вибір систем розподілу газу за тиском, кількістю ступенів редукування, кількістю ГРС, ГРП, ГРПБ, ШРП та принципом побудови систем розподільних газопроводів (кільцеві, тупикові, змішані) слід виконувати на підставі техніко-економічних розрахунків з урахуванням обсягу, структури і щільності газоспоживання, надійності та безпеки газопостачання, а також місцевих умов будівництва та експлуатації.

2.2 Газопроводи, залежно від тиску газу, що транспортується поділяються на:

- газопроводи високого тиску I категорії – з робочим тиском газу понад 0,6 до 1,2 МПа включно для природного газу та газоповітряних сумішей і до 1,6 МПа включно для СВГ;

- газопроводи високого тиску II категорії – з робочим тиском газу понад 0,3 до 0,6 МПа включно;

- газопроводи середнього тиску – з робочим тиском газу понад 0,005 МПа до 0,3 МПа включно;

- газопроводи низького тиску – з робочим тиском газу до 0,005 МПа включно.

2.3 Системи газопостачання можуть бути:

- одноступеневі, з подаванням газу споживачам тільки газопроводами одного тиску (низького або середнього);

- двоступеневі, з подаванням газу споживачам газопроводами двох тисків - середнього і низького, середнього та високого І або ІІ категорії, високого II категорії і низького;

- триступеневі, з подаванням газу споживачам газопроводами трьох тисків - високого І або II категорії, середнього та низького;

- багатоступеневі, при яких розподілення газу здійснюється газопроводами чотирьох тисків: високого I та II категорії, середнього та низького.

- змішані, коли в одному населеному пункті прийнято дві і більше різних систем газопостачання.

Зв’язок між газопроводами різних тисків, що входять до системи газопостачання, повинен здійснюватися тільки через ГРП, ГРПБ, ШРП, КБРТ.

2.4 Класифікація газопроводів, що входять до системи газопостачання, наведено в додатку В.

2.5 Тиск газу в газопроводах, що прокладаються всередині та зовні будинків, не повинні перевищувати значень, наведених в таблиці 1.

Тиск газу перед побутовими газовими приладами слід приймати у відповідності з паспортами приладів, але не більше зазначеного в позиції 3 таблиці 1.

2.6 Для теплових установок промислових підприємств та розташованих окремо котелень допускається підведення газу з тиском до 1,2 МПа включно, якщо такий тиск передбачено умовами технології виробництва.

С. 6 ДБН В.2.5-

Не допускається прокладання газопроводів високого тиску понад 0,6 до 1,2 МПа включно в зонах житлової забудови населених пунктів з будинками понад 5 поверхів, а також прокладання газопроводів всіх тисків територіями базарів, стадіонів, спортивних майданчиків, парків, вокзалів усіх видів транспорту, культових будинків та інших місць масового скупчення людей.

Таблиця 1

Споживачі газу

Тиск газу, МПа

1. Виробничі будинки промислових підприємств та будинки сільськогосподарських підприємств, а також окремо розташовані підприємства побутового обслуговування населення виробничого призначення (лазні, пральні, фабрики, хімчистки, тощо)

0,6

2. Котельні:

  • розташовані окремо на території підприємств

- те саме на території населених пунктів;

1,2

0,6

  • прибудовані, вбудовані та дахові виробничих будинків

0,6

  • прибудовані, вбудовані та дахові громадських, адміністративних та побутових будинків;

0 ,3

  • прибудовані та дахові житлових будинків;

0,005

3. Житлові будинки, прибудовані до них будинки та вбудовані в них (крім котелень) приміщення підприємств торгівлі, побутового обслуговування населення, громадського харчування, аптек, фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій, установ тощо

0,003

ДБН В.2.5- с.7

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach