Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Розташування запірної арматури на газопроводах

4.95 Запірну арматуру на газопроводах слід передбачати:

- на вводах газопроводів в житлові, громадські та виробничі будинки або до групи суміжних будинків, перед зовнішніми установками, які споживають газ (пересувні котельні, бітумно-варильні котли, печі для сушіння піску і випалювання будматеріалів тощо);

- на вводах у ГРП, на виводах із ГРП при кільцевих газопроводах у системах із двома та більш ГРП;

- на відгалуженнях міжселищних газопроводів до населених пунктів або до підприємств;

- на відгалуженнях від розподільних газопроводів до окремих розташованих мікрорайонів, кварталів та груп житлових будинків;

- для секціонування розподільних газопроводів середнього та високого тисків для можливості виконання аварійних та ремонтних робіт на окремих ділянках;

- при перетинанні газопроводами водяних перешкод двома або більше нитками, а також однією ниткою при ширині водної перешкоди меженного горизонту 75 м і більше. Запірну арматуру слід розміщати на берегах не менше 10 м вище межі підводного переходу згідно 4.81 і вище відміток льодоходу та корчеходу, а на гірських ріках – вище відміток ГВВ при 2%-ній забезпеченості. При цьому на кільцевих газопроводах запірну арматуру, слід передбачати на обох берегах, а на тупикових однониткових газопроводах - на одному березі до переходу (по ходу газу);

- у разі перетинання газопроводами залізничних шляхів загальної мережі й автомобільних доріг I і II категорії запірну арматуру слід розміщувати:

а) на кільцевих газопроводах – по обидва боки переходу на відстані не більше 1000 м від перетинання;

б) на тупикових газопроводах – не більше 1000 м до переходу (по ходу газу);

- перед територіями промислових, комунально-побутових або інших підприємств.

Запірну арматуру можна не передбачати:

  • на підприємствах після ГРП, якщо вони мають одностороннє живлення газом;

ДБН В.2.5- с.37

- на перетинанні залізничних колій загальної мережі та автомобільних доріг I і II категорій за наявності запірної арматури, на відстанях від шляхів (доріг) не більш 1000 м, що забезпечує припинення подавання газу на ділянці переходу (лінійні засувки, запірна арматура після ГРП, ГРС).

4.96 Запірну арматуру на зовнішніх газопроводах слід розміщувати в колодязях, наземних негорючих шафах або негорючих огорожах, а також на стінах будинків.

Допускається безколодязне підземне установлення запірної арматури, що призначена для такого встановлення, яка приєднується до газопроводу зварюванням.

Спосіб встановлення запірної арматури слід погоджувати з СПГГ.

4.97 Розміщення запірної арматури слід передбачати в доступному для обслуговування місці. Запірну арматуру, яка встановлюється на паралельних газопроводах, слід зміщати одну відносно другої на відстань, що забезпечує зручність обслуговування, монтажу і демонтажу.

4.98 В колодязях слід передбачати компенсуючі пристрої, що забезпечують монтаж і демонтаж запірної арматури. При встановлені в колодязях сталевої фланцевої арматури на газопроводах високого тиску від 0,6 до 1,2 МПа можливо передбачати замість компенсуючого пристрою косу вставку.

Установлення сталевої арматури, виготовленої для приєднання на зварюванні, слід передбачати без компенсуючого пристрою та без косої вставки.

4.99 Запірну арматуру слід передбачати за межами території підприємств на відстані не менше 2 м від лінії забудови або огорожі території.

В місцях, де відсутні проїзд транспорту та прохід людей люки колодязів слід передбачати вище рівня землі.

4.100 Установлення запірної арматури на стінах будинків слід передбачати на відстанях від дверних і віконних отворів, які відчиняються, не менше, по горизонталі в просвіті, м:

- для газопроводів низького тиску – 0,5;

- для газопроводів середнього тиску – 1,0;

- для газопроводів високого тиску до 0,6 МПа включно – 3,0.

Відстані від запірної арматури, яка розміщена на газопроводі на стінах будинків, до приймальних пристроїв припливної вентиляції мають бути не меншими 5 м по горизонталі.

При розташуванні запірної арматури на висоті більше 2,2 м, для її обслуговування слід передбачати площадки з негорючих матеріалів із східцями поручнем висотою 1,2 м або використовувати переносні приставні драбини з основою проти сковзання.

С.38 ДБН В.2.5-

4.101 На надземних газопроводах, прокладених на опорах паралельно будинкам, не дозволяється встановлення запірних пристроїв у межах віконних отворів, що відчиняються, дверей та інших отворів, які є у будинку. Відстань від арматури і роз’ємних з’єднань на таких газопроводах до вказаних отворів має бути не меншою, ніж прийнято для запірної арматури, яка розміщується на стінах будинків (4.100).

4.102 Запірну арматуру на ділянках кільцевих розподільних газопроводів, що проходить через територію промислових та інших підприємств, слід розміщати поза територією цих підприємств.

4.103 На вводах та виводах газопроводів із ГРП та ГРПБ установлення запірної арматури слід передбачати на відстанях не менше 5 м і не більш 100 м від ГРП.

Запірну арматуру ГРП, розташованих в прибудованих до будинків приміщеннях, і ШРП, що розташовані на стінах будинків або на опорах, дозволяється передбачати на зовнішніх надземних газопроводах на відстані менше 5 м від ГРП і ШРП у зручному для обслуговування місці з урахуванням вимог 4.100.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach