Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопостачання громадських будинків

6.53 В громадських будинках і в прибудованих до них приміщеннях дозволяється установлення газового побутового обладнання, в тому числі для теплопостачання, за винятком:

  • дитячих дошкільних та шкільних закладів;

  • спальних корпусів санаторіїв, у закладах відпочинку, дитячих оздоровчих закладах та школах-інтернатах;

  • громадських будинків та споруд висотою понад 26,5 м (від планувальної позначки до позначки підлоги верхнього поверху), будинків з атріумами, багатофункціональних будинків з житловими приміщеннями.

ДБН В.2.5- с.65

Встановлення газового обладнання в лікувальних установах та закладах охорони здоров’я повинно передбачатися згідно ДБН В.2.2-10.

У вбудованих в житлові будинки та прибудованих до них приміщеннях громадського харчування, торгівельних, побутових та інших закладів обслуговування населення з можливим перебуванням в них не більше 50 осіб допускається передбачати встановлення опалювального газового обладнання з відведенням продуктів згоряння в димохід у паливних, які відповідають вимогам 6.40 і 6.41.

Для теплопостачання культурно-видовищних будівель, спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд, будинків торгівлі, транспорту, культових, готелів та інших громадських закладів встановлення газового опалювального обладнання дозволяється в прибудованих паливних з відведенням продуктів згоряння в димохід, при цьому паливні не повинні примикати безпосередньо до стін приміщень з можливим одночасним перебуванням в них понад 50 осіб.

Прибудовані паливні повинні відповідати 6.40 і 6.41. Стіна паливної, що примикає до стіни будинку має бути протипожежною 1 типу.

6.54 В кухнях громадського харчування дозволяється встановлювати не більше 2-х побутових газових плит. Вказані приміщення повинні відповідати тим же вимогам, що і в житлових будинках.

6.55 На підприємствах громадського харчування дозволяється встановлення газового обладнання для приготування їжі (ресторанні плити, варильні котли), ємкісні водонагрівачі та інше. Вказані приміщення повинні мати висоту не менше 2,5 м, природне освітлення та постійно діючу припливно-витяжну вентиляцію з кратністю обміну повітря, що обгрунтована розрахунком, але не менше 3-кратного повітрообміну за годину.

6.56 Відведення продуктів згоряння від газових приладів (крім побутових газових плит), встановлених в підприємствах громадського харчування, повинно здійснюватись під зонт в димохід. Відведення продуктів згоряння від групи газових приладів, які встановлені в безпосередній близькості один від одного, допускається об’єднувати під вентиляційний зонт з наступним підключенням в збірний димохід, який обладнаний витяжним вентилятором.

6.57 Дозволяється передбачати встановлення опалювального газового обладнання з відведенням продуктів згоряння в димохід не більше 2-х приладів сумарною тепловою потужністю до 200 кВт включно (кожний котел або інший опалювальний прилад до 100 кВт включно) у вбудованих до громадських будинків з окремим виходом зовні, в прибудованих та окремо розташованих паливних (крім підвальних і цокольних поверхів).

С.66 ДБН В.2.5-

6.58 Приміщення паливних повинні відповідати вимогам, які ставляться до приміщень житлових будинків 6.40 і 6.41, в залежності від сумарної теплової продуктивності обладнання.

6.59 Дозволяється переводити на газове паливо котли для приготування їжі та плити, кип'ятильники тощо заводського виготовлення, призначені для роботи на твердому або рідкому паливі. В плитах для приготування їжі необхідно передбачати заміну з’ємних конфорних кілець суцільним настилом. Газопальникові пристрої, які встановлюються у цьому обладнанні, повинні бути оснащені автоматикою безпеки.

6.60 Газове обладнання для підприємств торгівлі, громадського харчування та інших аналогічних споживачів необхідно оснащувати приладами автоматики безпеки, які забезпечують відключення основних (робочих) пальників у випадку припинення подавання газу, погасання полум’я, припинення подавання повітря (для обладнання, оснащеного пальниками з примусовим подаванням повітря) і за відсутності тяги в топці та димоході.

Для пальника або групи пальників, об'єднаних у блок, що мають номінальну теплову потужність менше 5,6 кВт, установлення автоматики безпеки – необов’язково.

6.61 В підвалах та технічних підпідлогових просторах, а за їх відсутності у цокольних або перших поверхах громадських будинків та споруд, розташованих на відстані до 50 м включно по обидва боки від підземного газопроводу населених пунктів, що газифікуються, належить передбачати контроль довибухонебезпечних концентрацій паливного газу (до 20% НКМЗ) в повітрі з виведенням сигналу на колективну попереджувальну сигналізацію та об’єднану диспетчерську службу (ОДС).

В існуючих громадських будинках, розташованих на відстані до 50 м включно по обидва боки від газопроводу, рекомендується передбачати контроль довибухонебезпечної концентрації паливного газу в підвалах та підпідлогових просторах.

6.62 В паливних прибудованих до громадських будинків та розташованих в окремих будинках, необхідно передбачати первинні засоби пожежогасіння (вогнегасники порошкові – 2 шт.).

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach