Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.105

8.111 На водопровідних колодязях, що розташовуються в зоні радіусом 50 м від будинків, які належать за вибухопожежною небезпекою до категорій А та Б, а також зовнішніх установок та споруд ГНС з вибухонебезпечними зонами класу 2 (В-Іг), передбачають по дві кришки, простір між кришками слід засипати піском прошарком не менше 0,15 м, або ущільнювати іншим матеріалом, що виключає проникнення газу в колодязь у випадку його витоку.

8.112 На ГНС слід передбачати виробничу та побутову каналізацію.

8.113 При проектуванні каналізації ГНС слід передбачати спільне відведення побутових та виробничих стічних вод. Допускається повторне використання незабруднених виробничих стоків після їхнього локального очищення.

8.114 Відведення стічних вод після пропарювання (промивання) резервуарів, автоцистерн та балонів передбачають у виробничу каналізацію через відстійник, конструкція якого повинна забезпечувати уловлювання плаваючих забруднень, аналогічних за складом нафтопродуктам.

Відведення поверхневих вод з території бази зберігання СВГ перед­бачають за рахунок планування цієї території. Воду після гідровипробувань резервуарів відводять тимчасовими трубопроводами в зливову каналізацію крізь бензомаслоуловлювач.

8.115 На випусках виробничої каналізації з приміщень, які належать за вибухопожежною небезпекою до категорій А та Б передбачають колодязі з гідрозатворами. Каналізаційні колодязі, розташовані в зоні радіусом до 50 м від цих будинків, зовнішніх установок та споруд ГНС з вибухонебезпечними зонами класу 2 (В-Іг), необхідно передбачати з двома кришками, простір між кришками має бути засипано піском, прошарком не менше 0,15 м, або ущільнений іншим матеріалом, що виключає проникнення газу в колодязь у випадку його витікання.

8.116 Трубопроводи теплових мереж на території ГНС передбачають надземними. Підземне прокладання попередньо термоізольованих труб допускається на окремих ділянках за неможливості здійснити надземне прокладання.

8.117 Прокладання трубопроводів систем опалення всередині виробничих приміщень, що належать за вибухопожежною небезпекою до категорії А і Б, передбачається відкритим. Забороняється встановлення тимчасових приладів опалення (електричних, газових та інших) у вибухонебезпечних приміщеннях.

8.118 Для закритих приміщень, що належать за вибухопожежною небезпекою до категорій А та Б, необхідно передбачати системи штучної припливно-витяжної вентиляції.

С. 106 дбн в.2.5-

Для забезпечення розрахункового повітрообміну у верхніх зонах приміщень допускається улаштування природної вентиляції з установленням дефлекторів. У робочий час допускається передбачати в цих приміщеннях природну або змішану вентиляцію з встановленням опалювальних приладів.

Забороняється застосування у вибухонебезпечних приміщеннях повної або часткової рециркуляції повітря з метою повітряного опалення.

8.119 Кратність повітрообміну в приміщеннях насосно-компресорного, випарного, наповнювального відділень, відділеннях дегазації та фарбування балонів необхідно передбачати в розмірі не менше десятьох обмінів за годину у робочий час і трьох обмінів за годину в неробочий час.

8.120 Витяжка з виробничих приміщень, що належать за вибухопожежною небезпекою до категорій А та Б, у яких використовуються скраплені гази, передбачається з нижньої та верхньої зон приміщення, при цьому з нижньої зони необхідно забирати не менше 2/3 нормованого об’єму повітря, що видаляється, з врахуванням кількості повітря, що видаляється місцевими відсмоктувачами. Отвори систем загальної обмінної витяжної вентиляції передбачаються на рівні 0,3 м від підлоги.

8.121 Аварійну вентиляцію слід передбачати згідно з вимогами СНиП 2.04.05. Вмикання аварійної вентиляції слід передбачати автоматичним від приладів, що сигналізують про небезпечну концентрацію газу в повітрі приміщення. Видалення повітря при цьому слід передбачати з нижньої зони приміщень. Одночасно з вмиканням аварійної витяжної вентиляції слід забезпечувати вимикання електроприводів насосів та компресорів.

8. 122 Згідно з вимогами НПАОП 0.00-1-32 допускається блокувати приміщення електрощитової та щитової КВП з вибухонебезпечними приміщеннями ГНС за умов встановлення між ними протипожежної пилогазонепроникної стіни та створення в цих приміщеннях підпору повітря з тиском не менше 50 Па. Забір повітря необхідно передбачати з невибухонебезпечних зон.

Примітка. Небезпечною концентрацією газу в повітрі приміщення вважається концентрація більш 20 % нижньої концентраційної межі займистості газу.

8.123 Електроприводи насосів, компресорів та іншого устаткування, що встановлюється в виробничих приміщеннях, які належать за вибухопожежною небезпекою до категорій А та Б, слід блокувати з вентиляторами витяжних систем таким чином, щоб вони не могли працювати у разі відключення вентиляції.

8. 124 В неопалювальних виробничих приміщеннях ГНС, в яких обслуговуючий персонал знаходиться менше двох годин, допускається передбачати природну вентиляцію через жалюзійні решітки, які розміщуються в нижніх частинах зовнішніх стін.

8. 125 Від обладнання, в конструкції якого є місцеві відсмоктувачі, видалення повітря передбачається окремими вентиляційними системами.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach