Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопроводи та арматура

8.72 Газопроводи ГНС проектують для однієї марки газу.

8.73 Вимикальні пристрої з електроприводами на вводах технологічних газопроводів в насосно-компресорне відділення слід передбачати поза будинком на відстані не менше 5 м і не далі 30 м, а на вихідних газопроводах – з ручним управлінням.

8.74 На газопроводах перед зливною залізничною естакадою та перед наповнювальними колонками в автоцистерни необхідно передбачати запірні пристрої з електроприводами на відстані не більше 30 м в зручних місцях.

8.75 У разі подавання СВГ на ГНС трубопроводом, на ньому слід встановлювати запірний пристрій з електроприводом поза територією ГНС у межах протипожежної смуги, але не ближче 30 м від резервуарів бази зберігання.

8.76 Газопроводи рідкої та парової фаз з робочим тиском до 1,6 МПа включно передбачають із сталевих труб, які відповідають вимогам розділу 11.

ДБН В.2.5- с.99

Для приєднання зливних, наливних та заправних пристроїв ГНС слід передбачати гумовотканинні рукави, наведені в розділі 11, матеріал яких має забезпечувати стійкість рукавів до газу, що транспортується, при заданих тиску та температурі, а також можуть застосовуватися металорукави та газопроводи з шарнірними з'єднаннями.

8.77 Прокладання газопроводів у виробничій зоні ГНС слід передбачати надземно на опорах із негорючих матеріалів висотою не менше 0,5 м від рівня землі. Допускається прокладання газопроводів рідкої та парової фаз СВГ під під’їзною колією до залізничної зливної естакади ГНС (ГНП), або пункту перевантаження СВГ на танкери та під проїзною частиною дороги у виробничій зоні за умови виконання вимог пункту 4.90. Допускається прокладання газопроводів зовнішніми стінами (крім стін із панелей з металевими обшивками та полімерним утеплювачем) основних виробничих будинків ГНС на відстані 0,5 м вище або нижче віконних та на 0,5 м вище дверних отворів. У таких випадках розміщувати арматуру, фланцеві та різьбові з'єднання над та під отворами будівлі не допускається. При проході газопроводів через зовнішні стіни слід виконувати вимоги 6.22.

8.78 Прокладання газопроводів та інших комунікацій через стіни, що відокремлюють приміщення з вибухонебезпечними зонами класу 2 (В-Іа) від приміщень без вибухонебезпечних зон не допускається. Вводи газопроводів і інших комунікацій в приміщення з вибухонебезпечними зонами виконувати тільки через зовнішні стіни.

8.79 Гідравлічний розрахунок трубопроводів скраплених газів виконують згідно з додатком Е.

8.80 На ділянках надземних газопроводів рідкої фази, обмежених запірними пристроями, для захисту трубопроводів від підвищення тиску в разі нагрівання сонячними променями, паралельно запірному пристрою слід передбачати байпасну лінію із зворотнім клапаном, що забезпечує пропускання газу в резервуари бази зберігання або запобіжний клапан (ЗСК), скидання газу від якого необхідно передбачати через свічку на висоту не менше 3 м від рівня землі.

8.81 Для підземних та надземних резервуарів СВГ слід передбачати запобіжну арматуру згідно з НПАОП 0.00-1.07.

8.82 Пропускну здатність запобіжних клапанів (кількість газу, що підлягає відведенню через запобіжний клапан) для надземних резервуарів слід визначати із умов теплообміну між надземним резервуаром та навколишнім природним середовищем, враховуючи для розрахунків температуру 600 С при пожежі, а для підземних резервуарів слід приймати в розмірі 30 % розрахункової пропускної здатності, визначеної для надземних резервуарів.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach