Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

5 Газорегуляторні пункти Загальні вказівки

5.1 Для зниження тиску газу та підтримання його на заданому рівні в системах газопостачання мають передбачатися газорегуляторні пункти (ГРП), газорегуляторні пункти блокові (ГРПБ), шафові газорегуляторні пункти (ШРП), газорегуляторні установки (ГРУ), комбіновані будинкові регулятори тиску (КБРТ).

5.2 За тиском газу ГРП, ГРПБ підрозділяються на:

- з вхідним тиском до 0,3 МПа включно;

- з вхідним тиском понад 0,3 до 0,6 МПа включно;

- з вхідним тиском понад 0,6 до 1,2 МПа включно.

5.3 За тиском газу ШРП підрозділяються на:

- з вхідним тиском газу до 0,3 МПа включно;

- з вхідним тиском газу понад 0,3 до 0,6 МПа включно;

- з вхідним тиском газу понад 0,6 до 1,2 МПа включно.

5.4 За тиском газу ГРУ підрозділяються на:

- з вхідним тиском газу до 0,3 МПа включно;

- з вхідним тиском газу понад 0,3 до 0,6 МПа включно.

5.5 За тиском газу КБРТ підрозділяються на:

- з вхідним тиском газу до 0,3 МПа включно;

- з вхідним тиском газу понад 0,3 до 0,6 МПа включно.

Газорегуляторні пункти та газорегуляторні пункти блокові

5.6 ГРП слід розміщувати:

- окремо розташованими наземно;

- окремо розташованими підземно;

- прибудованими до виробничих будинків та котелень;

- вбудованими в одноповерхові виробничі будинки та котельні, що газифікуються (крім розташованих в підвальних та цокольних поверхах);

- на покриттях (з негорючим утеплювачем) виробничих будинків, що газифікуються, не нижче II ступеня вогнестійкості;

ГРПБ слід розміщувати:

- окремо розташованими підземно або надземно;

- встановленими біля зовнішніх стін виробничих будинків та котелень, що газифікуються.

С.42 ДБН В.2.5-

Забороняється передбачати ГРП вбудованими і прибудованими до житлових та громадських будинків, а також розміщувати їх в підвальних та цокольних приміщеннях будинків будь-якого призначення.

5.7 Окремо розташовані ГРП (включаючи блокові та шафові, установлені на опорах) в населених пунктах слід розміщувати в зоні зелених насаджень, всередині житлових кварталів на відстанях не менше, зазначених в таблиці 8.

ГРП та ШРП на території промислових підприємств та інших підприємств виробничого характеру слід розміщувати згідно з вимогами СНиП 89-80 і даних Норм.

Таблиця 8

Тиск газу на вводі в ГРП, ГРПБ і ШРП

Відстані у просвіті від окремо розташованих ГРП, ГРПБ

по горизонталі до, м

будинків і споруд

залізничних і трамвайних

колій (до найближчої рейки)

автомобіль­них доріг

(до узбіччя)

повітряних ліній електропередачі

1. До 0,6 МПа включно

10

10

5

Не менше

1,5 висоти

опори

2. Понад 0,6 до1,2 МПа включно

15

15

8

Те саме

Відстані у просвіті від окремо установлених ШРП, м

3. До 0,3 МПа включно

10

10

5

Не менше

1,5 висоти

опори

4. Понад 0,3 до 0,6 МПа включно

10

10

5

Те саме

5. Понад 0,6 до 1,2 МПа включно

15

15

8

- ’’ -

Примітка 1. Відстані слід приймати від зовнішніх стін будинку ГРП, ГРПБ або шафи ШРП.

Примітка 2. Вимоги таблиці поширюються також на вузли обліку витрат газу, які розміщуються в окремо розташованих будинках або в шафах на опорах.

ДБН В.2.5- с.43

5.8 Допускається винесення із ГРП частини обладнання (засувок, фільтрів тощо), якщо дозволяють кліматичні умови. Обладнання, розміщене поза ГРП повинно мати огорожу із негорючих матеріалів, що примикає до будинку ГРП або загальну з огорожею ГРП. Установлення ізолюючого з’єднання всередині технологічного приміщення не допускається.

Необхідність огорожі майданчика ГРП вирішується проектною організацією за погодженням з організацією, що експлуатує ГРП.

5.9 ГРП із вхідним тиском газу до 0,6 МПа включно можуть прибудовуватися до виробничих будинків не нижче II ступеня вогнестійкості з приміщеннями категорій Г та Д, а також до окремо розташованих будинків котелень, лазень, пралень, підприємств хімчистки та інших об’єктів.

ГРП з вхідним тиском газу понад 0,6 МПа допускається прибудовувати до виробничих будинків не нижче II ступеню вогнестійкості з приміщеннями категорій Г та Д, в яких використання газу зазначеного тиску необхідно за умовами технології.

Прибудовані ГРП повинні примикати до будинків з боку глухої протипожежної (у межах примикання ГРП) стіни І типу.

Відстані по горизонталі від стін прибудованих ГРП до найближчого отвору в стіні повинні бути не менше 3 м.

5.10 Окремо розташовані ГРП, ГРПБ, ШРП та винесене назовні обладнання слід розміщувати з врахуванням виключення пошкодження їх від наїзду транспорту.

При розміщенні окремо розташованих, прибудованих і вбудованих ГРП слід передбачати вільні під'їзди до них транспорту, в тому числі аварійних машин служби газу і пожежних машин.

Для окремо розташованих ГРП і ГРПБ, які розміщуються біля будинків більше п’яти поверхів, слід враховувати зону вітрового підпору у випадку влаштування вентиляції та відведенню продуктів згоряння від опалювального обладнання.

Прибудовані ГРП слід розміщувати з врахуванням ефективної роботи вентиляції.

5.11 Вбудовані ГРП дозволяється передбачати з вхідним тиском газу до 0,6 МПа включно, розміщувати їх дозволяється в будинках не нижче II ступеня вогнестійкості. Приміщення вбудованих ГРП повинні мати протипожежні стіни 1 типу і самостійний вихід назовні.

Розміщення ГРП і ГРУ в приміщеннях, які належать за вибухопожежною небезпекою до категорії А і Б та за пожежною небезпекою до категорії В, а також в суміжних з ними приміщеннях не допускається.

5.12 Окремо розташовані будинки ГРП і ГРПБ мають бути одноповерховими не нижче II ступеню вогнестійкості із суміщеною покрівлею, при цьому конструкція швів сполучення стін, покриття та фундаментів усіх приміщень має забезпечувати газонепроникність.

С.44 ДБН В.2.5-

Стіни і перегородки, що розділяють приміщення в ГРП та в ГРПБ, а також перекриття вбудованих ГРП повинні буди газонепроникними і виконуватись згідно СНиП 2.09.02.

Стіни із цегли, що розділяють приміщення, слід обштукатурювати з обох боків. Покриття підлог в приміщеннях ГРП (де розташоване технологічне обладнання) має бути безіскровим.

Допоміжні приміщення повинні мати самостійний вихід назовні, не зв’язаний із технологічним приміщенням. Двері ГРП і ГРПБ повинні бути протипожежними 2 типу і відкриватися назовні.

Приміщення, в яких розташовано вузли редукування з регуляторами тиску, окремо розташованих, прибудованих і вбудованих ГРП та ГРПБ, повинні відповідати вимогам СНиП 2.09.02 та ДБН В.1.1-7 для приміщень, що належать за вибухопожежною небезпекою до категорії А.

ГРП і ГРПБ слід оснащувати первинними засобами пожежогасіння:

- порошковими або вуглекислотними вогнегасниками – 2 шт.;

- покривалом пожежним – 2х1,5 м;

- ящиком із піском – 0,5 м3;

- совковими лопатами.

5.13 Газорегуляторні пункти повинні бути обладнані аварійною телесигналізацією по каналах радіозв’язку на диспетчерський пункт СПГГ за наступними параметрами:

- тиск газу на вході і виході;

- спрацювання ПСК і ПЗК;

- загазованість приміщення;

- температура в приміщенні;

- відкриття-закриття дверей.

Приміщення окремо розташованих, прибудованих та вбудованих ГРП і ГРПБ повинні мати природне та штучне освітлення.

5.14 Необхідність опалення приміщень ГРП та ГРПБ слід визначати в залежності від кліматичних умов, вологості газу, що транспортується, конструкцій і вимог заводів-виготовлювачів обладнання, яке застосовується, та контрольно-вимірювальних приладів.

Максимальна температура теплоносія не має перевищувати 130С.

При влаштуванні в ГРП та ГРПБ місцевого опалення опалювальні установки слід розміщувати в ізольованих приміщеннях, що мають самостійний вихід і відділені від технологічних, а також від інших приміщень газонепроникними перегородками 1-го типу.

Газопровід до опалювальної установки та труби системи опалення при проході через стіну приміщення регуляторів повинні мати сальникові ущільнення або інші ущільнювачі, що виключають можливість проникнення газу.

ДБН В.2.5- с.45

5.15 В усіх приміщеннях ГРП та ГРПБ слід передбачати природну постійно діючу вентиляцію, що забезпечує не менше триразового повітрообміну за одну годину.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach