Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Реконструкція підземних сталевих газопроводів із застосуванням поліетиленових труб

4.36 Реконструкція підземних сталевих газопроводів способом протягування в них поліетиленових труб здійснюється для газопроводів тиском до 0,6 МПа включно.

4.37 Проводити реконструкцію дозволяється на всіх ділянках, у тому числі при перетинанні газопроводами вулиць та автодоріг усіх категорій, залізниць загальної мережі та промислових підприємств, трамвайних колій та водних перешкод.

Реконструкцію дозволяється виконувати як без зміни категорії тиску діючих газопроводів так і зі зміною категорії тиску діючих (що реконструюються) газопроводів з низького на середній або із середнього на високий (до 0,6 МПа включно на території селищ та сіл і в міжселищних газопроводах).

4.38 Підвищення категорії тиску газу в газопроводі, допускається при умові, якщо газопровід, який реконструюється, був укладений з врахуванням вимог додатку 8.1 ДБН 360**.

ДБН В.2.5- С.23

Ці вимоги поширюються і на відкриті (без сталевих труб) ділянки поліетиленових газопроводів довжиною не більше 15 м з установленням, за необхідності, футлярів.

4.39 Глибина прокладання газопроводів, що реконструюються, приймається за фактичним положенням сталевих газопроводів. Глибина прокладання відкритих (поза сталевими трубами) ділянок поліетиленових газопроводів завдовжки до 15 м повинна відповідати вимогам прокладання сталевих газопроводів.

4.40 Допускається відкрите, без сталевої труби, прокладання поліетиленових газопроводів на окремих ділянках газопроводів, що реконструюються, якщо з технічних причин протягування в існуючі газопроводи неможливе.

При довжині відкритих ділянок більше 15 м, глибина прокладання поліетиленових газопроводів повинна відповідати вимогам 4.18.

При неможливості прокладання поліетиленових труб на глибину 1,0 м і більше, а також у випадках розташування газопроводів під проїжджою частиною автодоріг слід вживати заходи із захисту поліетиленових труб від пошкодження шляхом улаштування футлярів або інших засобів.

4.41 При реконструкції сталевих газопроводів, прокладених в стиснених умовах без підвищення категорії тиску, дозволяється зберігати фактичні мінімальні відстані від будинків, споруд та інженерних мереж за умови, що на ділянці із стисненими умовами застосовується протягування труб без з’єднань.

4.42 Не допускається реконструкція газопроводів безтраншейним методом із підвищенням категорії тиску на ділянках, де вони не відповідають вимогам додатку 8.1 ДБН 360**.

4.43 Співвідношення діаметрів сталевих газопроводів, що реконструюються та поліетиленових, що протягуються, визначається можливістю вільного проходження поліетиленових труб та деталей всередині сталевих.

Максимальний зовнішній діаметр поліетиленових труб відносно внутрішніх діаметрів сталевих газопроводів, що реконструюються, слід приймати не менше ніж на 20 мм менше для поліетиленових газопроводів без зварних з’єднань і не менше ніж 40 мм – для поліетиленових газопроводів із зварними з’єднаннями.

4.44 Відстані до споруд та інженерних мереж на ділянках проходження поліетиленових труб в сталевих газопроводах, що реконструюються, допускається приймати на підставі аналізу існуючих топогеодезичних даних без проведення шурфового огляду, якщо перевірка в натурі не виявить неврахованих колодязів, камер та інших споруд чи інженерних мереж.

4.45 На робочих кресленнях ділянок газопроводів, що реконструюються, повинні бути нанесені інженерні мережі та споруди, які перетинаються або прокладені паралельно.

С. 24 ДБН В.2.5-

4.46 Реконструкція сталевих газопроводів повинна передбачати ділянки, довжина яких встановлюється залежно від міцнісних характеристик поліетиленових газопроводів, що протягуються, місцевих умов проходження траси, можливості вільного проходження поліетиленових газопроводів, прийнятої технології реконструкції, щільності забудови, кількості необхідних відгалужень, наявності крутих поворотів та різких перепадів висот.

4.47 За наявності на ділянках, що реконструюються, відводів або трійникових відгалужень, протягування через них поліетиленових труб забороняється. В таких місцях необхідно передбачати вирізку з’єднувальних деталей сталевих газопроводів та заміну їх поліетиленовими з’єднувальними деталями.

4.48 Кінці ділянок газопроводів, що реконструюються, між поліетиленовими і сталевими трубами слід ущільнювати згідно 4.13.

4.49 Для споживачів, що потребують безперервного постачання газом і живляться від ділянок газопровідної мережі, що відключаються, необхідно розробляти схему тимчасового їх підключення за допомогою байпаса до найближчої ділянки газопроводу, що залишається в експлуатації. Байпас може передбачатися з металевих або поліетиленових труб.

4.50 При перетинанні газопроводів, що реконструюються, з іншими спорудами та інженерними мережами, влаштування додаткових захисних футлярів не вимагається. Роль футлярів у цьому випадку виконують сталеві газопроводи.

При перетинанні газопроводами, що реконструюються, теплових мереж слід враховувати вимоги 4.17.

Умови перетинання з підземними спорудами та інженерними мережами, що потрапляють в зону розкриття траншеї та місць відкритого прокладання, повинні погоджуватись із зацікавленими організаціями на стадії проектування.

4.51 При розробленні проектів реконструкції газопроводів слід враховувати, що поділ сталевих газопроводів на окремі ділянки може призвести до порушення єдиної системи електрохімічного захисту газопроводів від корозії. У цих випадках проект повинен включати окремий розділ або перелік заходів щодо захисту від корозії металевих ділянок газопроводів, що залишаються в експлуатації, та футлярів.

Необхідність збереження існуючого електрохімзахисту від корозії газопроводів, що реконструюються, вирішується проектною організацією в залежності від конкретних умов проходження трас газопроводів, наявності спільного захисту та впливу на інші підземні споруди, ступеня відповідальності окремих ділянок газопроводів, їх технічного стану, необхідності збереження міцнісних властивостей сталевих труб та інших чинників.

Для сталевих газопроводів, які реконструюються, прокладених в стиснених умовах, влаштування електрохімзахисту обов’язкове.

ДБН В.2.5- С. 25

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach