Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Технологічне обладнання

8.55 Для переміщення рідкої та парової фаз СВГ трубопроводами ГНС передбачаються насоси, компресори або випарні (теплообмінні) установки.

Допускається тільки на ГНС та ГНП використовувати енергію природного газу для зливання та наливання СВГ, тиск насичених парів, що при температурі 45 С не перевищує 1,2 МПа. При цьому парціальний тиск природного газу в резервуарах, що спорожняються, повинен бути не більше 0,2 МПа. При більшому парціальному тиску, але не більше 0,5 МПа необхідно передбачати контроль компонентного складу СВГ. При цьому склад етано-етиленових фракцій в природному газі має бути не більше 5 %, а склад метану, К, % (моль), у скраплених газах має бути не більшим величини, обумовленої формулою:

= 0,05 ·+ 0,35, (11)

де - концентрація бутанових фракцій у СВГ, % (моль).

На АГЗС та АГЗП забороняється використовувати балони з стисненим природним газом (до 20 МПа) для підняття тиску газу в резервуарах з СВГ.

8.56 Компресори та насоси розміщуються в опалювальних приміщеннях.

Допускається розміщувати компресори та насоси на відкритих площадках під навісами (з провітрюваною огорожею бічних сторін) із негорючих матеріалів залежно від кліматичних умов і проектних рішень, що дозволяють забезпечувати нормальну роботу обладнання, автоматики, КВП та обслуговуючого персоналу.

Відмітка підлоги приміщення, в якому розміщуються компресори та насоси, повинна бути не менш як на 0,2 м вище планувальних відміток прилеглої території.

8.57 Насоси та компресори встановлюються на фундаментах, не пов’язаних з фундаментами іншого обладнання та стінами будинку.

При розміщенні в один ряд двох та більше насосів або компресорів необхідно передбачати, не менше, м:

- ширину основного проходу по фронту обслуговування....1,5;

- відстань між виступаючими частинами насосів .............. 0,8;

- відстань між виступаючими частинами компресорів........1,5;

- відстань між виступаючими частинами насосів та компресорів ..1,0;

- відстань від виступаючих частин насосів та компресорів до стін приміщень........1,0.

8.58 На всмоктувальних трубопроводах насосів та компресорів передбачаються запірні пристрої, на напірних трубопроводах – запірні пристрої і зворотні клапани.

Перед насосами передбачаються фільтри з продувними трубопроводами, за насосами на напірних трубопроводах – продувні трубопроводи, які допуска­ється об’єднувати з продувними трубопроводами від фільтрів.

ДБН В.2.5- с.97

На напірному колекторі насосів передбачається перепускний пристрій, сполучений із всмоктувальною лінією насоса. На перепускному пристрої не допускається передбачати запірну арматуру.

На всмоктувальних лініях компресорів слід передбачати конденсатозбірники, на нагнітальних лініях за компресорами - масловідділювачі. Конденсатозбірники слід обладнувати сигналізаторами рівня та дренажними пристроями.

8.59 З’єднання електродвигунів з насосами та компресорами слід передбачати тільки муфтовими з діелектричними прокладками та шайбами (на загальному валу). При реконструкції існуючих насосно-компресорних відділень допускається зберігати з'єднання двигуна з компресором клиноремінною передачею за умови виключення можливості іскроутворення і відведення постійного струму на заземлення.

8.60 Обладнання наповнювального відділення приймають, як правило, за умови забезпечення механізованого комплексного виконання операцій із зливання, наповнення, контролю герметичності та контролю наповнення балонів газом.

8.61 Контроль ступеню наповнення балонів передбачається незалежно від способу їхнього наповнення шляхом зважування або іншим методом, що забезпечує оптимальну точність визначення ступеню наповнення всіх балонів (100 %). На балоні повинен бути наклеєний талон з назвою пункту наливу газу, датою,з підписом контролера ГНП,завіреного відповідним штампом.

8.62 Для зливання газу з переповнених балонів та газу, що не випарувався, передбачаються резервуари, що розміщуються на відстані не менше 3 м від будинку наповнювального цеху (на непроїжджій території) –за загальної місткості резервуарів невипарованих залишків до 10 м3.

8.63 Для наповнення СВГ автоцистерн та заправки газобалонних автомобілів, що належать підприємствам газового господарства, слід передбачати приймальні та заправні колонки, які можна розміщувати на загальному майданчику. Допускається передбачати заправні колонки поза територією ГНС (ГНП) на відстані не менше 10 м від огорожі ГНС (ГНП).

8.64 Для запобігання виходу газу в атмосферу у разі порушення герметичності наповнювальних та заправних пристроїв, слід передбачати в наповнювальних колонках, на трубах парової та рідкої фаз газу, швидкісні та зворотні клапани. На приймальних колонках СВГ слід передбачати пристрої для уловлювання залишків газу з рукавів автоцистерн (у випадку відключення).

8.65 Для контролю ступеня заповнення автоцистерн слід передбачати автоваги.

8.66 На ГНС та ГНП на трубопроводах рідкої та парової фаз до наповнювальних та заправних колонок слід передбачати запірні пристрої на відстані не ближче 10 м від колонок.

С.98 ДБН В.2.5-

8.67 Випарники та теплообмінники для підігріву СВГ (надалі – випарні установки), що передбачаються поза приміщеннями, розміщуються на відстані не менше 10 м від резервуарів для зберігання СВГ і не менше 1 м від стін будинку насосно-компресорного відділення або наповнювального цеху.

8.68 Випарні установки, з регуляторами тиску, які розміщуються в приміщеннях, допускається встановлювати в будинку насосно-компресорного відділення або в окремому приміщенні того будинку, де є газоспоживаючі установки, або в окремому будинку, що відповідає вимогам за вибухопожежною небезпекою до категорії А. При цьому випарні установки, що розташовуються в приміщеннях ГНС без постійного перебування обслуговуючого персоналу, повинні обладнуватись дублюючими приладами контролю технологічного процесу, як для випарних установок, що розміщуються в приміщеннях ГНС з обслуговуючим персоналом. Ці приміщення слід забезпечити примусовою вентиляцією згідно діючих нормативів.

8.69 Випарні установки продуктивністю до 200 кг/год включно допускається розміщати в насосно-компресорному відділенні або безпосередньо на кришках горловин (на штуцерах) підземних та надземних резервуарів, групових установок, а також у межах бази зберігання на відстані не менше 2 м від резервуарів.

8.70 Відстань між випарниками приймається не менше діаметра випарника, але в усіх випадках не менше 1 м.

8.71 Не допускається передбачати на ГНС випарні установки із застосуванням відкритого вогню.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach