Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

7 Газопостачання теплових електростанцій Загальні вказівки

7.1 В цьому розділі наведено вимоги, які слід враховувати у процесі проектування газопостачання електростанцій. Вимоги поширюються на парові котельні установки з паропродуктивністю 35 т/год і вище, водогрійні котельні установки з тепловою продуктивністю 210 ГДж/год і вище, парогазові та газотурбінні установки теплових електростанцій ТЕС та ГРЕС (далі - ТЕС), а також на установки виробничих та опалювальних котелень з одиничною продуктивністю парових котлів не менше 160 т/год та водогрійних котлів не менше 420 ГДж/год і вище.

Вимоги цього розділу не поширюються на проектування внутрішніх систем газопостачання котелень ТЕЦ цукрових заводів. При цьому продуктивність одиночних парових котлів повинна бути до 160 т/год включно, а теплопродуктивність одиночних водогрійних котлів до 420 Гдж/год (100 Гкал/год) включно.

7.2 Проектування газопостачання газовикористовувальних установок, в тому числі парогазових та газотурбінних на електростанціях та котельнях має здійснюватися у відповідності з вимогами СНиП ІІ-58, СНиП ІІ-35 та даних Норм.

7.3 Використання газу з тиском понад 1,2 МПа на газотурбінних установках електростанцій слід здійснювати за спеціальними технічними умовами Міністерства палива та енергетики України.

Дбн в.2.5- с.77 Зовнішні газопроводи та пристрої

7.4 Позаплощадкові газопроводи до ТЕС слід прокладати підземно. Приєднання до цих газопроводів інших споживачів допускається тільки за погодженням Міністерства палива та енергетики України.

7.5 Подавання газу від позаплощадкових газопроводів в розподільну мережу ТЕС і котелень має здійснюватися:

- для енергетичних, парових та водогрійних котлів – через газорегуляторні пункти або газорегуляторні установки, при цьому для ТЕС потужністю більше 1000 МВт, що використовують газ як основне або резервне паливо, треба передбачати два вводи і два ГРП з організацією взаємного резервування;

- для газомазутних енергоблоків 800 МВт і вище – через блоковий газорегуляторний пункт.

7.6 На території ТЕС слід передбачати надземне прокладання газопроводів, з врахуванням максимального використання існуючих естакад і опор, або естакад, що проектуються для інших трубопроводів.

Підземне прокладання окремих ділянок газопроводів (газопроводи до ГРП на території ТЕС та виводи з ГРП) допускається при відповідному обгрунтуванні.

7.7 В системах газопостачання ТЕС та котелень не допускається прокладання газопроводів територією відкритих розподільних пристроїв та трансформаторних підстанцій, складів палива.

Не допускається прокладання газопроводів через будинки та споруди, які не пов'язані з використанням газу, а також в газоходах, галереях паливоподачі, повітроводах, ліфтових та вентиляційних шахтах.

7.8 Для газопроводів ТЕС слід передбачати сталеві труби згідно з додатком І.

Зварні труби допускається застосовувати за умови стовідсоткового контролю неруйнівними методами заводського шва, що повинно зазначатися в сертифікаті на труби.

7.9 Деталі, блоки, збірні одиниці трубопроводів, опори та підвіски для газопроводів, що споруджуються на території електростанцій, слід приймати згідно з нормативно-технічною документацією Міністерства палива та енергетики України для трубопроводів пару та гарячої води.

Фасонні частини та деталі слід застосовувати зі спокійних сталей.

Відводи діаметром до 100 мм повинні бути гнутими або штампованими.

Гнуті відводи для підземних газопроводів слід застосовувати з безшовних труб.

С.78 ДБН В.2.5-

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach