Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

С.132 дбн в.2.5-

- матеріали з малим зчепленням для засипання труб після укладання.

При засипанні труби грунтом з малим зчепленням шар засипки під трубою має бути не менше 200 мм і над трубою не менше 300 мм.

10.11 В якості матеріалів з малим зчепленням для засипання траншей газопроводу застосовуються пісок, піщаний або інший грунт, що має мале зчеплення часток і є неагресивним щодо металу та протикорозійного захисного покриття труби.

10.12 У разі необхідності введення конструктивних заходів захисту допускається прокладання в залізобетонних каналах кутів повороту, місць розгалужень та врізання вводів газопроводу.

Для прямолінійних ділянок довжина каналу повинна бути не меншою величини десяти діаметрів газопроводу.

10.13 На газопроводах слід застосовувати П та Г-подібні компенсатори з труб, що укладаються, в залізобетонних каналах, телескопічні та гумокордові компенсатори, що встановлюються в колодязях.

Компенсатори встановлюються на ділянках газопроводів, де прогнозовані поздовжні зусилля перевищують несучу здатність металу труб.

Відстані між компенсаторами визначаються розрахунком з умов міцності газопроводу та компенсаційної здатності компенсаторів, що застосовуються.

10.14 В населених пунктах слід передбачати підземне прокладання розподільних газопроводів з дотриманням їх кільцювання, для внутрішньоквартальних – надземне на опорах та по дворових фасадах будинків. Кріплення газопроводів при надземному прокладанні повинні дозволяти осьові та вертикальні переміщення труб. Конструкцію опор для надземного прокладання слід проектувати з врахуванням навантажень від впливу гірничих розробок.

На розподільних газопроводах низького тиску, що прокладаються стінами будинків, повинна забезпечуватись компенсація переміщень газопроводу, у разі розкриття деформаційних швів будинку.

10.15 Переходи газопроводів через ріки, яри та залізниці у виїмках слід передбачати надземними.

10.16 У місцях пересічення підземних газопроводів з іншими підземними комунікаціями слід передбачати ущільнювальні пристрої (глиняні екрани, футляри на газопроводі тощо).

10.17 На підземних газопроводах в межах підроблюваних територій слід передбачати встановлення контрольних трубок на кутах поворотів, в місцях розгалуження мережі, біля компенсаторів безколодязного встановлення.

В межах населених пунктів слід передбачати встановлення контрольних трубок також на лінійних ділянках газопроводів із відстанню між ними не більше 50 м.

Для захисту від механічних пошкоджень контрольні трубки залежно від місцевих умов слід виводити під ковер або інший захисний пристрій.

Дбн в.2.5- с.133

10.18 Кріплення електровиводів у разі встановлення КВП для вимірів електропотенціалу газопроводу має бути гнучким та допускати переміщення грунту відносно труби.

Сейсмічні райони

10.19 В районах із сейсмічністю 7 балів і вище допускається прокладання газопроводів із сталевих та поліетиленових труб з врахуванням додаткових вимог розділу 11.

Визначення сейсмічності району та площадок будівництва здійснюється згідно ДБН В.1.1-12.

10.20 При проектуванні систем газопостачання у вказаних районах крім вимог даних Норм слід враховувати вимоги ДБН В.1.1-12.

10.21 Внутрішнє газообладнання слід проектувати згідно з вказівками розділу 6.

10.22 Для ГРП, розташованих у цегляних будинках з вхідним тиском газу понад 0,6 МПа та ГРП підприємства з безперервними технологічними процесами слід передбачати зовнішні обвідні газопроводи (байпаси) з встановленням запірної арматури поза зоною можливого обвалення ГРП. Наведене не відноситься до ГРП, розташованих в металевих контейнерах (блоках).

10.23 Газопроводи високого та середнього тисків, призначені для газопостачання населених пунктів слід проектувати закільцьованими з поділом на секції запірною арматурою. Вказане стосується тільки систем газопроводів середнього і високого тисків при дво- або багатоступеневих системах газопостачання.

10.24 На підземних газопроводах слід передбачати контрольні трубки:

- в місцях врізки;

- на кутах поворотів;

- в місцях перетинів з підземними інженерними мережами, що прокладені в каналах;

- на вводах в будинки.

10.25 Розміщення запірної арматури передбачається згідно розділу 4.

10.26 У місцях проходження газопроводів через стіни будинків та стінки колодязів між трубою та футляром необхідно передбачати еластичне водонепроникне закладання, що не перешкоджає можливому зміщенню газопроводу.

10.27 На надземних газопроводах, що прокладаються в районах із сейсмічністю 8 та 9 балів, за відсутності самокомпенсації, необхідно передбачати компенсуючі пристрої в місцях перетину природних та штучних перешкод, приєднання газопроводів до обладнання, встановленого на фундаменти (резервуари СВГ, компресори, насоси тощо), а також на вводах в будинки.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach