Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Індивідуальні газобалонні установки

9.52 ІГБУ вважають установку газопостачання СВГ, до складу якої входить не більше двох балонів.

9.53 ІГБУ допускається передбачати як зовні, так і всередині житлових будинків (квартир). Під час газопостачання СВГ з підвищеним складом бутану балони слід розміщувати всередині будинків.

9.54 Розміщення балонів всередині житлових будинків (квартир) допускається тільки в будинках до двох поверхів включно.

9.55 Приміщення, в яких передбачається розміщення газових приладів та балонів з газом, мають відповідати вимогам, передбаченим розділом 6.

Встановлення балонів всередині житлових будинків (квартир) слід передбачати в тих же приміщеннях, де знаходяться газові прилади. При цьому в одному приміщенні дозволяється встановлювати один балон місткістю 50 л. При місткості балона до 27 л дозволяється мати в одному приміщенні два балони (один запасний).

Балони слід розташовувати в кухнях, в місцях доступних для огляду та заміни балонів. Відстань від газового балона до газової плити слід передбачати не менше 0,5 м, до радіатора опалення або печі – не менше одного метра. У разі влаштування екрана, що запобігає нагріванню балона, відстань від балона до радіатора опалення або печі допускається зменшувати до 0,5 м. Відстань між балоном та екраном має бути не меншою 0,1 м. У випадку розташування балона проти топкових дверцят печей відстань між балоном та топковими дверцятами повинно бути не меншою 2 м.

Допускається розташовувати балон місткістю до 27 л всередині газового приладу заводського виготовлення, якщо це передбачено конструкцією приладу і забезпечує температуру нагрівання стінки, що відокремлює балон від газових пальників, не вище 45 С.

9.56 Розташування ІГБУ та газових приладів не допускається:

- в житлових кімнатах;

Дбн в.2.5- с.129

- в цокольних та підвальних поверхах (підвалах);

- в приміщеннях, під якими є підвали та погреби, і вхід до них здійснюється з цих приміщень;

- на балконах та лоджіях;

- в приміщеннях без природного освітлення;

- в гуртожитках;

  • в приміщеннях, розташованих під обідніми та торговими залами підприємств громадського харчування, а також під аудиторіями та навчальними класами, під видовищними (актовими) залами громадських та виробничих будинків, лікарняними палатами;

9.57 Допускається використання скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) в підприємствах громадського харчування: їдальнях, ресторанах, кафе, барах за таких умов:

  • підприємство повинно знаходитись в окремому будинку, який має не більше 2-х поверхів;

  • кухня повинна розміщуватись тільки на першому поверсі;

  • під приміщенням кухні не повинно бути підвального або цокольного приміщення;

  • над кухнею може бути допоміжне приміщення (службове) з тимчасовим перебуванням не більше 2-х службових осіб;

  • розміщення приладів, відведення продуктів спалювання газу та вентиляцію приміщення кухні передбачати згідно вимог цих Норм і додатково передбачати 3-кратний повітрообмін з видаленням 2/3 об’єму повітря з нижньої зони приміщення;

  • балони з СВГ дозволяється встановлювати тільки зовні будинку громадського харчування в утеплених шафах з негорючих матеріалів, захищених від нагріву сонцем, відповідно цих Норм.

Забороняється встановлювати балони з СВГ в приміщенні кухні або в інших допоміжних приміщеннях.

Забороняється використовувати скраплений газ в балонах будь-якої ємності в пересувних чи стаціонарних приладах для приготування їжі, обігріву, встановлених в тимчасових пунктах, що розташовані в місцях масового скупчення людей (стадіони, ринки, зупинки транспорту, входи в метро, виставки, пляжі тощо).

9.58 В виробничих приміщеннях ІГБУ слід передбачати в місцях, захищених від пошкодження внутрішньоцеховим транспортом, бризок металу та впливу корозійно-активних рідин та газів, а також від нагрівання вище 45 С. Допускається розташовувати балони безпосередньо біля агрегатів, що споживаючих газ, якщо це передбачено конструкцією агрегату.

9.59 У випадку використання ІГБУ в тваринницьких та птахівничих приміщеннях, їх слід розміщувати поза будинками, а при використанні ІГБУ в оранжереях та теплицях допускається їх розміщення всередині приміщень.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach