Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

4 Зовнішні газопроводи Загальні вказівки

4.1 Проекти на будівництво зовнішніх газопроводів, що прокладаються територією населених пунктів та між ними, слід виконувати на топографічних планах у масштабах, передбачених СНиП 1.02.07 і ГОСТ 21.610:

- територією міст і селищ – 1:500;

- територією сіл – 1:500, 1:1000;

- поза територією населених пунктів – 1:2000.

Допускається виконання проектів міжселищних газопроводів на планах М 1:5000 при закріпленні осі траси в натурі.

Можливість використання матеріалів топографічних, гідрологічних та геологічних вишукувань повинна бути підтверджена територіальними органами архітектури.

Повздовжні профілі слід виконувати для ділянок газопроводів із складним рельєфом, наявністю підземних інженерних мереж, перетинів газопроводами залізниць, автодоріг, водних перешкод, ярів, балок тощо.

Для ділянок газопроводів, які прокладаються місцевістю зі спокійним рельєфом та однорідними грунтами повздовжні профілі можна не складати. У таких випадках креслення перетинання з окремими підземними комунікаціями допускається виконувати у вигляді ескізу.

4.2 Зовнішні газопроводи на території населених пунктів слід передбачати підземними згідно з ДБН 360**.

Надземне та наземне прокладання зовнішніх сталевих газопроводів дозволяється всередині житлових кварталів, подвір’ями, а також вулицями (проїздами) при неможливості підземного прокладання через насиченість підземними комунікаціями, наявністю скельних грунтів, що виходять на поверхню, а також у разі перетину газопроводами природних перешкод (ріки, струмки, яри, балки тощо). Надземне прокладання зовнішніх газопроводів слід погоджувати з місцевими органами містобудування та архітектури.

Прокладання газопроводів відносно метрополітену виконується згідно з вимогами ДБН 360 та ДБН В.2.3-7. Прокладання сталевих зовнішніх газопроводів територією промислових підприємств слід здійснювати, як правило, надземно, згідно СНиП II-89.

4.3 Вибір траси та матеріалу труб (сталь або поліетилен) підземних газопроводів, що прокладаються територією населених пунктів, та міжселищних газопроводів, слід здійснювати з врахуванням корозійної агресивності грунтів, наявності блукаючих струмів згідно ДСТУ Б.В.2.5-29:2006 та вимогами, викладеними в розділі 13.

4.4 Місця введення газопроводів в житлові будинки слід передбачати через нежитлові приміщення, доступні для обслуговування газопроводів.

С. 14 ДБН В.2.5-

В існуючих одноповерхових житлових будинках, незалежно від форм власності, дозволяється здійснювати вводи газопроводів в житлові приміщення, де встановлено опалювальні прилади за умови встановлення додаткових запірних пристроїв зовні будинків.

Вводи газопроводів в громадські будинки слід виконувати безпосередньо в приміщення, де встановлено газові прилади.

Запірну арматуру на цих газопроводах слід встановлювати зовні будинків, в місцях доступних для обслуговування.

4.5 Вводи газопроводів в будинки промислових підприємств та інші будинки виробничого характеру слід передбачати безпосередньо в приміщеннях, де знаходяться агрегати, що споживають газ, або в суміжні з ним приміщення за умови з’єднання цих приміщень відкритим отвором. При цьому повітрообмін в суміжних приміщеннях повинен бути не меншим триразового за годину.

4.6 Ввідні газопроводи не повинні проходити крізь фундаменти та під фундаментами будинків.

4.7 Не допускається ввід газопроводів в підвальні, цокольні і ліфтові приміщення, вентиляційні камери та шахти, приміщення сміттєзбірників, трансформаторних підстанцій, розподільних пристроїв, машинні відділення, складські приміщення, що за вибухопожежною небезпекою відносяться до категорій А і Б.

Дозволяється ввід газопроводів та їх реконструкція в підвальні приміщення будинків, де розташовані підвальні котельні на газовому паливі.

4.8 Конструктивні рішення вводів слід приймати з урахуванням вимог 6.22.

4.9 З’єднання сталевих труб повинні бути зварними.

Роз’ємні (фланцеві та різьбові) з'єднання на сталевих газопроводах дозволяється передбачати в місцях установлення запірної арматури, на конденсатозбірниках в місцях приєднання контрольно-вимірювальних приладів та пристроїв електрохімзахисту.

4.10 З’єднання поліетиленових труб між собою та сталевими трубами, влаштування та розміщення роз’ємних та нероз’ємних з'єднань на поліетиленових газопроводах слід виконувати згідно з вимогами, викладеними у підрозділі «Газопроводи із поліетиленових труб».

4.11 В населених пунктах, які газифікуються, вводи та випуски всіх підземних комунікацій (водопроводу, каналізації, тепломережі, телефону тощо), що проходять крізь підземну частину (фундаменти) зовнішніх стін будинків, розташованих на відстані до 50 м включно від підземних газопроводів повинні бути ущільнені водо- і газонепроникними матеріалами, згідно вимог нормативних документів (ДБН, СНиП та ін.) на проектування даних інженерних мереж.

В існуючих житлових будинках, що не мають погребів, підвалів, підпіль та інших місць можливого накопичення газу, ущільнення вводів і випусків інженерних мереж не вимагається.

ДБН В.2.5- с.15

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach