Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопостачання виробничих будинків, установок та котелень

6.63 Планувальні та конструктивні рішення котелень слід передбачати згідно СНиП II-35 та цих Норм.

ДБН В.2.5- с.67

Розміщення, планувальні та конструктивні рішення дахових котелень, які призначені для опалення житлових будинків, громадських будинків та виробничих будинків слід передбачати згідно СНиП II-35 та «Рекомендаціями по проектуванню дахових вбудованих і прибудованих котельних, установок та встановлення побутових теплогенераторів, працюючих на природному газі».

6.64 Для опалення виробничих приміщень, які за пожежною безпекою відносяться до категорії В, Г і Д, дозволяється встановлення опалювального газового обладнання в паливних сумарною тепловою потужністю до 200 кВт включно.

Встановлення вищевказаного обладнання слід передбачати згідно вимог підрозділу „Газопостачання житлових будинків”.

6.65 При проектуванні газового обладнання котелень або у разі переведення на газове паливо існуючих котелень крім вимог цих Норм, слід керуватися вимогами СНиП II-35, НПАОП 0.00-1.08, НПАОП 0.00-1.26 і „Правилами подачі та використання природного газу в народному господарстві України”.

6.66 При проектуванні газового обладнання електростанцій, а також виробничих та опалювальних котелень з одиничною продуктивністю парових котлів 160 т/год і більше та водогрійних котлів –420 ГДж/год (400 Гкал/год) і більше слід керуватися вказівками розділу 7.

У разі переведення існуючих котлів з твердого або рідкого на газове паливо слід керуватись розрахунками: об'ємної щільності теплового потоку, достатністю перерізу димоходів, продуктивністю та тиску димососів і дуттьових вентиляторів.

6.67 Газові пальники промислових установок, парових та водогрійних котлів, які використовують газове паливо, повинні відповідати вимогам розділу 11.

Відстань від виступаючих частин газових пальників або арматури до стін або інших частин приміщення, а також до споруд та обладнання повинні бути не меншою 1 м в просвіті по горизонталі.

Для ручного розпалювання газових пальників та спостереження за їх роботою слід передбачати оглядові отвори обладнані пристроями, які виключають викидання продуктів згоряння в приміщення.

Перед пальниками, в які подається газоповітряна суміш, а також при підведенні кисню до пальників для різання та зварювання металу, для запобігання проникненню полум'я у підвідний трубопровід, слід передбачати встановлення вогнеперепинювачів.

6.68 На котлоагрегатах, що працюють на газовому паливі, і на димоходах від них, слід передбачати вибухові захисні клапани:

- для парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа та водогрійних котлів з температурою води не більш 115 С вибухові захисні клапани слід передбачати згідно з НПАОП 0.00-1.26;

С. 68 ДБН В.2.5-

- для парових котлів з тиском пари понад 0,07 МПа і водогрійних котлів з температурою води вище 115 С вибухові захисні клапани слід передбачати згідно НПАОП 0.00-1.08.

6.69 Необхідність встановлення вибухових захисних клапанів на промислових газовикористовуючих установках та димоходах від них, а також місця установки вибухових захисних клапанів та їх кількість слід визначати у відповідності з нормами технологічного проектування, а за відсутності зазначених норм - проектною організацією.

6.70 Вибухові захисні клапани допускається не передбачати в обмуровці котлів, які є одноходовими щодо димових газів, для вертикальних циліндричних котлів, котлів локомобілів та паровозного типу, а також на димоходах перед димососами.

6.71 Вибухові захисні клапани слід передбачати у верхній частині топки та димоходів, а також в інших місцях, де можливе скупчення газу.

За неможливості установлення вибухових захисних клапанів в місцях безпечних для обслуговуючого персоналу, слід передбачати захисні пристрої на випадок спрацьовування захисних клапанів.

6.72 Вентиляція котелень, цехів промислових та сільськогосподарських підприємств, будівель підприємств побутового обслуговування виробничого характеру, має відповідати вимогам будівельних норм і правил щодо розміщеного в них виробництва.

Додаткові вимоги по вентиляції до газифікованих приміщень цих будівель не пред’являються.

У разі використання СВГ, видалення повітря з газифікованого приміщення слід передбачати з нижньої зони в кількості не менше 2/3 загальної кількості повітря, що видаляється.

6.73 При подаванні промисловим підприємствам неодорованого газу слід передбачати сигналізацію загазованості газифікованих приміщень, а також приміщень, крізь які передбачається прокладання газопроводів.

6.74 Котли, що газифікуються, слід обладнувати контрольно-вимірювальними приладами (далі КВП), автоматикою безпеки і регулювання та сигналізацією, згідно СНиП II-35.

6.75 Газифіковані виробничі агрегати слід обладнувати КВП для вимірів:

- тиску газу біля пальника або групи пальників після останнього (по ходу газу) запірного пристрою та за необхідності біля агрегату;

- тиску повітря перед пальниками (з примусовим подаванням повітря);

- розрідження або протитиску в топці та димоході;

- тиску повітря в повітроводі біля пальників після останнього шибера або дросельної заслінки та за необхідності біля вентиляторів.

6.76 Розміщення КВП слід передбачати в місці регулювання параметру, або на спеціальному приладовому щиті.

ДБН В.2.5- с.69

При встановленні КВП на приладовому щиті допускається використання одного приладу з перемикачем для вимірювання параметрів у декількох точках.

6.77 Газифіковані виробничі агрегати слід обладнувати автоматикою безпеки, що забезпечує припинення подання газу при:

- недопустимому відхиленні тиску газу від заданого біля пальників;

- згасанні полум'я робочих пальників або групи пальників, об'єднаних у блок;

- недопустимому зменшенні розрідження в топці (для агрегатів, обладнаних димососами або інжекційними пальниками);

- недопустимому зниженні тиску повітря (для агрегатів, обладнаних пальниками з примусовим поданням повітря);

- недопустимому зменшенні розрідження у вихідному патрубку зонта (для печей з відведенням продуктів згоряння під зонт);

- вимиканні електроенергії.

6.78 Допускається не обладнувати виробничі агрегати автоматикою безпеки, яка забезпечує припинення подання газу у разі згасання полум’я на робочих пальниках або групі пальників, якщо технологічний процес спалювання газу та умови експлуатації агрегатів (температура в топковому просторі, число і розміщення пальників, частота зупинок та пусків агрегатів тощо) забезпечують безпечну роботу газифікованих агрегатів та вимагають постійної присутності на робочому місці персоналу.

6.79 Необхідність обладнання виробничих агрегатів та газових апаратів автоматикою для відключення газу у разі порушення незазначених вище параметрів та забезпечення автоматичного регулювання процесів горіння вирішується розробником обладнання залежно від потужності, технології та режиму роботи агрегатів і визначається завданням на проектування.

6.80 Для виробничих агрегатів, які не допускають перерв у поданні газу, відключення подачі газу в системі автоматики безпеки може бути замінено сигналізацією щодо зміни контрольованих параметрів.

6.81 Приєднання КВП та приладів автоматики до газопроводів з тиском газу понад 0,1 МПа слід передбачати за допомогою сталевих труб. Для комутації щитів КВП та автоматики допускається застосування труб із кольорових металів.

На відводах до КВП слід передбачати запірні пристрої.

При тиску газу до 0,1 МПа допускається приєднання КВП за допомогою гумових рукавів, а також гумових трубок згідно з умовами, що викладено у п. 6.3.

6.82 Прокладання імпульсних ліній необхідно передбачати у відповідності з СНиП 3.05.07.

С. 70 ДБН В.2.5-

6.83 В приміщеннях дахових, окремо розташованих, вбудованих та прибудованих котельнях, що працюють на газовому паливі, слід передбачати контроль довибухонебезпечних концентрацій паливного газу (20% НКМЗ) з виведенням сигналу на колективну попереджувальну сигналізацію або на ОДС за її наявності, а також автоматичне відключення подавання газу в котельню, яка не має постійного обслуговуючого персоналу.

У приміщенні газифікованої котельні слід передбачати вогнегасники порошкові ОП-9Б із розрахунку один вогнегасник на два котли.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach