Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

8 Газонаповнювальні станції (гнс), газонаповнювальні

пункти (ГНП), проміжні склади балонів (ПСБ),

автомобільні газозаправні станції (АГЗС), автомобільні

газозаправні пункти (АГЗП), пункти навантаження

скраплених вуглеводневих газів на морські танкери

Загальні вказівки

8.1 У цьому розділі встановлені вимоги до проектування ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС, АГЗП та пункти навантаження скраплених вуглеводневих газів на морські танкери, призначених для постачання скрапленими вуглеводневими газами споживачів, що використовують ці гази як паливо.

8.2 При проектуванні установок (станцій) регазифікації СВГ керуються вимогами до ГНС такої ж загальної місткості резервуарів для зберігання газу.

8.3 Норми цього розділу не поширюються на проектування споруд та установок, у складі яких передбачаються ізотермічні та неметалеві резервуари, підземні сховища, а також на проектування складів, призначених для зберігання СВГ, які використовуються як сировина на підприємствах хімічної, газової, нафтохімічної та інших галузей промисловості. Норми проектування вказаних підприємств не поширюються на проектування ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС, АГЗП, СВГ.

8.4 При проектуванні ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС, АГЗП та пунктів навантаження скраплених вуглеводневих газів на морські танкери, будівництво яких буде здійснюватися в районах із складними інженерно-геологічними умовами, додатково враховуються вимоги, передбачені розділами 10 та 11.

С.84 ДБН В.2.5-

Газонаповнювальні станції

8.5 ГНС призначаються для приймання СВГ, що надходять залізничним, водним, автомобільним та трубопровідним транспортом, зберігання та постачання СВГ споживачам в автоцистернах та балонах, ремонту, опосвідчення та фарбування балонів.

Вимоги, що ставляться до проектування баз скраплених газів, аналогічні вимогам до проектування ГНС, викладених у цих Нормах.

8.6 ГНС розташовують поза сельбищною територією населених пунктів із підвітряного боку для вітрів переважного напряму відносно житлових районів.

8.7 Вибір майданчика для будівництва ГНС необхідно передбачати з врахуванням наведених у 8.12 відстаней до будинків та споруд, оточуючих ГНС, а також наявності в районі будівництва залізниць та автомобільних доріг.

8.8 Майданчики для будівництва ГНС передбачаються з врахуванням забезпечення зовні огорожі газонаповнювальної станції протипожежної смуги шириною 10 м та мінімальних відстаней до лісових масивів: хвойних порід – 50 м, листяних порід – 20 м.

8.9 Допускається проходження під’їзної залізничної колії до ГНС територією не більше одного підприємства (за погодженням з цим підприємством) за умови влаштування в межах території підприємства самостійного транзитного шляху для ГНС.

Основні будинки та споруди

8.10 Територія ГНС підрозділяється на виробничу та допоміжну зони, у межах яких залежно від технологічного процесу, транспортування, зберігання та постачання споживачам газу слід розміщувати такі основні будинки (приміщення) та споруди:

а) в виробничій зоні:

- залізничну колію з естакадою та пристроями для зливання-наливання СВГ із залізничних цистерн в резервуари бази зберігання;

- базу зберігання з резервуарами для СВГ;

- насосно-компресорне відділення;

- випарне відділення;

- наповнювальний цех;

- відділення технічного огляду балонів;

- відділення опосвідчення балонів;

- відділення фарбування балонів;

- колонки для наповнення автоцистерн СВГ, колонки для зливання газів з автоцистерн у разі доставляння газу на ГНС автомобільним транспортом та колонки для заправлення паливних балонів автомобілів, що належать підприємствам газового господарства;

ДБН В.2.5- с.85

- теплообмінні установки для підігрівання газу (за необхідності);

- резервуари для зливання з балонів газу, що не випарувався, та газу з переповнених та несправних балонів;

- прирейковий склад балонів (за необхідності);

б) в допоміжній зоні:

- будинок допоміжного призначення з розміщенням у ньому адміністративно-господарських та побутових приміщень, диспетчерської, лабораторії та інших приміщень;

- котельню (за неможливості підключення до існуючих джерел теплопостачання);

- трансформаторну підстанцію;дизельну електростанцію (за необхідності);

- насосну пожежну;

- резервуари для протипожежного запасу води;

- водонапірну башту, при водопостачанні від артезіанської свердловини;

- складські та інші приміщення;

- будинок для технічного обслуговування автомобілів з акумуляторною та механічною майстернею;

- відкриту стоянку з повітропідігріванням для автотранспорту;

- мийку для автомобілів ГНС;

- пункт технічного контролю.

Як у виробничій, так і в допоміжній зонах допускається передбачати:

- повітряну компресорну;

- автоваги.

В насосно-компресорному відділенні і в зовнішніх випарних установках допускається передбачати газорегуляторну установку для власних потреб ГНС.

В будинках виробничої зони слід передбачати санвузол (крім насосно-компресорного відділення).

Перелік будинків та споруд ГНС слід уточнювати згідно з технічними умовами на проектування.

У виробничій зоні допускається передбачати залізничні ваги.

Гараж допускається виділяти в самостійне господарство з розміщенням його поза територією ГНС.

При проектуванні будівель виробничої зони необхідно керуватись вимогами нормативних документів: СНиП 2.09.02, СНиП ІІ-89; ДБН В.1.1-7; ДБН В.2.5-13, НАПБ А.01.001; ГОСТ 12.1.004; НПАОП 0.00-1.32.

8.11 Допускається розміщення служби експлуатації газового господарства з примиканням до території ГНС з боку допоміжної зони і АГЗП з примиканням з боку виробничої зони.

С.86 ДБН В.2.5-

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach