Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.125

9.35 ГТУ та їхні елементи, що працюють під тиском, повинні виготовлятись підприємствами, що мають технічні засоби та забезпечують необхідну якість виробів згідно з вимогами нормативних документів та мають дозвіл Держгірпромнагляду на їх виготовлення.

9.36. Вимоги до устаткування ГТУ, їхнє розміщення та відстань від ГТУ до будинків та споруд різного призначення, а також до підземних споруд приймаються, як для резервуарних установок.

Групові балонні установки

9.37 ГБУ слід вважати установку газопостачання, до складу якої входить більше двох балонів.

9.38 В складі ГБУ передбачають балони для СВГ, колектор високого тиску, регулятор тиску газу або регулятор-перемикач автоматичний, загальний вимикальний пристрій, манометр, ЗСК та трубопроводи.

За наявності в регуляторі тиску ЗСК, встановлення додаткового клапана не потрібне.

9.39 Число балонів в одній ГБУ визначають розрахунком, виходячи із годинної витрати газу та продуктивності одного балона залежно від температури навколишнього повітря, марки газу та тривалості відбирання газу.

9.40 Максимальну сумарну місткість балонів в ГБУ приймають за таблицею 24.

9.41 ГБУ розташовують в шафах із негорючих матеріалів або під захисними кожухами.

Розміщення ГБУ передбачають безпосередньо біля будинків або на відстані від будинків, не меншій від зазначеної в таблиці 25 та від споруд на відстані, не меншій від зазначеної в таблиці 26.

Таблиця 24

Призначення групової

балонної установки

Місткість усіх балонів в груповій балонній

установці, л, у разі розташування

біля стін будинку

на відстані від будинків

Газопостачання житлових будинків і громадських будинків невиробничого призначення

600

1000

Газопостачання виробничих будинків, промислових підприємств та будинків сільськогосподарських підприємств та підприємств побутового обслуговування населення виробничого призначення

1000

1500

С.126 дбн в.2.5-

9.42 Будинки, безпосередньо біля яких розташовуються ГБУ, мають бути не нижче ІІІ ступеня вогнестійкості і не мати стін з утеплювачем з горючого матеріалу, віконних та дверних отворів на відстані, не меншій від зазначеної в таблиці 25 від групової балонної установки.

Біля громадського або виробничого будинку не допускається передбачати розташування більше одної ГБУ.

Біля житлового будинку допускається передбачати розташування не більше трьох ГБУ на відстані не менше 15 м одна від одної.

Таблиця 25

Будинки

Відстані від групової

балонної установки, м

Житлові будинки, виробничі будинки промислових підприємств, будинки підприємства побутового обслуговування виробничого характеру та інші будинки ступеня вогнестійкості:

І і ІІ

8

ІІІ і ІІІа

10

IV, IVа і V

12

Громадські будинки незалежно від ступеню вогнестійкості

25

Тимчасові окремо розташовані господарські будівлі (наприклад, дров'яні сараї, навіси тощо)

8

Примітка. Відстань від групової балонної установки до виробничих будинків та складів, що за вибухопожежонебезпекою відносяться до категорії А і Б, слід приймати більшою на 50 %, за пожежонебезпекою до категорії В – на 25 %.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach