Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

С.134 дбн в.2.5- Райони із здиманими, просідаючими та набухаючими грунтами

10.28 При проектуванні систем газопостачання для зазначених районів, крім вимог даних Норм, слід додатково керуватися вимогами СНиП 2.02.01, ДБН В.1.1-5 та розділу 11.

10.29 Глибину прокладання газопроводів в грунтах з однаковим ступенем здимання, набухання або просідання слід приймати до верху труби:

а) для сталевих газопроводів:

- в середньоздиманих та середньонабухаючих – не менше 0,9 м;

- в сильноздиманих і сильнонабухаючих – не менше 0,8 глибини промерзання, але не менше 1 м;

б) для поліетиленових газопроводів – нижче розрахункової глибини промерзання, що визначається згідно зі СНиП 2.02.01, але не менше 1 м.

10.30. Прокладання газопроводів в слабоздиманих, сильноздимних, а також просідаючих грунтах усіх типів повинні виконуватися як у звичайних умовах згідно вимог розділу 4.

10.31 Протикорозійне захисне покриття вертикальних ділянок сталевих підземних газопроводів та футлярів (вводи в будинки та ГРП, конденсатозбірники, гідрозатвори тощо) передбачається з полімерних матеріалів. Допускається використовувати інші проектні рішення із захисту цих ділянок від впливу сил морозного здимання.

10.32 Для резервуарних установок СВГ з підземними резервуарами в середньоздиманих та сильноздиманих грунтах слід передбачати надземне прокладання сталевих газопроводів, що з’єднують резервуари газопроводів рідкої і парової фаз.

10.33 В проектах колодязів слід передбачати заходи щодо захисту від впливу сил морозного здимання грунтів (гравійне або гравійно-піщане засипання пазух, обмазка зовнішнього боку стін гідроізоляційними або незамерзаючими покриттями, наприклад, залізнення тощо). Над перекриттям колодязів слід передбачати асфальтове вимощення, що виходить за межі пазух не менше ніж на 0,5 м.

Райони із водонасиченими грунтами

10.34 При проектуванні підземних газопроводів в районах з водонасиченими грунтами (території, що підтоплюються та затоплюються, заливні заплави рік, ділянки з високим рівнем грунтових вод, заболочені ділянки тощо) необхідно проводити перевірку стійкості газопроводів проти спливання та необхідності їх баластування згідно з вимогами 4.80, 4.85 і СНиП 2.02.01.

10.35 Типи баластів, їх кількість та розміщення на газопроводі, заходи щодо захисту ізоляційного покриття сталевих труб та захисту поверхні поліетиленових труб від пошкоджень визначаються проектною організацією.

Дбн в.2.5- с.135

Зсувонебезпечні території

10.36 На зсувонебезпечних територіях допускається тільки надземне прокладання сталевих газопроводів.

10.37 Проектування та будівництво газопроводів здійснюється лише після стабілізації зсуву.

10.38 Проекти на будівництво газопроводів та заходи щодо стабілізації зсуву погоджуються з місцевими протизсувними службами.

11 Матеріали та технічні вироби

Загальні вказівки

11.1 Матеріали та технічні вироби, що передбачаються в проектах систем газопостачання, мають бути економічними, надійними та відповідати вимогам стандартів або технічних умов, що пройшли державну реєстрацію згідно з ГОСТ 2.114, ДСТУ 1.3.

Газове обладнання, прилади і засоби автоматики та матеріали закордонного виробництва, які використовуються в системі газопостачання, повинні відповідати вимогам цього розділу і мати позитивний висновок експертно-технічного центру Держгірпромнагляду на їх експлуатацію.

11.2 При виборі матеріалів, труб, арматури, обладнання, приладів та інших технічних виробів, призначених для будівництва систем газопостачання в районах із сейсмічністю 7 та більше балів, в зонах поширення набухаючих, здиманих та просідаючих грунтів та на підроблюваних територіях слід враховувати додаткові вимоги, наведені в 11.59 – 11.62.

11.3 Допускається застосовувати для будівництва газопроводів металеві та поліетиленові труби, запірну арматуру та з’єднувальні деталі вітчизняного виробництва, які виготовлено за державними стандартами або технічними умовами, затвердженими в установленому порядку, а також труби, запірну арматуру та з’єднувальні деталі закордонного виробництва за умови, що вони відповідають вимогам цих Норм та мають позитивний висновок експертно-технічного центру Держгірпромнагляду на їх експлуатацію. Можливість заміни труб, прийнятих в проекті, має визначатися проектною організацією.

11.4 Механічні властивості основного металу та зварного з’єднання сталевих труб повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов), за якими вони виготовлені.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach