Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Протипожежне водопостачання

8. 104 На ГНС, ГНП та АГЗС з надземними резервуарами СВГ загальною місткістю від 20 до 200 м3 включно або підземними до 1000 м3 включно, протипожежне водопостачання передбачають від резервуарів для води (або водоймищ), що мають запас води із розрахунку витрати – 15 л/с з організацією забору води мотопомпою або пожежною машиною. У цьому випадку може бути передбачений пожежний пост з мотопомпою в теплому приміщенні, набором рукавів, порошкових та вуглекислотних вогнегасників. Гасіння пожежі або охолодження залізничних цистерн з СВГ при кількості до 4-х вагонів біля зливної естакади потрібно передбачати за допомогою мотопомпи або пожежної машини з забором води від резервуарів протипожежного запасу води.

Необхідно додатково встановлювати біля зливної естакади порошкові стаціонарні вогнегасники типу УППУ-250.

Біля залізничних зливо-наливних естакад, які мають більше 4-х зливних постів, слід встановлювати пожежні лафетні стволи для гасіння полум’я на цистернах і їх охолодження водою від нагрівання. Подачу води до лафетних стволів слід передбачати через гідранти на трубопроводах від пожежної насосної. Додатково слід встановлювати поряд порошкові стаціонарні вогнегасники типу УППУ-250 з розрахунку - один вогнегасник на дві залізничних цистерни.

На ГНС або ГНП із надземними резервуарами СВГ загальним об’ємом понад 200 м3 та підземними понад 1000 м3 слід передбачати систему протипожежного водопостачання, що включає резервуари з протипожежним запасом води, насосну станцію та кільцевий водопровід високого тиску з гідрантами із застосуванням ручних установок водяного пожежогасіння.

С. 104 дбн в.2.5-

8.105 Витрату води на зовнішнє пожежегасіння ГНС приймають за таблицею 17. Для протипожежного захисту об'єктів ГНС можуть також використані установки пінного, газового та порошкового пожежогасіння.

Таблиця 17

Загальна місткість резервуарів скрапленого газу в резервуарному парку та на залізничній зливній естакаді, м3

Витрата води, л/с,

із резервуарами скрапленого газу

надземними

підземними

Від 20 до 200 включно

15

15

До 1000 включно

20

15

До 2000 включно

40

20

Понад 2000, але не більш 8000

80

40

8. 106 На ГНС, ГНП із надземними резервуарами зберігання СВГ для запобігання підвищення тиску газу від нагрівання сонячними променями чи пожежі передбачають стаціонарну автоматичну систему водяного охолодження резервуарів, що має забезпечувати інтенсивність зрошення протягом 75 хв. усіх бічних і торцевих поверхонь 0,1 л/(с·м2) і 0,5 л/(с·м2) для торцевих поверхонь, які мають арматуру.

Витрату води приймають з розрахунку одночасного зрошення трьох резервуарів у разі однорядного розташування в групі і шести резервуарів у разі дворядного розташування в одній групі та враховують додатково до витрат води, зазначеної в таблиці 17.

У процесі визначення загальної витрати води на зовнішнє пожежегасіння та зрошення резервуарів враховують витрату води на охолодження резервуарів із гідрантів у кількості 25 % витрат, зазначених в таблиці 17.

8.107 У приміщеннях будинків з вибухонебезпечними зонами класу 2 (В-1а), що належать з вибухопожежної небезпеки до категорії А, та у зовнішніх вибухонебезпечних установках необхідно також передбачати первинні засоби пожежегасіння згідно з додатком Н.

8.108 ГНС має забезпечуватись надійним телефонним зв’язком із найближчою пожежною частиною.

8. 109 Пожежну насосну станцію на ГНС з надземними резервуарами за надійністю дії відносять до І категорії електроживлення.

У випадку електропостачання ГНС від одного джерела живлення необхідно передбачати додатково встановлення дизельної-електростанції.

8. 110 На ГНС з резервуарним парком надземних резервуарів загальним об’ємом понад 2000 м3 слід передбачати пожежний пост (з пожежною машиною), згідно вимог органів Держпожнагляду.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach